Flertallet i kommunestyret valgte å si «nei» til å gi Torbjørn Skårstad en oppreisning i form av en sum på 250.000 kroner, da forslaget kom opp onsdag forrige uke.

Torbjørn Skårstad ble som 12-åring tatt ut av den ordinære skolen på Lysaker i Skogn og plassert på Røstad offentlige skole for evneveike. Det er bred enighet om at dette var en feilplassering, og at stempelet som evneveik har ødelagt for Skårstads muligheter i hans senere liv.

Siden 2009 har Skårstad kjempet denne saken og han har ved flere anledninger søkt erstatning fra både stat og kommune, men fått avslag.

Et enstemmig kommunestyre stilte seg i forrige uke bak forslaget om å gi Skårstad en unnskyldning fra kommunen, men fikk altså ikke den symbolske summen på 250.000 kroner.

- Politikerne innrømmet dermed feilplasseringen, men var ikke villig til å gi en liten oppreisning til han for de store ulemper og utfordringer han har levd sitt liv med i snart 60 år, som følge av dette, skriver leder i støttegruppa, Trond Knudsen, i en pressemelding til Innherred.

– Skuffet over kommunen

Skårstad var skuffet etter behandlingen i kommunestyret og sa han vurderte sterkt å bringe saken videre til Sivilombudsmannen.

Når Innherred snakker med Knudsen tirsdag ettermiddag forteller han at Skårstad har valgt å ikke gjøre dette på nåværende tidspunkt. Støttegruppa velger heller å gi folket mulighet til å gi Skårstad en oppreisning gjennom en innsamlingsaksjon.

- Vi er utrolig skuffet over kommunen og den behandlingen Torbjørn har fått der. Når kommunen svikter, tar støttegruppa igjen ansvar for å gi denne saken en verdig avslutning, skriver Knudsen.

Underskriftsaksjonen som gjorde at saken til Skårstad kom opp i kommunestyret, fikk 561 signaturer. Knudsen håper nå at innsamlingsaksjonen vil resultere i en oppreisning som Skårstad fortjener.

- Alle midler som kommer inn gjennom aksjonen, vil gå uavkortet til Torbjørn Skårstad, sier han.

Innsamlingsaksjonen skjer ved at folk kan overføre penger til et kontonummer som er opprettet av støttegruppa. Aksjonen varer ut juli måned.