– Ja, vi fikk tilbakemelding fra Udir i går, sier Fiona Gratton i Helgådal montessori til Innherred.

Fikk opprinnelig avslag

I dag har skolen invitert alle støttespillere til kaffe og is på skolen klokken 18.00.

Det blir også en markering av at skolebygget nå både innvendig og utvendig er så å si ferdigrenovert, og klar til å starte den nye skolen.

For et par-tre uker siden fikk Helgådal montessori avslag på sin søknad om driftstillatelse. Grunnen var at direktoratet stilte spørsmål om lærerne med montessorikompetanse som skolen hadde oppgitt i søknaden i det hele tatt skulle jobbe ved skolen.

Omarbeidet søknaden

Lærerne stod nemlig også oppgitt å skulle jobbe ved andre montessoriskoler i full stilling. Det stilles krav om at minst halvparten av lærerressursene har den nødvendige kompetansen knyttet til montessoripedagogikken.

Helgådalingene klaget ikke på avslaget, men gikk i dialog med Udir for å finne en løsning.

– Vi innhentet også tips og råd fra andre montessoriskoler om hvordan vi skulle klare å etterkomme kravene. Deretter omarbeidet vi søknaden, og måten vi har tenkt å gjøre det på er nå godkjent av direktoratet, forteller Fiona Gratton.

En hel og to halve lærerstillinger

Løsningen ble å ansette en ny lærer med montessoripedagogikk, som skal jobbe i 100 prosent stilling.

– Læreren kommer fra Nord-Norge, og flytter til Helgådal i oktober, opplyser Gratton.

De to allmennlærerne som er ansatt ved Helgådal montessori skal kun undervise i 50 prosent hver, mens resten av stillingsprosenten skal fylles med andre skolerelaterte oppgaver. Dermed klarer skolen å oppfylle kravet om at minst halvparten av den totale lærerstaben har montessoripedagogikken.

– Vi får veldig god lærertetthet, og de to allmennlærerne kan også jobbskygge når vi gjør det på denne måten, sier Gratton.

Mistet ikke troen

Usikkerheten knyttet til om skolen kunne komme igang som planlagt til høstens skolestart har ikke gjort at noen av de 18 elevene som skulle starte det nye skoleåret i Helgådal har falt fra.

– Vi er utrolig glade for støtten og engasjementet fra foreldregruppa og alle som ufortrødent har fortsatt med dugnadsjobben for å gjøre alt ferdig, sier den daglige lederen.

Bare i juli måned er det utført over 400 dugnadstimer ved skolen.