Dersom politikerne ikke stemmer ja til forslaget og tilbudet som nå er lagt frem, er det ikke sikkert vi får samme tilbudet igjen. Tilbudet står kun frem til 6. september, fortalte Sivertsen til Innherred.

Hun snakker om tilbudet Trondheim Kino kom med etter at Levanger kommune la ut kinoplanene på anbud. Et tilbud hun mener er veldig godt.

– Trondheim Kino la inn et anbud på drift i Levanger. Avtalen innebærer at Levanger kommune bygger «skallet» for kinolokalene, mens de har tatt på seg ansvaret med å kjøpe inn alt av utstyr og inventar. De vil i tillegg betale både en fast og en variabel husleie avhengig av besøk, forteller Sivertsen.

Minimere kostnadene

På denne måten skal man unngå at kostnadene blir uutholdelig høye for Levanger kommune, og samtidig sikre seg et meget godt produkt.

– At Trondheim Kino ønsker å gå inn så tungt gjør at driftskostnadene for kino for Levanger kommune blir mye lavere. Vi snakker omtrent en million mindre i kostnader sammenlignet med hvordan ståa har vært med Festiviteten, opplyser kultursjefen.

Sivertsen mener at det nye bygget vil kunne bli et signalbygg for Levanger, og bidra til å styrke bymiljøet i trehusbyen.

– Aktivitet skaper aktivitet. Statistikk viser at 41 % av dem som går på kino også går ut enten før eller etter. Det vil si at næringslivet også vil merke stor fremgang dersom politikerne nå stemmer ja til forslaget om ny kino.

Universitetsby

Sivertsen mener en ny kino vil skape aktivitet i sentrum, som videre vil skape ringvirkninger rundt om i trehusbyen.

– Vi trenger folk i sentrum. Det handler om attraksjonsverdi for folk som bor her, folk vi ønsker skal flytte hit, og for Levanger som universitetsby.

Kultursjefen spør hvordan Levanger kan være en attraktiv universitetsby for både studenter og de som ønsker å jobbe på universitetet, og mener hun har en del av forklaringen selv.

– Noe av det viktigste for studenter er utesteder og kulturtilbud, og da kanskje spesielt kino. Fra nyttår har ikke studentene på Nord Universitet en kino i det hele tatt.

To fluer i en smekk

Sivertsen mener at man slår to fluer i en smekk ved å legge biblioteket og kinoen i samme bygg.

– Erfaringer fra andre steder viser at kino og bibliotek i samme bygg har vært en stor suksess. Et nytt og moderne bibliotek vil gi mulighet for å tilby et meråpent bibliotek, altså et bibliotek man har tilgang til med kort også utenom åpningstid.

Dersom politikerne stemmer ja til forslaget om ny kino, vil planleggingsarbeidet starte umiddelbart. Bygget skal etter planen stå der hvor biblioteket står nå, og dermed gi kinoen en unik plassering ifølge Sivertsen.

– Trondheim Kino er ikke interessert i å drive kinoen på Røstad eller Moan, men akkurat her. Å ha en kino med bibliotek rett ved togstasjonen vil være helt perfekt, og gjøre det enkelt for alle å komme seg til og fra. Det ville vært helt fenomenalt, uttalte kultursjefen.

Ingen kino fra nyttår

Status fra nyttår er at vi står uten kino på Levanger.

– At kinoen på festiviteten blir nedlagt er i og for seg greit. På lang sikt måtte det gjøres uansett, ettersom det ikke er mulig å drive med moderne kino i lokalene man har tilgjengelig der. Kinoen vi nå planlegger å bygge vil være en mye mer moderne kino, med flere saler av ulik størrelse. Da kan man vise tre ulike filmer samtidig, og folk slipper å sjekke kalenderen for å planlegge et kinobesøk langt fram i tid, forteller Sivertsen.

Kultursjefen er dog redd det ikke blir noe av forslaget om ny kino, og at muligheten da vil forsvinne, om ikke for alltid, så i alle fall i lang tid.

– Det er litt nå eller aldri. Trondheim Kino har sagt ja til prosjektet nå, og tilbudet går ut 6. september i år. Dersom politikerne senere finner ut at det var en dårlig idé å si nei, kan Trondheim Kino allerede være i gang med et nytt prosjekt. Da er det for seint for oss, og vi vil stå uten kinotilbud i mange år til, om det noen gang blir fast kinovisning i Levanger igjen, avsluttet Sivertsen.

Guri Sivertsen frykter det vil være slutten for kinovisning i Levanger dersom politikerne nå stemmer nei til ny kino. Foto: Håkon Pallin Kjeldsen