Mari Thorsen er vant til en aktiv livsstil. Hun har tidligere spilt håndball for Levanger Håndballklubb. Hun har også vært ivrig på aktiviteter ute i naturen i Levanger-området. Blant annet trekker hun frem padleturene ute i Levangersundet og skiturer på Vulusjøen om vinteren som svært viktige.

Det siste året har hun vært bosatt på Svalbard i forbindelse med et årsstudium for å bli utdannet til arktisk guide.

–Jeg bodde på Svalbard da jeg var liten også, men det husker jeg ikke så mye av. Derfor ville jeg oppleve Longyearbyens natur på nytt. Jeg hadde også lyst til å være der over lengre tid for å få tid til å oppleve alt naturen på Svalbard har å by på. Da passet det perfekt at arktisk guide-studiet dukket opp, sier Thorsen.

Hun legger til at studiet hun nå har gjennomført er et høyt anerkjent studie i Norge, og også i verden. Det finnes i tillegg kun to slike studier i Norge. Gjennom studiet har hun lært mye nytt.

– Det som er viktig når man er i Longyearbyen er å kunne ferdes sikkert i den rå naturen som finnes der. Dermed var førsteprioriteten i studiet sikkerhet og førstehjelp. I tillegg har vi lært mye om å lage turer og guidinger som legger til rette for forskjellige typer mennesker, også de med null erfaring fra slik natur og slike turer, forteller Thorsen.

I tillegg forteller Thorsen at de har lært mye om den lange og rikholdige lokale historien til Svalbard og Longyearbyen for å stå bedre rustet som guide.

Mye å finne på

Hverdagen i en liten by som Longyearbyen er ifølge Thorsen ikke så ulik hverdagen i Levanger.

– Det er egentlig ikke så stor forskjell. Det som skiller byene mest er egentlig folkene som bor der. På Svalbard møtte jeg svært mange veldig aktive folk. Det er også veldig mange ulike arrangement i Longyearbyen. Disse arrangementene er også ofte gratis, noe flere byer og ansvarlige burde tatt lærdom av og tenkt på. På et sted som Longyearbyen er det viktig at det foregår mye, sier Thorsen.

Studietilværelsen til Mari Thorsen på Svalbard er nå unnagjort.

Hun har nå flyttet tilbake til Levanger, men tror ikke hun blir boende lenge.

–Det er flere muligheter som byr seg som utdannet guide. Jeg er enda litt usikker på hvor jeg befinner meg fremover. Kanskje Nord-Norge, eller kanskje Svalbard igjen. Det er viktig for meg å reise til en plass hvor jeg kan oppleve masse nye ting.

Heldigvis har Thorsen muligens tid til en tenkepause rundt bosted og fremtid nå i sommerferien, om hun ikke bare skal sitte i kajakken, vel å merke.

Hva savner du fra Levanger?

–Jeg savner ofte familien når jeg er vekk fra Levanger. Jeg savner også Trønderhallen, som har vært som et andre hjem for meg gjennom oppveksten og ungdomsårene. I tillegg savner jeg skiturer på Vulusjøen om vinteren.

Hva savner du minst?

–Det jeg savner minst er uten tvil kjøpesenteret Magneten!

Hvordan holder du deg oppdatert på det som skjer i Levanger?

–Egentlig er jeg veldig dårlig på å holde meg oppdatert på hendelser i Levanger. Det blir litt oppdateringer fra familie og venner, men Facebook og slikt er jeg veldig dårlig på å sjekke.

Ditt beste minne fra Levanger?

–Mitt beste minne må nok bli det å padle kajakk rundt i Levangersundet for deretter å dra opp på kaia for å kjøpe is.

Hva skal til for at du bosetter deg i Levanger igjen?

–Egentlig er det vel ikke så mye som skal til for at jeg flytter tilbake på permanent basis. Levanger har stort sett alt jeg trenger, og jeg trives godt i byen.