Mange uttalelser tyder på at folk flest ønsker seg et livligere Levanger sentrum. Vi vet også at det er en trend at bysentra utarmes både her til lands og i utlandet, men er det gitt at det må skje i vårt lille kommunesentrum? Har vi i Levanger sett mulighetene og tatt de nødvendige grepene for å hindre ytterligere utarming?

Vi har et vakkert sentrum der mye er lagt til rette for trivsel.

Med støtte fra Fylkeskommunen har Levanger kommune nå et prosjekt som går ut på å se hvilke muligheter vi har for trivelige møteplasser i byens bakgårder og andre uoppdagede «perler». Områder som er ment å skape mer liv i sentrum. Hvordan harmonerer dette med at de samme politikerne som støtter dette prosjektet står på terskelen til å skrinlegge det påtenkte bibliotek- og kinobygget - igjen!

Vi kan ikke se bygging av nytt kino-/ bibliotekbygg kun som en utgiftspost. Alle undersøkelser tilsier at en nyetablering vil trekke flere personer til sentrum. Kafeene, restaurantene, butikkene og andre vil tjene på det og kommunen vil nyte godt av flere skattekroner.

Erfaringer innhentet fra for eks. Stjørdal, der det også var diskusjoner i årevis ang. etablering av deres Kimen, og der mange var ekstremt negative. Beslutningen om bygging ble tatt med bare en stemmes overvekt. På det tidspunktet sa en av kinoens talspersoner at han skulle gå på hendene Stjørdal - Meråker om kinobesøket ikke doblet seg. Mannen ble snytt for den bragden da kinobesøket tredoblet seg, da de åpnet ny kino med tre saler. Suksessen fortsatte i 2017, som var det andre fulle driftsåret, da lå besøket på 80778. Dette skjedde ikke på bekostning av kinobesøket i Trondheim. Ellers sparer kommunen lønnskostnader ved at Trondheim kinodrift overtok drifta og det ble fra kommunens side behov for færre ansatte. Kontinuiteten på filmvisninger ble også vesentlig bedre når de slapp å ta hensyn til ulike arrangementer som måtte foregå i den gamle kinosalen.

Levanger bibliotek har stort utlån av bøker, filmer o.a. og de er også dyktige med arrangementer. Stadig vekk fyller de lokalet de har til rådighet med interessante foredrag og annet. Med større plass kunne de antakelig utvidet med større arrangementer.

I Levanger kommunes turistbrosjyre ønskes det velkommen til Levanger. Sitat, side 3 : «Levanger er en levende og inkluderende kommune hvor innbyggerne vet å sette pris på det gode liv. Vi er kjent som skoleby med mange studenter som er en viktig del av bybildet og som bidrar til et pulserende og rikt kultur- og uteliv. På side 13 kan vi lese: «Kulturkommunen Levanger er vel verdt et besøk»

Lever vi opp til dette? Står vi i fare for å bli en kommune med et uhensiktsmessig bibliotek og ingen kino? Skal vi bli kjent som landets eneste universitetsby uten kino og et bibliotek uten utviklingsmuligheter?

Økonomisk sett er det allerede avsatt penger i langtidsbudsjettet til nytt bibliotek / kino. I avstemmingen i kommunestyret den 5. september er det å håpe at mange nok gir sentrum en sjanse i stedet for å knuse initiativ, tiltakslyst og folkeliv. Da kan det bli vanskelig å bygge opp igjen. Et gammelt ordtak sier for øvrig at en ikke bør spare seg til fant.

Et av forslagene som var med i mulighetsstudiene til nytt bibliotek og kino Jernbanegata 16/18 i dagens bibliotek. Foto: Tor Johnny Friberg