Den gamle spelnemndslederen og mangeårige ildsjelen rundt Spelet om Heilag Olav har ikke lenger noen formell tilknytning til noen deler av oppsettingen eller Olsokdagene.

Spøk ble alvor

Vi skrur tiden kjapt tilbake til pressekonferansen i går.

– Hadde ikke Tore Hund fortjent mer oppmerksomhet i Spelet? Det er jo han som egentlig er helten, spurte Innherreds journalist årets konge, Eindride Eidsvold.

– Det er jo potensial for et nytt spel, av en ny dramatiker. Så kan en ta Gullvåg og Okkenhaug ett år, og det nye veksle og gå annethvert år. Da kan en utfordre synet på hva Spelet er, men uten å kaste ut hele ungen med badevannet.

Tømta mente det er aktiv balansering mellom tradisjon og fornyelse, samtidig som hun påpekte:

– Jeg er her for siste gang, så det er lett for meg å kaste ut sånne ideer. Det er privilegiet.

Forslaget om nytt spel på Stiklestad var hovedoppslag i T-A idag, mens Adressa (+) publiserte sak om det på nett umiddelbart etter pressekonferansen i går.

Umusikalsk

Leif Johannes Sagen mener uttalelsene ikke kan tolkes annerledes enn at Tømta synes Spelet er utgått på dato, og må alterneres med nyskrevet dramatikk.

– Jeg har ikke noe problem med å ta en debatt om Spelets fremtid. Men timingen her er fullstendig umusikalsk. Jeg skulle tro at Tømta er en person som vil ha gjennomslagskraft uansett tidspunkt, og få presseoppslag rett før premieren på at regissøren synes Spelet er så dårlig at det bør komme noe annet som erstatning er ikke god reklame. En Rema-kjøpmann går da ikke ut og sier at han selger varene veeeldig billig, men så er de veeeldig dårlige, han heller.

Samtidig tror Leif Johannes Sagen Spelet har ei lang og god fremtid i det formatet det har hatt i over 60 år.

– Jeg har stor tro på at unge regissører er i stand til å finne nye innfallsvinker sett opp mot det samfunnet vi lever i, i minst 60 år til. Det er mye å grave i, sier Leif Johannes Sagen.

Snart jubileum

Under alle omstendigheter tror han at å tukle med speltradisjonen er en dårlig idé nå forholdsvis kort tid før den store 1000-årsmarkeringen i 2030.

– Spelet er Verdal kommunes eiendom, og de må på banen. SNK eies også av den nye fylkeskommunen. Fremfor alt er det imidlertid verdalingenes eie, og nedlatende uttalelser om spelet fra Oslo-gryta trenger vi ikke. Spesielt ikke rett før premieren. Jeg tror ikke det er så oppmuntrende for verken de frivillige, amatørene eller de profesjonelle å få høre at Spelet i sin tradisjonelle form bare bør settes opp annethvert år. Det føles som starten på slutten. Vi må heller framsnakke Spelet og fortsette å videreutvikle det!