I ett år har hun jobbet for rustjenesten i Levanger og er avdelingsleder for psykisk helse og oppfølgingstjenesten i Levanger kommune. Etter voldsepisoden på Skogn hvor det var knivstikking i juni, ba Veivåg om et møte med ledelsen i kommunen.

–Det har virkelig vært en spesiell vår og sommer, sier Veivåg og forteller at det startet med meldinger i mai i år om sterkere stoffere i omløp i Levanger. Det kom tilbakemeldinger om at graden av rus var økt og at flere ruser seg.

Hun har ingen tall på antall brukere i Levanger, og forteller at det er mange mørketall. Men kommunen laget i 2010 en ruspolitisk handlingsplan og her har politiet anslått rundt 100 narkotikaavhengige. Veivåg ser ikke bort fra at tallet har fordoblet seg.

De yngste er 12 år

–De store utfordringene som har kommet er tyngre stoffer som medfører en annen type avhengighet. Vi har flere meldinger om at folk har pådratt seg narkogjeld og da ser du vold som resultat. Vi ser unge brukere som tåler de nye stoffene enda dårligere. Mange er veldig unge, sier Veivåg.

–Hvor unge er de yngste?

–Helt ned til 12 år.

–Hvorfor har rusmiljøet eskalert i Levanger?

I løpet av noen få uker har hun gått fra å mene at Levanger ikke har erkjent problemene til å se at de nå får til et godt samarbeid.

–Utfordringen har vært at alt har vært så fragmentert. Vi har jobbet på hvert vårt felt og kanskje ikke tett nok. Jeg tror det snur nå. Nå ser alle hva vi skal ta tak i. Oppi krisen som skjer nå, ser vi at det er en mulighet å gjøre noe. Jeg som kommer utenfra ser at det er utrolig kompetente folk i Levanger, sier Veivåg.

Selv om det er travelt, så har hun nå fått tro på en bedring. Hun snakker ikke bare om samarbeidet innad i Levanger, men forteller også om god dialog med nabokommunen.

–Det at vi begynner å tenke sammen og ser i samme retning, har stor betydning for å nå målene.

Rusteamet i Levanger mistet to stillinger i løpet av ett år etter naturlig avgang. På grunn av budsjettsituasjonen har stillingene blitt satt på vent. Dermed har rusteamet ikke klart å jobbe like tett på de rusavhengige.

Får gehør

–Per nå har vi tre ansatte som jobber i rusteamet. De har vært oppsøkende og jobbet med koordinering på de som ruser seg. På grunn av mindre bemanning har det blitt gjort mindre oppsøkende arbeid, forteller Veivåg.

Etter møtet to uker tilbake, med ledelsen i kommunen samt kriminalforebyggende koordinator, opplever hun å ha fått god gehør.

–Nå blir rusteamet justert opp. Vi har en utfordring med at vi nå er i ferietid, men i hvert fall fra høsten skal vi få rustet opp. Det er ikke bestemt akkurat hvordan stillingene blir, men vi skal i hvert fall justere opp, sier Veivåg.

Hun mener det nå må jobbes mer forebyggende for å hindre å få flere år som Levanger har hatt i år.

–Vi må få kontroll på miljøet nå og da må vi ha personer som er gode på relasjonsskaping. Det som skjer nå er en krise, men vi har mulighet til å gjøre noe med det. Alle tar alvoret over seg, og ingen tar lett på at folk ruser seg, sier Veivåg.

Hun understreker at man heller ikke på må glemme brukerperspektivet.

–Det er jo flotte folk. Og det skal jobbes med dem også.

Tro på lavterskeltilbud

–Har rusmisbrukerne i Levanger gode nok tilbud?

-Jeg har i hvert fall tro på lavterskeltilbud, sier Veivåg.

Hun mener også foreldre har en stor rolle i forebyggingsarbeidet.

–Vær tett på barna dine. Foreldre må være grensesettende. Hente ungdommene etter fest og være våken. Det å akseptere alkohol er ikke greit. Man må ha gode holdninger. Hasj er et avhengighetsstoff og inngangen til sterkere stoffer, det gjelder også alkohol. Sunne aktiviteter og god fritid er god forebygging, sier Anita Veivåg.

995 99 805

marte.skjesol@innherred.no