For et år siden ble det nesten tolv år gamle barnehagebygget et steinkast unna Heir revet. Det siste året har Abra Cadabra barnehage leid lokale ved gamle Dagali barnehage. Like etter rivingen ble det satt i gang en stor byggeprosess for Abra Cadabra barnehage.

Nå kan både barn og ansatte snart starte en ny hverdag i det som nok er Levanger sin mest kreativt utformede barnehage for øyeblikket.

Heder til trehusbebyggelsen

Nå er det nye og hemmeligholdte lokalet snart ferdigstilt, og det nærmer seg snart flytteprosess. Daglig leder Kristin Lyngstad var stolt av å både fortelle og avsløre tanken bak den nye barnehagen.

- Vi har holdt dette hemmelig i lang tid, og mange har vært nysgjerrig. Det er gøy at vi nå kan avsløre at hele konseptet og designet av barnehagen dreier seg om den verneverdige trehusbebyggelsen i Levanger sentrum, forteller Lyngstad stolt.

Det blir hundre prosent Levanger-tema i barnehagen.

Hun legger til at tanken om å bruke Levanger som tema har vært med hele veien, men at også nye ideer har blitt til i prosessen.

- Vi ønsket å ha et bytorg inne i barnehagen som skal fungere som en møteplass for barna, og dermed et fellesområde. I tillegg har vi også lagt til enda et fellesområde som er en gate inspirert av hilsegata i Levanger sentrum, avslører Lyngstad.

Lokalt preg i alle ledd

I tillegg til å bruke elementer som torget og hilsegata har det også kommet på plass trehusbebyggelse på veggene.

- Vi har hatt et tett og godt samarbeid med Hattrem som har hjulpet oss med å få bilder av sentrale og viktige trehusbygg som tapet på veggene. Både Emilies hus og midtre- og øvre del av Kirkegata er nå tapetsert på veggen, forklarer Lyngstad.

Kristin Lyngstad, som er daglig leder i Abra Cadabra barnehage, gleder seg veldig til å ta nybarnehagen i bruk.

Lyngstad legger til at også skiltingen av rom og områder har lokalt preg. No.39, Stasjonen og Festiviteten er alle representert som egne skilt inne i lokalet. I tillegg har barnehagen fått sitt eget atelier med det treffende navnet Fenka.

Torget på Levanger blir nytt fellesområde i barnehagen.

Daglig leder Lyngstad er svært fornøyd med hele barnehagen, men trekker spesielt frem Hilsegata.

- Hilsegata ble rett og slett helt perfekt. Det som er tanken er at vi gjennom å ha en slik gate kan følge årstidene. Vi har sørget for at det er strømuttak for julegate og kroker til å henge opp vømmølklær over gata. Dette vil nok barna synes er knallgøy, mener Lyngstad.

Snart i mål

Det pågår en hektisk innspurt med siste finpuss før flyttingen kan starte i løpet av de første julidagene. Barna flytter inn mot slutten av juli, noe Lyngstad ser frem til.

- Det gjenstår bare litt dører og slikt, så kan vi endelig begynne å flytte inn på ordentlig. Jeg gleder meg utrolig mye til å se hvordan folk vil reagere. Spesielt gleder jeg meg til å se reaksjonen til alle de 46 barna våre når de får se hva som er blitt gjort, sier en smørblid Lyngstad.

Ja, dette er altså inne, og ikke ute.

Det er ingen tvil om at detaljtenkning, kreativitet og sprø ideer virkelig har fått fritt spillerom i de nye Abra Cadabra-lokalene. Ei heller er det tvil om at både barn og foreldre vil få seg et positivt sjokk når de for første gang tråkker inn i den nye Hilsegata.

Det jobbes fortsatt også utvendig for å ha alt klart til åpningen.