– Dette var ikke noe trivelig syn.

Kjell Gran rister på hodet.

Sist helg var han en tur ut for å se hvordan det sto til med moltesesongen i lavlandet. Noe nærmere akkurat hvor fikk vi ikke vite. Noen hemmeligheter skal jo bærfolket ha for se selv.

Men det som opprørte Gran mest på hans vandring, var da han kom til det gamle slamdeponiet, som ligger et stykke inn fra Vulusjøveien et par kilometer etter bommen.

Nærmest en urskog

Jordvollene rundt selve deponiområdet lignet mest på en urskog av brennesle. Det var rett og slett ikke noe pent syn.

Innherred møtte friluftsmannen mandag, da han gjerne ville vise lokalavisen hva han hadde oppdaget på sin ferd.

–Selve deponiet er greit ut. Du ser at selv sauene trives der, sier han og peker utover hvor det ligger mange sauer og tar middagsrasten.

Sauene ser ut til å trives i området, selv om det er mye brennesle og tistel rundt det tidligere slamdeponiet. Foto: Erlend Aune.

Men det er altså jordvollene som omkranser deponiet som opprører den tidligere læreren.

–Jeg er da bondesønn, og vet at brennesle trives der er frau. De som har utedo på hytta, vet jo hvor lett brennesle kommer opp i nærheten av den.

–Bør sprøytes

Nå vil han at Innherred Renovasjon får gjort noe med uvesenet.

–Jeg vet da såpass mye om landbruk at hvis de hadde sprøytet med samme middel som brukes i kornåkeren, så hadde de tatt knekken på brennesla og gressbakken under hadde kommet fram. Da hadde alt sett så mye finere ut.

Samtidig så tror ikke Gran at det hadde hjulpet med bare en runde med sprøyting. Han forteller at brennesla formerer seg fort, slik at jobben må gjøres i mange år før de blitt kvitt uvesenet.

72-åringen kom gående over myra som ligger på den ene siden av deponiet, og han fikk etter hvert trøbbel med å komme over.

–Da jeg kom et stykke ut på myra så tråkket jeg igjennom, slik at jeg nesten ikke trodde jeg skulle komme meg opp. I tillegg slo fraustanken mot meg.

Kjell Gran ser på all tistelene som har vokst seg stor på myra ved siden av slamdeponiet. Det var på denne myra han tråkket i gjennom og kjente all fraulukta også. Foto: Erlend Aune

Gran tror frauvannet har rent fra deponiet og ned i jorda under myroverflaten. Dermed har selve myra blitt som tynn is å gå på, med frauvannet rett under overflaten.

–Du ser også all tistelen som vokser utover her. Den hører heller ikke hjemme her, og har kommet hit på grunn av deponiet. Det er rett og slett skjemmende og unødvendig i den flotte naturen her.

Han ber oss tenke på om vi ser noe brennesle eller tistel når vi går fra Heståsdalen og inn til Roknesvollen.

–Der finner du ingenting, men du ser nok brennesle når du kommer til Roknesvollen, men det er rett og slett for at de har dyr der, og de produserer naturlig nok også frau.

–Ikke hørt om før

Direktør Geir Tore Leira i Innherred Renovasjon er midt i første del av ferien da vi ber om en kommentar. Han forteller at slamdeponiet ble fylt igjen for tre til fire år siden, og at alt arbeidet både før og etter skal være gjort forskriftsmessig.

- Jeg har ikke hørt om det som Gran nevner tidligere. Det er Levanger Kommuneskoger som eier grunnen, og vi har ikke heller ikke hørt noe fra dem om dette.

Leira lover at de skal ta en befaring etter ferien, og samtidig høre med grunneier hva de også mener om saken.

Innherred har forsøkt å komme i kontakt med daglig leder Ingjar Eggen i Levanger Kommuneskoger, men har fått til svar at han er på ferie.