Saken om gårdbruker Øystein Lynum som ønsker fradeling av tomt på egen grunn har ikke fått endelig avgjørelse.

- Jeg har gått og ventet siden første søknad ble sendt i november. Jeg ringte til Fylkeskommunen, men der var det ingen som kunne gi svar fordi de var på studietur, sier Lynum.

Lettstelt bolig

Han er ikke særlig optimistisk og har liten tro på at Fylkesmannen vil endre på avvisnings-vedtaket som ble gjort i komite for plan og samfunn 22. mai. Dette har ført til at Lynum ikke får tillatelse til å fradele tomt på egen eiendom for bygging av bolig. Tanken til Lynum har vært å selge gården til en slektning og selv bo i en lettstelt bolig, like ved våningshuset der han har vokst opp og har bodd gjennom hele livet. Et hovedargument for lokalpolitikerne i saken har vært hensynet til jordvernet.

–Jeg tok det som en selvfølge at jeg skulle få komme i gang med bygging i sommer. Men nei, politikerne vil vel at jeg heller skal på ha tomt på matjorda som kommunen erverver for boligbygging ved Fæby. Jeg fortviler og det går på helsa laus. De tar livet av meg, sier Lynum.

Han gjentar det han tidligere har sagt til Innherred at låna som han nå bor i er for stor. Han må ha noe som er enklere.

–Har du fått støtte blant folk?

–Ja, det er mange som har ringt og ber meg stå på. Sist jeg var på samvirkelaget kom det tre stykker og tok meg i handa. De sier at de ikke forstår noen ting av dette.

Øystein Lynum har, til tross for at det tar på, ikke tenkt å gi seg i saken. Men før han tar nye skritt i saken vil han ha et endelig svar fra Fylkesmannen.

Lang ventetid

Hos Fylkesmannen i Trøndelag er det leder for juridisk seksjon, Trond Flydal, som har ansvar for saken. Han kan ikke love noe snarlig svar til Lynum.

–Saken ligger i kø for behandling.

–Er det stor kø?

–Vi tar dem etter tur. Men det går gjerne fire – fem måneder før vi får svart, sier Flydal.

Saken ble oversendt til Fylkesmannen etter møtet i komite for plan- og samfunn 22. mai. Øystein Lynum må derfor belage seg på at det blir høst før han får det endelige svaret.

Trond Flydal vil ikke uttale seg nærmere om saken før han har satt seg inn i den.

Basert på hva Fylkesmannen tidligere har sagt, ser det ikke altfor lyst ut. I en uttalelse sendt til administrasjonen i Verdal kommune 15. januar fraråder Fylkesmannen at det gis dispensasjon. I denne uttalelsen skriver direktør Bjørnar Wiseth i Klima- og miljøavdelingen at en dispensasjon vil bli vurdert påklaget.

En mulig vei videre for Øystein Lynum er å fremme en ny søknad til kommunen, men uten å ønske fradeling. Dersom det bygges en «kårbolig», eller generasjonsbolig med livsløpsstandard, slipper Lynum unna problematikken som oppstår rundt en fradeling. Boligen vil følge gården, og ikke kunne selges til utenforstående.

Men fortsatt vil lokalpolitik-erne kunne bruke argumenter for blant annet jordvern og hensynet til kulturlandskapet.

Driftsomfang viktig

Landbrukssjef Mariann Hovin svarer slik om muligheten for å bygge kårbolig:

–Kårboliger kan ikke oppføres på dyrka jord uten omdisponeringssamtykke, i henhold til bestemmelsen i jordloven. Denne vurderingen gjøres konkret i hvert enkelt tilfelle. Og i vurderingen blir det lagt til grunn driftsomfang og derigjennom behovet for en kårbolig på det aktuelle bruket.

- Bosetning på bygda

Øystein Lynum sukker tungt over byråkrater og de lokale politikerne i sitt tidligere «moderparti».

–I valgprogrammer sitt sier de at de vil ha bosetning på bygda, men hva er det de holder på med? spør gårdbrukeren seg.