Onsdag gjennomførte byantikvar Tove Nordgaard en befaring i de brannrammede bygårdene i Kirkegata 53 og 55 i Levanger sentrum. Med på befaringen var bygårdseierne Jon Magne Wesche og Tore Stavrum, samt representanter fra fylkeskommunen, Riksantikvaren og forsikringsselskapene.

- Bygningen min ser kanskje dårligst ut. Det er vanskelig å se for seg at noe av bygningen kan brukes, så jeg tror det er snakk om totalskadd hus, sier Tore Stavrum til Innherred samme dag.

Brant midt i salg

Forsikringsselskapene er nå på banen for å kartlegge skadeomfanget og kjøre erstatningssakene.

- Jeg vil tro at det tar en del tid før alt er i orden, siden det er ferietid også. Men ting er på gang, og vi avventer det, sier Stavrum, som for øvrig bare er eier av bygården fram til 1. august. Da tar Ole Martin Torvaldsens eiendomsselskap over bygningen, som Stavrum var i ferd med å fullføre salget av da brannen brøt ut.

- Jeg står som eier fram til overtakelsen er klar. Det er så klart kjedelig når det ender slik midt i salget, men vi kan ikke gjøre noe med det, sier Stavrum.

Fasaden blir viktig

Han legger til at Riksantikvaren under befaringen ga tilbakemeldinger på at fasadene mot Kirkegata er viktig, dersom byggene må rives.

- Det blir en spesiell gjenoppbygging når det er snakk om verneverdige bygninger. Derfor er det også viktig å bygge på riktig måte, og det blir trolig sett på om noe kan berges og brukes om igjen, sier Stavrum.

Jon Magne Wesche sier at han foreløpig ikke vet noe mer om skadeomfang i sin bygård, og avventer nå mer informasjon fra forsikringsselskapet i ukene som kommer.

- Ingenting er avklart ennå, men det vil ta tid å få alle svar på hva som skjer, sier han.