- Fremskrittspartiet vil ha et totalforbud mot nikab og burka i det norske samfunnet. Burka og niqab er kvinneundertrykkende plagg som hindrer kvinner i å delta aktivt i samfunnet og som hindrer integrering. I et åpent demokrati skal man kunne identifisere hverandre og se hverandres ansikter. Vi er glade for Stortinget nå har vedtatt et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssituasjoner, innledet Janne Kathrine Jørstad Larsen (Frp) da hun fremmet følgende spørsmål til ordføreren i kommunestyret i Levanger onsdag kveld:

«Vil ordføreren sikre at det innføres forbud mot nikab og burka på skolens område og langs skoleveier i vår kommune?»

- Må også gjelde skolevegen

- Det nasjonale forbudet mot burka og nikab i undervisningssituasjoner er et nasjonalt grunnprinsipp, men åpner for at man lokalt kan vedta et forbud med videre virkeområder. Fremskrittspartiet i Levanger er enig i at ansiktsdekkende plagg hindrer god kommunikasjon og svekker utbytte av opplæringen og samspillet mellom elever og lærere i grunnskolen. Derfor mener vi at forbudet også skal gjelde i hele skoletiden for hele skoleområdet og skolevegen til grunnskolen i kommunen, argumenterte Larsen.

Ikke problem per i dag

Ordfører Robert Svarva ga uttrykk for at han er helt enig i at burka og nikab ikke hører hjemme, verken i undervisningssituasjoner eller i skolegården.

- Jeg har diskutert problemstillingen med kommunalsjef oppvekst og får opplyst at dette pr. i dag ikke er noe problem i grunnskolen i Levanger. Den nye loven som stortinget vedtok i mai i år vil bli lagt inn i ordensreglementet for skolen så snart lovteksten kommer i løpet av høsten, sa han, og la ikke skjul på han selv har vært godt tildekket på vei til og fra jobb denne vinteren.

Dekket seg til på sykkelturene

- Når det gjelder ansiktsdekkende plagg langs skolevegen opplever jeg ikke at dette er noe problem i dag. Det kan fremstå litt utfordrende knyttet blant annet til egen erfaring siden jeg har syklet på jobb i hele vinter, og må nok innrømme at jeg på grunn av kulden har vært relativt tildekt med buff og skjerf. Men uansett hvis loven som nylig er vedtatt ikke vil oppleves tilstrekkelig, kan kommunen innarbeide dette i politivedtektene.