Verdal

Mens mange kanskje satt hjemme og ladet opp til VM-finalen, hadde flere tatt turen til Havfrua søndag ettermiddag, for å bade litt og slappe av i solen.

Trude Skrove bor på Hadeland, men er fra Verdal. Hun pleier å komme oppover med mannen Vegard og barna Aksel (2) og Markus (4). De kom oppover i går, og det klaffet bra med finværet, og å ta seg en tur til stranda. De har med seg stenger, og går og leter etter krabber i vasskanten.

Hvordan er det å være uti?

– Det er egentlig godt. Litt kjøligere enn på østlandet, hvor det har vært godt vær lenge. Men det er bra til å være her, det har vært kaldere tidligere år, forteller Vegard, som anslår vannet å være 18-19 grader.

– Vi var her mye da vi var små, og jeg vil ta med ungene tilbake hit, forteller Trude.

– Det var kiosk da, og litt mer rundt, mer vedlikehold og flere folk. Det hadde vært trivelig å kunne kjøpe seg en is, jeg husker det var veldig stas.

Så har volleyballspillet kanskje flyttet mer til Vinne, og da blir det litt færre folk nedpå her. Men det er fortsatt trivsel å komme tilbake til Havfrua.

– Det er fint å få være i saltvann, det er sjarmen med å være nedpå her, finne både krabber og skjell. Det er herlig, sier Trude.

Når foreldrene skal ta med barna uti vannet for fotoshoot, vil guttene helst ikke være i vannet, i frykt for de mange krabbene de tenker ligger der parate til å bite dem i stortærne.

Fred

– Vi er her ofte om det er fint vær, og soler oss ved sjøen, forteller Azad Ahmad og Salah Mahamoud Ali, som kom hit med en gruppe venner, og nå satt i skyggen og spilte kort.

– Det er godt å være her, grille litt og slappe av, sier de.

Nå har de en venn på besøk fra Russland, som skal være her et par uker. Azad og Mahamoud er fra Kurdistan, den delen som ligger i Syria. Azad har bodd her i ti år, og Mahamoud i ti måneder, så Azad oversetter for kompisen. De forteller at de trives veldig godt i Norge.

– Det er fredelig her. Jeg skulle ønske det også var fred i Kurdistan, sier Azad.

Han forteller at siden kurderne ble lovet at de skulle få sine egne områder om de drev ut IS, men at de nå har blitt fratatt to byer med store oljeressurser, blant annet gjennom tyrkisk inngripen.

– Kurderne banket IS, som hele verdien sier er farlige terrorister, men nå deler alle vår kake mellom seg. Det var ingen som ba Tyrkia om å banke IS. Det blir sagt at Tyrkia har rett til å forsvare seg, men de gjorde ingenting da IS var der. Var vi farligere enn IS?

Han håper Kurdistan snart får fred og sin egen stat. Han forteller videre at kurderne fikk støtte og våpen fra flere stormakter, for å forsvare seg selv mot IS, men:

– Hvorfor ble vi ikke forsvart fra Tyrkia? Jeg håper å få et logisk svar fra verden, sier Azad

Tilholdsplass

– Det er godt med finværet, sier Svein Jarle Fossheim, som sitter i Moparken og koser seg i skyggen.

84-åringen jobbet tidligere som murer, er fra Oppdal, men har bodd på Verdal noen tiår. I dag har han gått en lang tur rundt Tinna, før han kom hit.

– Jeg bor rett over gaten, og pleier ofte å komme til Moparken. Dette er tilholdsplassen, her er det godt, sier Fossheim.

Kameratene Azad Ahmad og Salah Mahamoud Ali har det fint ved sjøen.