Gjennom programserien Talerstolen Stiklestad ønsker Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) å rette søkelyset mot både historiske spørsmål og dagsaktuelle utfordringer.

Talerstolens mål er at den skal bidra til debatt og stimulere til ettertanke og kritisk refleksjon. Fra SNKs fremheves det at Talerstolen vil få en stadig viktigere plass fram mot 2030.

Menneskeverd og ansvar

På åpningen av årets talerstolprogram under Olsokdagene presenteres to innslag. Det første blir Ungdommens talerstol med «Det jeg brenner for!» Her blir det satt søkelys på samfunnsansvar og hva det er som får oss til å kjempe. Unge fra regionen skal dele sine tanker om hva de brenner for. På dette arrangementet vil også noen av stemmene fra sommerens hovedutstilling på Stiklestad, «Aktivistene!», delta.

Deretter blir det en samtale mellom samfunnsdebattant Iffit Qureshi og Bård Stensli. Sistnevnte fikk i 2007 YS´ likestillingspris for sitt mangeårige arbeid for åpenhet om homofili i politiet og mot alle typer hatkriminalitet. Iffit Qureshi er også fotojournalist, og hennes fotoutstilling «Aktivistene!» er i sommer utstilt på Stiklestad,

Pressen snakker ut

–Har vi sviktet vårt ansvar? Erik Waatland samtaler 24. juli med utenrikskorrespondentene Fredrik Græsvik (TV2) og Kristin Solberg (NRK). Den digitale utviklingen har gitt oss tilgang til informasjon som ikke er underlagt redaktørplakaten. Spørsmål som diskuteres er blant annet hvilket ansvar pressen tar i kjølvannet av det tabloide og fake news-begrepet.

Når historie blir film

I et foredrag i auditoriet 25. juli kommer historikeren John McNicol inn på potensial og ansvar som ligger i det å overføre historie til film og scene.

McNicol er instituttleder ved Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved UiT. Hans spesialfelt er middelalderhistorie og formidling, med spesielt fokus på film.

Hvordan kan historien om et levd liv fanges i en tekst? Og hvilket ansvar har forfatteren overfor menneskene han eller hun skriver om? Dette er kjernespørsmålene når Edvard Hoem møter Anne Grosvold i Talerstolprogrammet, 26. juli.

«Bruk og misbruk av historien. Nasjonal Samling og Stiklestad». Dette er stikkord på SNKs undervisningsopplegg for videregående skole. Dette blir et innslag i auditoriet 27. juli.

Fra Olav til Trump

Makt, ære og ansvarlighet fra vikingtiden og fram til i dag er noe som historiker Marleen Ferrer forteller om i Talerstolprogrammet 28. juli. Hennes spesialfelt er æreskultur i middelalderen, men hun har arbeidet svært bredt med historiefaget. I tillegg har hun gitt ut to romaner: De bortkomne (2015) og Krater (2017). Ferrer er også kjent som fast paneldeltaker i programmet Big Bang på NRK og som spaltist i Dagbladet.

Olsokseminaret

«Tap, tvil og tilhørighet. Troen og kirkens rolle når krisen rammer.» Dette er rammen for årets Olsokseminar hvor biskop i Nidaros Herborg Finnset møter Alf Kjetil Walgermo og Odd Jarle Eidner til en samtale i Stiklestad kirke 29. juli. Walgermo er kulturredaktør i Vårt land og forfatter.

Olsokseminaret er et samarbeid mellom Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Nidaros bispedømme.