Sommerfesten ble for andre år på rad arrangert i Folkeparken på Verdal. Det er et samarbeid mellom integrering og mangfold i Verdal kommune, veksttorget og frivilligsentralen. De rundt 100 oppmøtte fikk blant annet oppleve et stort festmåltid, afrikansk sang, dans, ulike leker, fotball og en spesiallaget quiz.

Fornøyd arrangører

Daglig leder hos frivillighetssentralen, Hege Anita Austad, og Roger McKellar fra veksttorget er to av arrangørene for arrangementet. De forteller at arrangementet har vært en kjempesuksess.

–I fjor var det rundt 80 personer her. Vi håper det er minst like mange her i år. Arrangementet går ut på at vi samles for å bli kjent på en sosial arena, samtidig som vi ønsker å ha det trivelig sammen. Både nordmenn og mennesker fra resten av verden er velkommen hit. Vi får smake forskjellige matretter fra ulike land, samtidig som vi får oppleve kulturen fra de forskjellige plassene som folk kommer fra, fortalte to imøtekommende arrangører.

Fotball, stylter og lek

Etter hvert som startskuddet for arrangementet nærmet seg, strømmet det stadig flere mennesker til Folkeparken for å oppleve og bidra til den hyggelige og sosiale sammenkomsten. Noen spilte fotball, noen gikk på stylter, mens noen forsøkte seg på diverse andre aktiviteter McKellar hadde med seg fra veksttorget.

–Det er viktig for oss at alle både bidrar og blir inkludert. Arrangementet er gratis, men her er det likevel ingen som kommer til dekket bord. Alle bidrar på sin måte, enten der er med mat, drikke, underholdning, eller å være med å pynte stedet til fest. Mange av deltakerne kommer allerede nå en time før vi begynner for å hjelpe til. Det synes jeg er kjempefint, sa en strålende fornøyd Austad.

Tilbake for andre gang

Sola strålte, i år som i fjor, som bestilt over Folkeparken til integreringsfesten begynte. Allan var en av mange som var tilbake i Folkeparken for å delta på sin andre sommerfest på rad. Den blide gutten fra Syria forteller at han hadde det så gøy i fjor at han måtte tilbake i år også.

–Heldigvis er det bra vær, jeg gleder meg, utbrøt Allan, som var den første som møtte opp i Folkeparken for å delta med pyntingen onsdag formiddag.

Yara Alyaqoub holdt den offisielle åpningstalen for sommerfesten.

Han har bodd i Norge i to år, og har allerede rukket å oppleve byer som Halden, Kongsberg og Steinkjer. Allan deltok på sommerfesten i fjor, og minnes mat og dans som to av sine beste minner.

–Det var veldig koselig her i fjor. Nå gleder jeg meg mye til å endelig komme i gang i år også. Mitt beste minne var da vi hadde dans sammen. Vi hadde forskjellige danser fra forskjellige land. Jeg husker også at det var mye god mat, og hyggelige folk her, sa en smilende Allan til Innherred.

Somalisk trubadur

Årets sommerfest var offisielt åpnet da Yara Alyaqoub fra Syria holdt åpningstalen foran alle de oppmøtte. I talen sin takket hun for et fint år sammen på innføringsprogrammet, og ønsket alle en strålende dag på sommerfesten.

Etter talen var det duket for festmåltid. Slik McKellar og Austad hadde lovet, sto det servert mange forskjellige retter fra flere forskjellige kontinent på langbordet. De oppmøtte på sommerfesten forsynte seg gladelig, og så ut til å nyte maten.

Abdiaziz Mohamed fra Somalia spilte nydelig musikk med sin oud. Her sitter han sammen med sin gode venn Mohamad Aljandali fra Syria. Foto: Håkon Pallin Kjeldsen

Da matroen senket seg under solsteken, var det tid for somalisk sang. Abdiaziz Mohamed dro frem ouden sin og spilte de fineste noter for om lag 200 lyttende ører.

–Dette er et somalisk instrument. Den er like vanlig i Somalia som en gitar er i Norge, fortalte Mohamed om ouden til avisa.

Videre sto det dans, quiz, fri aktivitet og smaking av ulike kaffesorter på programmet. Det så ut til at alle på arrangementet storkoste seg under sola og i hverandres nærvær.