–I miljøet jeg befinner meg i til vanlig, støter jeg ikke på problemer, men man trenger ikke dra langt før det er et problem å være homofil. Det er et tema som fortsatt må snakkes om. Også i det norske samfunn er det sammenhenger hvor det er behov for å ta opp dette temaet. Jeg tror det å stå fram som homofil fortsatt er veldig vanskelig for mange, sier Maja Roel.

Filmvisning

Mandag deltar hun i paneldebatten når Kortreist dansefestival inviterer til seminaret «Utilslørt» på Falstadsenteret. Seminaret starter med Andres Heger-Brattruds kortfilme «Courted», som handler om en 72 år gammel Jehovas vitne som har undertrykt legningen sin hele livet. Etter filmvisning blir det samtale og i panelet sitter altså dansekunstner Maja Roel, som nå bor i Oslo, men er opprinnelig fra Levanger. Vi finner også filmkunstner Brattrud, dansekunstner Terje Tjøme Mossige og artist og tegnspråktolk Håvard Kalseth i panelet. Det vil bli tatt opp spørsmål som «Hvordan er det å komme ut som homofil i godt voksen alder?» og «Har økt åpenhet og opplysning bidratt til at det i dag er problemfritt å stå frem?»

Skeiv dansekunstner

Roel forteller at hun stiller i panelet fordi hun mener det er viktig å løfte frem ulike perspektiver når det gjelder kjønn og seksualitet, og hvordan dette preger ulike kunstnerskap.

–Vi må få flere perspektiver inn, et kjønnsmangfold, sier Roel som bidrar til kjønnsmangfoldet i panelet som skeiv, kvinnelig dansekunstner.

Hun tror den historiske forankringen ved Falstad vil sette sitt preg på seminaret.

–Når man vet hvordan homofile ble behandlet der under andre verdenskrig så blir det en resonansbunn som er med å prege arrangementet, sier Roel.

Dansefestival

Kortreist dansefestival arrangeres i år for åttende gang, og PRIDE er gjennomgående tema.

–Å belyse et aktuelt og viktig tema som kjønn og identitet gjennom danse- og scenekunst kan gi publikum nye innfallsvinkler og perspektiv. Kunsten kan åpne oss og skape undring, kanskje den kan bevege oss til å se oss selv eller andre på nye måter, skriver festivalteamet som består av Anna Hegdahl, Guro Gulstad, Håvard Kalseth og Live Strugstad.

Superhelt

Seminaret på Falstadsenteret blir årets første arrangement for Kortreist dansefestival, som også har program i Verdal og Inderøy. Onsdag 27. juni får vi en oppsetting for barn i Turneteatret i Trøndelag. I «Om bare Lyseblå kunne bli superhelt» møter du den lille klovnen Lyseblå. Han er 7 år, utrygg og ofte alene i skolegården. Han får ikke være med når de andre guttene spiller fotball. Lyseblå drømmer om å være en superhelt slik at både elever og lærere kunne sett at han er noe annet enn bare pysete.

27. juni settes «Om bare Lyseblå kunne bli superhelt» opp hos Turneteatret i Trøndelag.

Scenekunstner og regissør Katja Brita Lindeberg retter i denne forestillingen blikket mot forventningene vi møter små gutter med.

–Hva er spillereglene, og hva skjer med dem som ikke klarer å spille med. Hva er det som gjøre at noen faller uteno? Hva er det som gjør at klovnen Lyseblå mislykkes i å være gutt?, skriver Kortreist dansefestival i programmet.

De arrangerer også en seniordag på Turneteateret i Trøndelag. Det skjer fredag 29. juni. Da blir det mulighet for workshop i improvisasjon med festivalkunstnerne Siri & Snelle, seniordans med Marit Fagerholt, kaffeservering og gratis arbeidsvisning av forestillingen Stankthansnatt på Inderøen av Odd Johan Fritzøe.