For at en 94-åring dukker opp for å løpe på tredemølle med alle slags måledingser festet til overkroppen, hører nok med til sjeldenhetene. Men Lars Myhre (94) ville gjerne gi sitt bidrag til forskningen.

– Han var med for ti år siden også, og har vært med i alle fire HUNT-undersøkelsene, forteller datteren Jorunn Myhre Guddingsmo til Innherred når avisa tar kontakt for å høre litt nærmere om pappaens innsats.

Over all forventning

Helse Nord-Trøndelag skriver nemlig denne uka om HUNT 4 Kondisjonsprosjektet, der rundt 2.500 personer siden oktober i fjor har tatt turen til Sykehuset Levanger for å delta. En innsats som kan tjene både forskere og pasienter på sikt.

– Vi er veldig fornøyd med at så mange møtte opp, rundt halvparten av alle inviterte. Egentlig er det over all forventning, særlig siden deltakerne selv har tatt turen til sykehuset for å møte oss, sier prosjektansvarlig og forsker ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU, Bjarne Martens Nes til nettsiden.

Lite å sammenlikne med

I ni måneder flyttet en forskergruppe fra NTNU og CERG inn på Sykehuset Levanger for å gjennomføre prosjektet. Deltakerne har blant annet fått testet sitt maksimale oksygenopptak på tredemølle, fått utført grundige hjerteundersøkelser og deltatt i intervju og tilleggsundersøkelser med forskerne.

Prosjektansvarlig for HUNT4 Kondisjonsprosjektet, Bjarne Martens Nes, rigger ned tredemøllene på Arken sammen med kollega Fredrik Hjulstad Bækkerud etter endt prosjekt.

HUNT3 var første gang kondisjonsprosjektet var med i undersøkelsen. Allerede da var Lars Myhre «for gammel» til å kunne få en fullgodt svar på hvor god kondisjonen er.

– Den øverste aldersgruppen hvor det finnes gjennomsnittstall er «over 70 år», sier Jorunn Myhre Guddingsmo.

På lange gåturer

Som 94-åring blir det kanskje ikke helt riktig å sammenlikne med de som er over 20 år yngre, men at pappa Lars har god kondisjon er det ingen tvil om.

– Trener han  mye?

– Han kaller det ikke trening selv da, men det er ikke uvanlig at han går fra Ørmelen opp til Vinne, rundt der og tilbake igjen, noe som fort blir en mil.

Lisbeth Røe fra HUNT4 Kondisjonsprosjektet instruerer deltaker Lars Myhre (94) før tredemølletesting. Foto: HNT

Som om ikke gåturene er nok, så har sprekingen sammen med kona som er fire år yngre også en liten åker som han steller, og høster poteter og gulrøtter fra om høsten.

Kobles mot andre data

Lisbeth Røe, som har vært en del av forskergruppen, gir i artikkelen på Helse Nord-Trøndelags sider skryt til alle som har troppet opp på tredemøllene.

– Samtlige har møtt opp med positivitet og godt humør, med et ønske om å bidra.

Dataene skal nå kvalitetssikres, før de sendes over til HUNT Forskningssenter.

– Dataene kan da kobles opp mot blant annet sykehusdata, som vil være veldig verdifullt for Helse Nord-Trøndelag, siden mange av deltakerne våre bor i helseforetakets nedslagsfelt.

Nyttige tester

Vanligvis er testing av oksygenopptak forbeholdt pasienter eller toppidrettsutøvere, men samtidig er det en av de beste måtene å kunne avdekke fremtidig hjerte- og karsykdom på.

– Testene under HUNT4 kan gi mulighet for å finne årsaker til disse sykdommene, og hvordan man kan unngå dem. Vi håper gjennom undersøkelser og blodprøver å se nærmere på i hvor stor grad trening er forebyggende mot hjerte- og karsykdommer.

Håvard Dalen sier datamaterialet fra HUNT4 Kondisjonsprosjektet kan bidra til nye funn om sammenhenger mellom trening og hjerte- og karsykdom. Foto: Privat