–Vi holder tidsplanen og er godt i rute. Alt går etter planen. Fundament er støpt på begge sider, og nå står plastring og gjenfylling rundt fundamentene for tur. Vi har vært heldige med været. Lav vassføring i Helgåa har vært gunstig for oss.

Den nye brua er på ett spenn, og den er mellom 40 og 50 meter lang. Den leveres og monteres av Moelven, forteller Even Gausen som er daglig leder ved Farbu og Gausen AS.

Betydningsfull

Hvordan ser Verdalsbruket på å få ny bru ved Holmen? Vi retter spørsmålet til disponent Anders Børstad.

–Dette er vi utrolig glade for, og vi gleder oss stort til bruåpning senere i høst. Det blir en gledens dag når nybrua står ferdig. Den gamle brua fra 1902 var ikke formålstjenlig lenger. Den var alt for smal og den hadde for liten bæreevne, sier disponenten ved Værdalsbruket AS.

Børstad understreker at den nye brua betyr veldig mye for alle som driver næring på sørsida av elva. Ikke bare for Værdalsbruket.

–Både Storstad, Årstad og Småland sokner hit.

Viktig for tungtransporten

Den nye brua vil tåle 60 tonn, og dette betyr at tømmertrailere kan passere. Med henger og full last veier disse kjøretøyene opp mot denne vekta. Også annen tung transport vil dra stor nytte av den nye trebrua.

–Vi har et stort og produktivt skogsområde som sokner til denne brua. Vi har tidligere kjørt alt tømmeret om Ulvilla, noe som har vært tungvindt. Brua over Grunnfossen har heller ikke vært god å kjøre innpå vestfra. Svingen blir for krapp, og både busser og trailere må kjøre til Ulvilla sentrum for å snu. Så denne brua har heller ikke løst problemene på sikt. Og nå vil noe så enkelt som vanlig landbruksutstyr kunne passere, sier Børstad.

Fra fundamentet på nordre bredd

Han legger til at det også vil bli store fordeler for matvaretransporten til firmaet. Nær-Engros fra Levanger leverer ofte varer til kurs og konferansesenteret Holmen Gård.

–Det hender vi blir bedt om å møte opp på den andre siden av brua når det kommer store biler som bare skal levere enn liten ting. Og det har også hendt at busspassasjerer har kommet gående med kofferten over brua. Vi har en god del besøkende, både overnattingsgjester og dag gjester.

Verdals andre sentrum

–Dette er fremtidsrettet. Den nye brua gir Vuku et stort løft. Vi må jo også huske at dette er Verdals andre sentrum, poengterer disponenten ved Værdalsbruket som forvalter rundt 58 prosent av Verdal kommunes areal. Eiendommen består av 900 000 dekar skog og fjell.

Den nye kommunale brua er kostnadsberegnet til rundt 18 millioner kroner, og således et stort enkeltprosjekt for kommunen. Værdalsbruket AS bidrar med en og en halv million kroner av beløpet. Dette er et tydelig signal om at prosjektet er veldig viktig for bedriften som har sin hovedbase et steinkast fra krysset der elvene Inna og Helgåa møtes. Den nye brua skal etter planen være ferdig til 1.november 2018. Da blir det nok stor jubel og festivitas i Vuku.

–Vi må vel få til en markering.