Vant internasjonal pris - nå vil de ha korsang inn i helsetjenesten

– Du blir friskere av det, det begynner endelig flere å forstå, sier Grete Daling.

Arve Almvik og Grete Daling løftes på gullstol under en tidligere sangøvelse.  Foto: Privat

Nyheter

Sist uke var hun i Madrid på konferansen WAPR, som står for World Assisiation for Psychosocial Rehabilitation.

I konkurranse med over 100 andre innlegg, ble Dalings presentasjon med film og intervju med deltakere kåret til den beste muntlige presentasjonen.

– Syng deg friskere viser en svært tydelig kobling mellom det å komme seg, å bli bedre igjen, og korsang. Dessverre er ikke koblingen mellom psykisk helse og korsang skikkelig anerkjent alle steder, sier Grete Daling til nettstedet Napha.no.

Anerkjennelse

Hun står sammen med kollega og førstelektor Arve Almvik ved Nord universitet bak korsangtilbudet Syng deg friskere, et korsangtilbud for mennesker med utfordringer innen psykisk helse. Han hadde laget en skriftlig presentasjon som ble delt ut på konferansen.

– Prisen er en anerkjennelse av prosjektet vårt, som forhåpentligvis kan bidra til enda mer satsing på dette og tilsvarende prosjekt.

De to Nord-lektorene har gjennomført en kvalitativ studie med intervju av elleve personer som deltok i ti uker på Syng deg friskere.

– Studien viser at korøvelsene ble opplevd som et «diagnosefritt rom» uten fordommer, konstaterer de.

Visse forutsetninger

Øvelsene ga påfyll av glede og gode øyeblikk, og bidro til å lette symptomene og gi deltakerne økt trygghet i hverdagen.

– Samtidig viste studien at det er viktig at dirigenten både har det musikkfaglige i orden og kan det med å gjøre folk bedre. Fellesskapet må også være støttende, påpeker Arve Almvik og Grete Daling.