–Ungdom tar selv kontakt med oss i kommunen nå og er bekymret. De spør hva vi kan gjøre, og det er bra at både ungdom og foreldre våkner opp og tar ansvar, sier Annette Tiller Skjervø som er kriminalitetsforebyggende koordinator i Levanger kommune.

Hun forteller at de har god oversikt over de som tilhører rusmiljøet.

–Vi har oversikt og kunnskap om hvem disse ungdommene er. Det er ikke snakk om en stor gruppe når vi snakker i tall, men det viktigste er hvordan vi skal få til å jobbe sammen, sier Skjervø.

Hun forteller at det ikke er først og fremst ungdom i selve rusmiljøet som er blant dem som er bekymret.

–Ungdom har store nettverk, og mange er bekymret for vennen sin eller for en tidligere skolekamerat. Det påvirker en stor ungdomsflokk, sier Skjervø.

Styrker rusteamet

Hun deltok i informasjonsmøte 2. juli med med rusteamet, ordfører og kommunalsjef helse og velferd.

–Det var en generell oppdatering etter hendelsene som har vært og rusteamet som ropte etter behov for mer ressusrer. Da ble det bestemt at vi skulle prioritere å styrke rusteamet, sier Skjervø.

For rusteamet har mistet to stillinger på kort tid på grunn av budsjettsituasjonen i kommunen.

–Hendelsene nå er et bevis på at det blir dyrere for kommunen om vi ikke har tunga rett i munnen i forhold til forebygging. Derfor ble det bestemt på møtet at dette skal prioriteres, sier Skjervø.

Hun har tidligere hatt samme rolle i både Verdal kommune og Innherred samkommune.

–I og med at jeg har tatt disse rundene før i Verdal, kjenner jeg igjen noen situasjoner. Det viktigste er at alle snakker sammen og ser at vi har en utfordring, sier hun og forteller at det nå jobbes for å ansette en person som skal jobbe med de yngste i rusmiljøet.

–Vi har jo kunnskap om dem og Ungdomskontakten har relasjonen, men de skal jobbe forebyggende og ikke på oppfølging og behandling, sier Skjervø.

Ikke bare Levanger

Hun forteller at prosessen om å få satt sammen et større rusteam er i gang og at hun håper den er på plass i sin helhet mandag.

–Hva er grunnen til at Levanger har hatt så mange flere narkotikasaker og flere i rusmiljøet?

–Det er det vi analyserer og jobber med akkurat nå. Det er kjempeviktig at vi ikke sitter og tror vi skal jobbe bare med ungdommene i Levanger. Vi har tett dialog med Steinkjer, Verdal og Stjørdal. Ungdommene drar mellom kommunen. Dette miljøet er supermobilt, og vi vet ikke om det er tilfeldig at vi har fått de alvorlige hendelsene i Levanger.