Antall bobiler er doblet på ti år her i landet

Nordtrønderne er i toppen.

Det er gode tider i bobilbransjen. For et år siden fortalte vi om Bil- & Maskinservice Vuku AS som startet med bobilsalg, og hvor Tove Mette og Oddbjørn Ranheim fra Leriådal ble de første som kjøpte bobil av Jannike Munkhaugen. Foto: Odd Arnfinn Pedersen. 

Nyheter

Det var registrert nesten 50.000 bobiler her i landet da 2018 tok til. Det er nesten dobbelt så mange som ti år tidligere.

Og prosentvis ligger Nord-Trøndelag i toppen, rettere sagt på femteplass blant alle landets fyler, med 13,9 bobiler per tusen innbygger. Til sammen er det 1910 bobiler i Nord-Trøndelag.

– Det er oppsiktsvekkende at veksten har vært så høy. Vi har ikke tall for utenlandske bobiler på norske veier, men vi går ut fra at andre land kan ha hatt en lignende vekst. Det er i alle fall sikkert at det er blitt langt flere bobiler på veien i Sommer-Norge, sier seniorrådgiver Vidar Lund i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Og det er først og fremst folk i nord som har falt for ferie langs landeveien. Både i Troms og Nordland var det flere enn 20 bobiler per 1.000 innbyggere, mens Finnmark kommer rett bak med 17.

Til sammenligning var det bare 1,5 bobiler per 1.000 innbyggere – altså rundt 1.000 registrerte bobiler totalt – i Oslo.

I hele landet var det 9,2 bobiler per 1.000 innbyggere, ifølge bobiltallene fra SSB. De viser at det ved inngangen til 2018 var registrert 48.391 bobiler i Norge, mens det ved utgangen av 2008 var 24.811 av disse bilene med norske skilter.

På kommunenivå er det Tjeldsund i Nordland som er selve bobilkommunen, med hele 56 bobiler per 1.000 innbyggere. På plassene bak følger Dyrøy i Troms og Namsskogan i Trøndelag.