–Jeg rømmer fra knott og mygg. Å komme hit er som å komme til en ny verden, sier Karstein Hoddø.

Liv Borgan (f.v.), Torill Tharaldsen, Kjell Øiahals, Svein Borgan fra Rørvik, og Kartein Hoddø camperer i Levanger hver sommer.

Han er fra Otterøya i Namsos og har campert på Moan flere somre.

–Det blir bare bedre og bedre her. Nå har det blitt en kjempefin badeplass her også, sier Hoddø som soler seg på campingplassen til Torill Tharaldsen og Karstein Hoddø når Innherred møter dem.

Til Levanger hvert år

Søstera til Torill, Liv Borgan og mannen Svein Borgan har også nettopp kommet.

Bortsett fra otterøyingen er de alle fra Rørvik og nyter campinglivet i Levanger hvert år. Det har skjedd noen endringer siden sist sommer, som den nye sandstranda: Levanger bystrand, som Hoddø skryter av.

–Nå må du ikke skryte så mye av plassen her at det ikke blir noen bedringer, ler Kjell Øiahals.

–Ja, det er mye bra her, men kjøkkenet kunne de gjort noe med, legger Torill Tharaldsen til.

Syden og Levanger

Torill Tharaldsen og Karstein Hoddø bruker å være minst én uke hver sommer på campingplassen på Moan. Men de kunne gjerne vært her i månedsvis.

–Det er venteliste på å få fast plass her. Vi skulle kjøpt oss spikertelt og hatt fast plass her. Da kunne vi vært to måneder i Syden og seks måneder her. Sluppet å styre med hus og hage, sier Torill Tharaldsen, som heller drar til Levanger hvor hun gjerne fisker og besøker kjøpesenteret.

Sykler rundt Eidsbotn

Karstein Hoddø sier han oppsøker Levangers spisesteder og han anbefaler sine campingvenner å ta med sykkel.

–Man kan ikke komme hit uten sykkel. Det er 11 kilometer rundt det vannet der, sier Karstein Hoddø og peker på Eidsbotn.

–Har dere badet der da?

Det blir stille fra campingstolene før Kjell Øiahals forteller at han i hvert fall har hatt vannet opp til knærne.

–Og jeg datt, så jo jeg har da bada, sier Torill Tharaldsen.

Slår ikke Østersund

På andre siden av deres camping, har en storfamilie fra Stjørdal slått seg til. Besteforeldrene til Lars Erik Kongshaug (6) og Anne Malene Imdahl (10) fra Stjørdal har sikret seg fast camping.

Foreldre, besteforeldre og onkler har ikke lyst å komme i avisa, men Anne Malene (10) og lillebror Lars Erik (6) har mye de vil fortelle Innherreds lesere. De forteller at de kom hit mandag og at de også har vært her flere ganger tidligere.

–Jeg er litt forelska i dette stedet, sier Lars Erik før han tenker seg om:

–Men mest forelsket er jeg i det stedet hvor de snakker et annet språk, sier han.

Det er Østersund han snakker om, kan mor oppklare.

Bader og bowler

Og selv om det har kommet ny hvit sandstrand like i nærheten, er det ikke badestedet som tiltrekker mest. Søsknene fra Stjørdal har heller fylt opp et lite oppblåsbart basseng.

–Egentlig er badeplassen bra, men det er så mange vannmaneter, forklarer Anne Malene.

Eneste de skulle ønske seg er en lekeplass.

–Det var en sklie her i fjor, men den er borte nå, forteller Anne Malene.

Men familien synes ikke det er vanskelig å finne ting å gjøre. De har blant annet tatt turer til Stiklestad og på kvelden drar de ofte på bowling.

–Og jeg vinner alltid, sier Lars Erik.

–Jeg liker ikke når jeg blir tatt igjen av de andre. Da blir jeg lei meg eller sint, sier han.

Ingen ledige fastplasser

Sommervikar Karin Elgseter ved Levanger camping bekrefter at det er full trøkk på campingplassen i fellesferien.

–Totalt har vi 213 plasser og 40 er faste plasser. En del har ringt etter faste plasser, men det er ingen ledige, sier Elgseter, som ikke har oversikt over hvor lang ventelisten er.

Gullberget camping har ingen faste plasser å tilby. Her er det mest turister på gjennomreise.

Hun forteller at det ble helt fullt på alle plassene mandag.

–Noen er her bare noen få dager om gangen. Andre blir i flere uker. Det er mye trøndere som kommer også en del svensker og tyskere, sier Elgseter, som har sommerjobb på campingplassen i tre år.

–Mange har vært her mange år og mange nevner at det har blitt veldig fint her. Vi har jo fått stranda som veldig mange bruker og vi har nå flere strømplasser og enda flere campingplasser, sier Elgseter.

Kjapt besøk i Åsen

På Gullberget camping i Åsen er det ifølge daglig leder Eli Reppe også travelt for tiden. Campingplassen har 30 plasser for bobil og 20 plasser for telt. De siste ukene har disse plassene stort sett vært opptatte.

–Vi er en gjennomreiseplass. Folk kommer på kvelden og drar om morgenen. Noen få forhåndsbestiller. Hvis man kommer klokka elleve om kvelden er det som regel fullt, men kommer man klokka sju så er det som regel ledig, sier hun.

Gullberget tilbyr ikke faste plasser.

–Det er ikke behov for det. Folk er på gjennomreise, sier hun og forteller om mange turister fra hele Europa, Japan, Amerika og Australia.

–Ja, hele verden. Mange kommer med fly fra Værnes, leier bil der og overnatter første natta her, sier hun.

–Hva vil de oppleve på turen?

–Det er norsk natur, ren og god luft. Mange skal til Nordkapp, sier Eli Reppen.

Økt turisme

Midt mellom Levanger og Steinkjer ligger Koa camping helt nede ved Trondheimsfjorden i Inderøy kommune. Daglig leder Geir Arthur Kalseth forteller at det stort sett er opptatt på de 60 oppstillingsplassene for bobiler og campingvogner. De 23 faste plassene har venteliste.

–Den ventelista har vært lang i lang tid. Det har vært folk som har vært interessert hele tiden og det ringer stadig, sier Kalseth og forteller at de faste plassene leies ut sesong for sesong. Da sikrer man seg campingplass fra mai til oktober.

–Det er noen som blir værende her i lengre perioder. Men de fleste er på gjennomreise. Mange skal til Nordkapp og Lofoten. I år har vi hatt besøk fra 37 forskjellige land, det kommer folk fra nesten hele Verden. Vi har allerede passert antall land vi hadde besøk av i fjor, da var vi på 35.

–Er det alltid stor pågang på denne tiden av året?

–Jeg tror det er ganske likt med hvordan det var i fjor. I fjor hadde vi en kraftig oppgang fra forrige året, sier Kalseth, som tror oppgangen skyldes flere ting.

–Vi har prøvd å markedsføre oss mer, annonsert mer i Tyskland og Nederland og på Facebook. Det har nok hjulpet. Også har nok turisme hatt en god vekst i hele landet, sier Kalseth.

Øker fortsatt

Tall fra Statistisk sentralbyrå bekrefter nettopp dette. Nordmenn gjennomførte 15 millioner innenlandsreiser i 2017. Dette er ni prosent flere enn i 2016. Reiseundersøkelsen viser vekst i nordmenns reiser også i 2018, hvor Statistisk sentralbyrå (SSB) har hentet inn tall fra første kvartal i 2018. Nordmenn skal i årets første tre måneder gjennomført 6,2 millioner reiser med overnatting. Både innenlands- og utenlandsreiser økte sammenlignet med samme kvartal sist år.

–Reiseundersøkelsen viser vekst i både innenlands- og utenlandsreiser med overnatting 1. kvartal 2018 sammenlignet med 1. kvartal 2017. Det er særlig innenlandsreisene som bidrar til den samlede økningen. Omtrent to av tre reiser var innenlandsreiser, skriver SSB.

Stenger trafikk

Rolf Vestvik ved Soria Moria Camping forteller at det vanligvis er i juli det er fullt.

–Trafikken har gått tilbake etter Fættavegen. Generelt er det tilbakegang, men det er også perioder det er fullt, sier Vestvik, som også har besøk av mange turister som skal til Lofoten eller Nordkapp.

–De ordinære turistene er her én natt, sier Vestvik.

Stiklestad camping hadde ikke anledning til å intervjues av avisa.

995 99 805

Marte.skjesol@innherred.no