Sykkelrittet Jotunheimen Rundt starter i Lærdal og har målgang i Sogndal. På veien dit skal man over tre fjelloverganger. Filefjell, Valdresflya og Sognefjell. Det er 43 mil langt i en løype som har start og mål på havnivå, og underveis er så langt oppe som 1.400 meter.

–Trondheim – Oslo blir bare barnematen, sier Roger Sørlie som er vel tilbake i Levanger, etter en strabasiøs helg på sykkelsetet. Sammen med Amund Solli, Brynjar Farstad, Lars Hjelde, Vidar Sandstad, Håvard Garberg og Roger Sevaldsen deltok han i sykkelrittet Jotunheimen Rundt.

Tester egne grenser

At det er mange som ønsker å teste sine egne grenser er det ikke tvil om. Sørlie forteller at det er satt et tak på 600 ryttere, og at rittet ble fulltegnet i løpet av to minutter da påmeldingen ble åpnet i november i fjor. Dette er et individuelt ritt, selv om flere planlegger å sykle sammen. Det er lagt opp til obligatoriske stopp underveis, hvor rytterne kan hente seg ekstra klær hvis nødvendig, fra bagasjen som blir fraktet fra stopp til stopp.

–Nå var det noen som jukset og hadde med følgebil likevel. Dermed droppet de å stoppe. Dette synes vi var noe som arrangøren burde tatt tak i, for det skapte litt kaos, sier Roger Sørlie.

Det betød at Roger, sammen med flere ryttere, havnet på etterskudd allerede på den første matstasjonen, og måtte bruke 40 minutter og masse krefter på å sykle seg opp til ledergruppen.

–Du kan trygt si at vi fikk betale for det senere, forteller 46-åringen.

I minus fem grader

De startet klokka ni fredag kveld i godt sommervær, men på Valdresflya slo vintertemperaturen til for fullt.

–Jeg så på måleren på sykkelen at den viste minus fem grader. Du kan tro vi frøs. Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier trodd det skulle være så kaldt. Det var heldigvis ikke snø, men likevel stjerneklart og flott da vi syklet over på natten.

Det var her to av skogningene måtte melde pass på grunn av kulda, og det kan Roger godt forstå at de gjorde. Han lurte en stund selv også på om han orket å fortsette.

–Dette er nok noe av det tøffeste jeg har vært med på, innrømmer bilselgeren på Gråmyra.

Fra Valdresflya gikk det nedover i to mil. Der var hastigheten til tider oppe i hele 90 kilometer i timen, så da gjaldt det å holde tunga rett i munnen.

Sjuendeplass til Solli

Rytterne var framme til litt ulike tidspunkt lørdag formiddag og utover dagen.

Amund Solli tok en imponerende sjuendeplass. Han brukte 12 timer og 44 minutter på de 43 milene.

Brynjar Farstad og Vidar Sandstad syklet sammen over mål et drøyt kvarter senere.

Lars Hjelde og Roger Sørlie brukte henholdsvis 13 timer og 37 minutter og 13 timer og 43 minutter.

Alle var godt inne blant de 40 beste. En imponerende prestasjon av alle mann.

Tidlig til sengs

Da var det kanskje ikke så rart at det smakte med noe godt å drikke sammen med grillmat etter innkomst i et solfylt Sogndal.

Da ble det vel en skikkelig fest på lørdagskvelden for å feire de gode prestasjonene?

–He, he.. Det ble nok ikke det du. Jeg tror vi var i seng klokka halv ti hele gjengen, gliser Sørlie, som sier at han gjerne sykler Jotunheimen Rundt en gang til, men da ikke som konkurranse.

–Det er jo en fantastisk tur, men da vil jeg kose meg å bruke god tid og samtidig nyte den vakre naturen, sier Roger Sørlie.