Innherred-leser Atle Busch sendte oss dette bildet i dag, fra svenskegrensen.

– Jeg tok bildet på søndag. En artig spøk, og et godt laget skilt som viser grensen mot Øst-Trøndelag, synes han.

Også oppe i 2002

Et lite søk på nettet avslører at det ikke er første gang skiltet er satt opp. Allerede i 2002 skrev Adressa.no om studenter som «flyttet svenskegrensen».

– Det var en bataljon på 21 trønderske studenter ved Norges Landbrukshøgskole i Ås som krevde Jämtland og Härjedalen tilbake, kunne de avsløre i august for 16 år siden, da et liknende skilt (det samme?) hang oppe, den gang ved E14.

Langvarig kamp

Og selv det var ikke første gang studentgjengen gikk til verks for å gjenerobre de «trønderske» områdene rett over grensen. Tidligere hadde de nemlig flyttet grensesteinen mellom Norge og Sverige.

Skiltet er godt forseggjort, og har logoen til Trøndernes fagforening. Foto: Atle Busch

– Hver sommer drar vi til grensa og flytter den litt, bit for bit. Til slutt håper vi å komme i mål med hele Øst-Trøndelag, sa den gang leder i Trøndernes Fagforening, også kalt «Visast formann», Daniel Storli, til Adressa.

Eksklusiv forening

Trøndernes Fagforening ble stiftet allerede i 1903, og gjennom tidene står over 800 medlemmer registrert i listene.

– Det er en eksklusiv forening. Man må ha attest fra jordmor, prest og lensmann på at man er påtenkt, gjort og født i Trøndelag, fortalte Daniel Storli.

Avisoppslag også i nyere tid enn 2002 tyder på at opphengingen av skiltet og flyttingen av grenserøysa er en årlig markering fra fagforeningen, som nå naturlig nok hører inn under det nye navnet til landbrukshøgskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, på Ås.

Som de har som mål å få flyttet til Trøndelag, en annen av kampsakene deres.