Sykehusets råd: Ikke ha så mye besøk rett etter fødselen

Lurer du på hva som venter deg på Barselavdelingen, og hva som er greit å vite?
Nyheter

Helse Nord-Trøndelag la sist uke ut en video der folk kan bli kjent med Barselavdelingen. Der gir de også gode råd til nybakte mødre.

De er bare noen timer på fødestua etter at fødselen er over. Da går turen til barselavdelingen. Der kan de fleste få enerom, slik at de kan bo på sykehuset sammen med partner og baby.

Noen reiser tidlig hjem, andre blir litt lenger, og i gjennomsnitt er mødrene tre dager på sykehuset etter en normal fødsel.

– Vi anbefaler at du prioriterer mest mulig hvile og ro, og fokus på babyen de første dagene. Derfor oppfordrer vi til å ha minst mulig besøk, sier jordmor Anne Mette Hofstad.

Jordmor Anne Mette Hofstad fremhever viktigheten av hudkontakt og fullt fokus på babyen de første dagene etter fødselen.  Foto: Skjermdump fra video

Hun anbefaler foreldrene å bruke tiden til å bli kjent med babyen, og la den ligge mye hud mot hud.

– Det har bare fordeler. Man får jevn temperatur, blodsukkeret holder seg stabilt og kos og nærhet gir dessuten mindre gråt, sier jordmoren.

Sykehuset gir ammeveiledning med individuell tilpasning. De gir også råd til barnestell og bading av den nyfødte.

– Barnelegen gjør en grundig undersøkelse sammen med foreldrene før de får reise hjem, og foreldrene får også tilbud om en samtale med jordmor der hele sykehusoppholdet gjennomgås, forteller Hofstad