I dag er det åpning av de daglige aktivitetene på Stiklestad som går hver eneste dag fram til og med 12. august. Det populære sommertilbudet har økt i både omfang og antall besøkende.

–Vi hadde siste sommer rundt 6700 besøkende som løste billett, sier avdelingssjef Ingegerd Eggen ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

For små og store

Tanken med Stiklestad-sommer er å tilby opplevelser for hele familien. Hver dag kjøres det samme programmet der publikum vil møte museumsaktører, små og store. Her kan du besøke middelaldergården Stiklastadir, folkemuseet med vandreteateret Arvesølvet og Leikefjøset. Dette ligger som en del av Vegvoktertunet og er blitt et favorittsted til de minste barna. Her er det tredyr som venter på å bli stelt, foret og leika med. Barna kan også prøve stylter og hoppetau.

Bare få minutters gange unna Vegvokterboligen ligger Molåna. På tunet der er det også en eller annen handverksaktivitet.

–Vi maler mel i kvenna, sager plank, spinner garn og baker potetkaker. Det som naturlig hører heim på folkemuseet, forteller Ingegerd Eggen.

Arvesølvet

–Det e dein arven, veit de. Dein vi ber med oss inni hjertet, sier en av skuespillerne når vandreteatret for andre år vises på museumsområdet.

Det ble vist første gang i fjor, og det erstattet da det tidligere Gårdimilliom. I Arvesølvet, som er skrevet av Marte Hallem, blir publikum tatt med til tre tun som blir levendegjort.

Her fortelles spennende hverdagshistorier med liv og latter. Men det er også alvorlige baktepper, som Verdalsraset og den annen verdenskrig. Et av tunene blir forandret fra fjoråret. I år skal husmannstunet brukes, istedenfor Molåntunet.

–Uten å røpe for mye er handlingen ved husmannsplassen lagt til 1893, samme året som raset, sier Eggen. Arvesølvet vil som før bli bundet sammen av ei sølvskje.

–Samtidig vil den i år framstå som ei ny forestilling, antyder Eggen.

Peregrino

Marte Hallem er også manusforfatter på årets nye teatermonolog. Det vil bli, som Arvesølvet, vist to ganger hver dag. Peregrino dukker opp i Gjesteloftet der han vil fortelle om hvordan det er å være leiepilegrim. På 1200-tallet vandrer mange til ulike pilegrimsmål, deriblant Nidaros. Leiepilegrimens jobb handler om å gå pilegrim for andre, gjerne noen som har sine synder å svare for.

Viking-liv

Like ved Gjesteloftet ligger både lekeområdet for vikingaktiviteter og Middelaldergården Stiklastadir. I langhuset kan du se på hvordan høvdingen kunne ha bodd i vikingtid, og høre historiene om tida før slaget på Stiklestad. Rundt om på gården Stiklastadir er det full aktivitet med handverk, gårdsarbeid og barneleik.

–Lær å slå ild med ildstål, skyte med pil og bue og sy din egen skinnpung. Hver dag er det en eller annen handverksaktivitet på Stiklastadir. Det tømres, det farges garn, det veves eller smeden slår på glødende jern i smia, forteller Ingegerd Eggen.

Fram til og med 12. august blir det slag hver dag på Stiklestad.

Barna kan også få utfolde seg som vikinger og «leike slaget», der voksne er med og tilrettelegger for et realt slag. Her blir du med på bondehæren eller kongshærens side og kjemper som viking med sverd og skjold.

Ønsker barn mer rolige aktiviteter er det i årets Stiklestadsommer lagt inn en fast runde hver dag med mating av dyr oppe ved Stiklstadir. Der er det to griser, noen høner og sauer.

Kafé i Molåna

Stiklestad-sommeren byr videre på daglige omvisninger, også tilpasset barn. Bestefar og bestemor kan ta seg en pust i bakken, eller i Kafé Molåna anno 1898. Vertinna der byr på kaffe og gode kaker.

I Molåna er det også en utstilling om Verdalsraset og utstillingen «Typisk Norsk – ikke bare Norsk». Flere utstillinger finnes i selve kulturhuset. Med inngang fra borggården er utstillingen som omhandler overgangen fra førkristen tid til tida etter slaget på Stiklestad, da kristendommen fikk solid rotfeste i Norge.