Jeg har sunget hele livet. Da jeg gikk i barnehagen på Trones hadde vi sangstunder. Jeg husker at jeg likte å synge der. Det var det beste jeg gjorde. Men akkurat hva vi sang, er jeg litt usikker på, forteller Ronja Musum som er «Årets medspiller» under Olsokdagene.

Ronja har holdt på gleden med å synge siden hun som liten jente sang av hjertens lyst med de andre barna på Trones. Da hun begynte på kulturskolen var det ingen tvil at hun skulle velge sang.

–Kulturskolen har betydd veldig mye for meg. Den er mye av grunnen til at jeg er der jeg er i dag. Jeg har hatt en bra sangpedagog. Janka Sandnes er veldig dyktig og har lært meg kjempemye. Hun skal ha en stor takk for det.

Får sangoppdrag

Ronja er snart ferdig med det sjette året på kulturskolen. Det har gitt henne mange muligheter til å opptre.

–Jeg har hatt veldig mange fine opplevelser, blant annet gjennom Ungdommens kulturmønstring i flere år.

Gjennom kulturskolen har det også blitt en del sangoppdrag. Folk ringer, enten til kulturskolen eller Ronja, og spør om hun kan stille med en sang eller to. Det kan være i konfirmasjoner og andre sammenhenger.

–Kommer du fra en «musikkfamilie?»

Ronja drar litt på svaret og sier nei, men passer på å gi litt kred til pappa som spilte i korps.

–Men, nei. Egentlig er det ingen musikkfamilie.

Telefonen med spørsmål om å bli medspiller kom helt uventet på 17-åringen.

–Jeg er veldig takknemlig og ble veldig glad da jeg fikk telefonen om å være det. Det er veldig artig å få den oppmerksomheten. Det var veldig overraskende, og jeg hadde ikke tenkt på det tidligere.

Når Innherred møter Ronja ved kulturhuset er det ikke helt klart hva hun skal synge under Olsokdagene.

–Jeg skal synge ved flere anledninger, blant annet før Jens Stoltenberg skal holde tale.

Det er i den store Borggården torsdag 26. juli at Ronja får æren av å synge for Norges tidligere statsminister og nå NATOs øverste leder og generalsekretær. På denne scenen har det opp gjennom årene stått mange kjente artister, så det er utvilsomt et trinn opp i den musikalske karrieren for Ronja.

I tillegg til innslaget i Borggården vil årets medspiller dukke opp i minst to andre sammenhenger. Hun skal synge helt alene, med akkompagnement av gitar eller piano. Hva som blir valgt av sanger skjer i et samarbeid med arrangørene. Ronja legger fram sine forslag, og enig det blir de nok.

Soul-inspirasjon

–Hva inspirerer deg?

–Det er mye forskjellig og mange artister. Jeg blir inspirert av det som skjer musikalsk i utlandet, som USA. Jeg liker soul.

Har du tenkt på å delta i talent-konkurranser på tv?

–Jeg tenkte mer på det da jeg var lita. Grunnen til at jeg ikke har gjort det er vel at jeg har vært redd for å ikke gjøre det bra. Men hvem vet, det kan jo hende at jeg får lyst til å melde meg på en gang. Jeg skal ikke se helt bort fra det.

Til høsten drar Ronja til USA som utvekslingsstudent. I stedet for andre året på Inderøy videregående blir det nye omgivelser i byen Calabasas som ligger 35 kilometer nord for sentrum av Los Angeles. Der skal Ronja gå ved Calabasas High school

Framtiden

–Det er en kjempebra skole som har forskjellige musikkfag, ulike korgrupper og slike ting. Så jeg tror jeg skal få synge en god del. Så handler det om å komme nærmere den kulturen, jeg tror nivået er noe helt annet nivå enn i Norge. Det gleder jeg meg kjempemye til. Jeg tror det vil gi meg mye inspirasjon.

Har du ambisjoner som sanger?

–Jeg har jo egentlig det. Men det er jo også mye annet som skjer i livet. Jeg får først gjøre ferdig skole, så får jeg se hva som skjer. Jeg er åpen for flere muligheter.

8. august setter Ronja Musum seg på flyet som skal ta henne med til hennes nye hverdag.

–Det blir veldig rart å forlate Verdal. Jeg skal til en ganske stor by, det blir ny skole, jeg skal bo hos en ny familie. Alt blir nytt. Men jeg gleder meg.