Det er Kommunal Rapport og Nettavisen som trekker fram landets beste og verste kommuner når det gjelder rusbruk blant ungdomsskoleelever, basert på tall fra Ungdata som er bearbeidet av Folkehelseinstituttet. Landets minste kommuner er utelukket fra statistikken på grunn av personvern. Kommuner som ikke gjennomførte undersøkelsen i 2017 er også tatt ut.

Hemnes verst

Øverst i oversikten over prosentandel som har prøvd cannabis minst én gang siste år ligger Hemnes, hvor hele 6,8 prosent av elevene svarer at de har brukt cannabis. Deretter følger Askøy kommune (4,6 prosent), Sykkylven (4,4 prosent), Sandefjord (4,2 prosent), Vestby (4,2 prosent), Vestnes (4,2) og Horten (4,1 prosent).

I motsatt ende av statistikken ligger Verdal kommune. Bare Ringsaker kommune har lavere andel unge cannabisbrukere enn Verdal, om vi skal tro ungdommenes egne besvarelser i Ungdata-undersøkelsen. Bare 0,9 prosent av Ringsakers ungdomsskoleelever har svart at de har brukt cannabis det siste året. I Verdal kommune har 490 elever svart på Ungdata-undersøkelsen fra 2017.

Høyere i Levanger

Undersøkelsen viser at tre prosent av ungdomsskoleelevene i Levanger har svart at de brukte hasj eller marihuana i løpet av siste år. Én prosent sier at de har prøv cannabis eller marihuana én gang, mens to prosent sier at de har forsøkt det flere ganger. Det er tilsvarende som landssnittet.

Blant storbyene er det oppgitt at 3,9 prosent av ungdomsskoleelevene i Bergen brukte cannabis i fjor, mens tallene for Oslo og Trondheim er på henholdsvis 3,7 og 3,6 prosent. På landsbasis brukte 2,6 prosent av landets ungdomsskoleelever cannabis minst én gang i 2017.