Det var tidlig torsdag ettermiddag at Tonje Helgås (16) fikk øye på skilpadden i vegen som går nedenfor Røde Kors-huset i Verdal sentrum, i Veita.

– Den kom gående i vegen rett foran meg. Jeg stanset og så litt på den, og ringte hjem, forteller Helgås.

Trodde hun tullet

Mamma Nina Merethe Helgås visste ikke helt hva hun skulle tro da datteren var på tråden.

– Tuller du, er du helt sikker på at det er en skilpadde, sa jeg. Men det var hun, og da dro jeg nedover med en gang, forteller mammaen.

Hun plukket opp skilpadden og tok den med hjem, hvor den fikk plass i badekaret.

– Det ville vært for galt å forlate den i byen. Skilpadden virket litt medtatt og uttørket, så jeg ga den både vann og litt mat.

Jakter på eieren

Litt skrev hun en «etterlysning» på Facebook, der hun ba eieren melde seg. Men et lite døgn etterpå er det ingen som har vedkjent seg eierskapet til dyret.

– Den er jo så søt også, sier Helgås, som vil ta vare på skilpadden til den rettmessige eieren melder seg. I hvert fall inntil videre.

– Jeg har noen kontakter som kan tenkes å ta hånd om den, men ikke akkurat nå. Under alle omstendigheter vil jeg ikke at den skal komme i feil hender.

Fredag midt på dagen meldte hun også funnet til politiet, men de kunne ikke gjøre så mye annet enn å viderebringe historien og henvise til Facebook-postene.

«Riktig» finner

I august i fjor ble en rekke slanger, øgler og skilpadder tillatt som kjæledyr i Norge. Akkurat hva slags type skilpadde som vandret rundt på Øra vet ikke Helgås helt, men hun har forsøkt å finne ut av det. Kanskje er det en utrydningstruet art.

– Det er veldig trist hvis det er noen som bare har satt den ut og forlatt den, synes Nina Merethe Helgås.

Kanskje heldigvis, var det nettopp datteren hennes som kom over den. Familien er nemlig ikke helt ukjent med litt spesielle kjæledyr, de har en tarantella i bur i stua...

– Jeg kan også litt om skilpadder fra før, om hvordan de bør behandles og hva de skal ha å spise. Hundefôr og kattefôr går greit, og ellers har den fått litt salat, forteller Nina Merethe Helgås.