Ved Smådyrklinikken Inntrøndelag ligger hunden Dolly i lett narkose. Hun er Guro Bjørgens ørepasient og får behandling mot ørebetennelse.

–Det er varmt og sopp og bakterier trives når det er varmt og fuktig. Dette er min tredje ørepasient i dag, sier veterinæren.

Hun forteller at sommeren i år som tidligere år er høysesong på dyreklinikken ved Rinnleiret.

Overoppheting

Varmen gir noen utfordringer både for dyr og veterinærer.

–Her er det så varmt at vi har nettopp kjøpt aircondition i laboratoriet. Det ble for varmt til at vi kunne stole på blodprøvene, sier Bjørgen.

Hunder svetter ikke og kan fort få heteslag. De klarer ikke kvitte seg med væske og den hyppigste årsaken til alvorlig overoppheting blant hunder er at de blir forlatt i en bil. Hunder kvitter seg med varmeoverskudd ved å pese og da mettes gjerne luften inne i bilen med vanndamp. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen og hunden klarer dermed ikke å avkjøle seg selv godt nok.

Ingen poteskader

Hunder har også skadet potene sine om sommeren etter å ha gått på altfor varm asfalt. Men i sommer har det verken vært såre poter eller overopphetede dyr hos smådyrsklinikken.

–Jeg synes folk har blitt flinkere til å ta vare på dyrene sine. Det hender av og til at jeg tenker «hvorfor kom dere ikke tidligere», men det er sjelden. Så her vil jeg skryte av folk, sier Bjørgen.

Tid til dyra

Men selv om de klassiske sommerskadene er fraværende er sommeren langt fra en rolig sesong for veterinærene og dyrepleierne. Bjørgen tror det kan skyldes at folk har fri og tid til å ta en ekstra sjekk på kjæledyrene.

Andrea Myklebust er vikar ved Inn-Trøndelag Smådyrsklinikk på sommeren, som er høysesong for klinikken.

–Jeg tror folk har mer tid og feriepenger og benytter ferien til å ta kulen, eller tannsteinen og slike ting om sommeren, sier Bjørgen og forteller at dyr gjerne blir daffere på varme sommerdager.

–Selv om de ikke er overopphetet så kan de bli slapp, spise mindre og ting som har ligget og ulmet blusser da opp, sier Bjørgen.

Dyrlege før Sverigetur

Smådyrsklinikken ligger like ved E6 og mange turister tar en stopp på Rinnleiret for å sjekke kjæledyret sitt.

Hundeeiere som skal ta med hunden sin til Sverige er også hyppig innom. Det stilles krav om at alle hunder som har vært i Sverige (og andre land) skal være behandlet mot revens dvergbendelorm. Behandlingen må gjøres av veterinær og tollvesenet krever dokumentasjon av behandlingen i hundens pass.

–Like før Storsjøcupen var jo halve Verdal her, forteller Bjørgen.

Dyrepleier Marthe Ottesen legger til at det også er mange hundeeiere som har hytter i Åre eller som vil feriere i Sverige, som kommer mye innom klinikken om sommeren.

Krever kastrering

Det er ikke bare hundeeierne som får omsetningen på smådyrsklinikken til å gå opp om sommeren. Katteeiere er også hyppigere innom. Sommerhalvåret er brunst- og parringstid. Kattene holder seg mer utendørs og veterinærene får inn enda flere kattunger som skal avlives.

–Vi setter litt krav til katteeierne. Når de kommer med kull nummer to, så krever vi sterilisering av kattemora, sier Bjørgen.

Daglig leder og veterinær May-Hege Rønningen ser om hunden Stella.

Veterinær og daglig leder May-Hege Rønningen mener altfor mange katter blir forlatt alene og uten tilsyn i ferietiden.

–Folk tror det skal gå bra og at de skal klare seg selv. Det synes vi ikke noe om, sier Rønningen.

–Noen kan være alene i ukesvis og vi har fått inn en del katter som skulle vært hos dyrlegen tidligere, sier Bjørgen.

Forlatte katter som kommer til dyreklinikken har enten fått bittsår, er dehydrert og utstultet.

–Det stilles noen krav når du skal ha katt. Mattilsynet har laget en veiledning og ofte blir folk overrasket når de leser denne, forteller Bjørgen.

Hun blir oppgitt over kattunger som skilles fra sin kattmor for tidlig.

–Folk gidder ikke ha kattunger over lengre tid og gir dem bort altfor tidlig. Men kattunger skal ikke gis bort før etter 12 uker, sier hun.

Mattilsynet skriver også at kattunger skal ha daglig menneskelig kontakt for å beholde tamheten.

Mattilsynets veileder

Veiledningen forteller også at dersom dyreholder skal reise fra katten, skal ansvaret overlates til en annen kompetent person.

–Katten skal ha tilsyn og stell også i ferien, men for kortere perioder (inntil 2 uker) kan det aksepteres at dyret får noe mindre oppfølging og sosialisering enn vanlig. Katten skal likevel mates, sees til og ha daglig menneskelig kontakt, skriver Mattilsynet i sin veiledning.

Ifølge Mattilsynet skal katten også ha tilgang til liggeplass.

Dersom den er vant til å være mye inne, må den også få anledning til dette når katteeier er bortreist.

995 99 805

marte.skjesol@innherred.no