Søndag inviterte Martin Friberg til åpen dag på hjemgården Nordenget hvor han har gårdsmuseum. Storsamleren har blant annet 75 veterantraktorer, en fredet telefonboks fra Telenor, telefoner fra ulike epoker og en rekke gårdsredksap.

Tidsskrift

Bjørnhild Hattrem fra Okkenhaug har de siste tre årene besøkt Nordenget gårdsmuseum hver sommer når Friberg inviterer til åpen dag. Men søndag tenkte hun å heller bli hjemme.

–Jeg tenkte jeg skulle slappe av på verandaen, men så måtte jeg bare dra likevel. Det er fantastisk så bra det er her, sier Hattrem.

Hun har stoppet opp ved museets bladhylle. En rekke magasiner fra flere tiår på 1900-tallet fenger Hattrem, som selv samler på tidsskrift.

–Men det er av mye mindre format. Vi har faktisk Levanger-Avisa fra 1945. Mange lokale kommer for å se på samlingen, og vi har 45 sitteplasser. Men vi har så mange blad at det blir plassmangel, sier Hattrem.

70 år

Friberg forteller at han bruker all sin tid på Nordenget gårdsmuseum. Han har samlet i 70 år.

–Traktorsamlinga ble stor da en mann kom og donerte 50 veterantraktorer i 2010. Det var da det store bygget ble satt opp, forteller han.

340 besøkende betalte inngang søndag. Men Nordenget fylte flere enn som så, for i tillegg til beøskende som betalte inngang, var det også barn som slapp inn gratis. Og flere gjester, som blant annet kom og stilte ut veteranbiler.

Sommerhalvåret

Den årlige utstillingen han inviterer til hver sommer, har fått såpass mye besøk de siste årene at gjestene blir bedt om å parkere ved kirka og derfra får de skyss med drosje de siste 950 meterne til Nordenget. Ellers i året tar Friberg imot besøkende også fra mai til rundt september etter avtale.

–Det er bare å ringe. Folk begynner å vite om dette nå. Jeg har allerede hatt busslaster med besøk, sier Friberg og forteller at han søndag hadde besøk helt fra Alvdal.

–De hadde lest om Nordenget på nettet, forteller han.

–Og hva sier folk når de kommer hit?

–Nesten alle er overveldet over hvor stort det er og hvor mye som finnes her, sier Martin Friberg.