– Per Sandberg brøt regelverket, og han har forstått at det har vært et brudd, sier statsminister Erna Solberg (H) om fiskeriministerens reise til Iran.

– Jeg har snakket med Per Sandberg. Han har reist til Iran på et tidspunkt før han hadde rapportert om det til Statsministerens kontor. Han ga først beskjed på sin dag to at han var i Iran. Jeg har lyst til å si at det er et brudd på regelverket vi har om at statsrådene skal være tilgjengelige til enhver tid. Men det har vært mulig å komme i kontakt med ham, sier Solberg.

– Det er lov å gjøre feil, sier Erna

Hun legger til at Sandberg har erkjent at regelverket er brutt. Samtidig har hun fortsatt tillit til sin statsråd og sier at det er lov å gjøre feil.

Solberg legger til at det ikke er noe ved Sandbergs reise som forandrer Norges forhold til Iran.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) orienterte Statsministerens kontor om Iran-reisen først to dager etter at han kom til landet. Rutinebrudd, bekrefter SMK.

– Jeg orienterte departementet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsministerens kontor dagen derpå, opplyser Sandberg i en epost til NTB.

Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes, i tilfelle det oppstår situasjoner der det er avgjørende å oppnå raskt kontakt.

Per Sandberg har bekreftet overfor TV2 at han og Bahareh Letnes er kjærester. Her er bilde som Sandbergs kjæreste la ut på Instagram da de ferierte sammen i Iran nylig. Foto: Instagram

Ny kjæreste med bakgrunn fra Levanger

Sandberg har tidligere understreket at Iran-turen var en privat feriereise. Han avviser også at det er problematisk at han reiste sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes som har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

Tirsdag bekreftet Sandberg overfor TV 2 at de to er kjærester.

Sandberg nye kjæreste, 28 år gamle Bahareh Letnes kom til Norge fra Iran i 2006. Hun bosatte seg etterhvert i Skogn. I 2008 var det store oppslag i lokalavisene da den da 17 år gamle Behareh fikk avslag på asylsøknaden og skulle returneres til sitt hjemland.

Først ble hun sendt til Iran, men så returnert igjen til Norge, da iranske myndigheter ikke kunne godkjenne papirene hun hadde på seg.

Mange engasjerte seg for at den unge iranske jenta skulle bli i Norge. Både lokalpolitikere og andre folk i lokalmiljøet. Også barnevernet i Levanger engasjerte seg til fordel for den iranske jenta og argumenterte for at hun burde få bli i Norge. Etter mye fram og tilbake endte det med at hun fikk fast opphold i Norge.

Oppslag i Levanger-Avisa i mars 2018, etter at Bahareh Letnes ble sendt tilbake igjen fra Iran og hun ventet på svar på søknaden om endelig oppholdstillatelse.

I 2014 kom hun igjen i lokalavisa, i Nordlig Regnbue, etter at hun stilte opp for Iran i missekonkurransen «Miss Top of the Word 2013». Hun ble valgt ut på sosiale medier og dro til Riga for å representere Iran.

– Jeg elsker skjønnhet, fortalte hun i intervjuet med Nordlig Regnbue i Levanger-Avisa.

– Jeg er opptatt av å se vakker og pen ut. Jeg trener hver eneste dag. Og i tillegg er jeg for kvinnerettigheter, at kvinnene kan vise sin skjønnhet og kunnskap. Å være modell var alltid min drøm. Jeg er sikkert, hvis du drømmer, får du det! I begynnelsen blir det kanskje litt vanskelig, men etter hvert blir det lettere og lettere, fortalte Behareh Letnes til Vili i Nordlig Regnbue.

Ba ikke om sikkerhetsråd

Per Sandberg reiste til Iran på ordinært turistvisum. På spørsmål om hvilke sikkerhetsvurderinger som ble gjort i forkant av reisen, og hvem som var involvert i vurderingene, svarer han:

– Sikkerhetsvurderingene gjorde jeg selv basert på tidligere besøk til Iran.

I en ny epost skriver han at han er godt oppdatert når det gjelder råd om sikkerheten og viser til at han jevnlig har sikkerhetsbriefer i forbindelse med utenlandsreiser.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ansvar for å beskytte myndighetspersoner og gi råd til regjeringsmedlemmene, også om reiser til utlandet. Men statsrådene er ikke pålagt å søke råd hos PST før en reise.

Sjømateksport

Sandberg besøkte Iran som fiskeriminister i oktober 2016 sammen med en delegasjon fra havbruksnæringen. Målet var blant annet få i gang norsk sjømateksport til landet.

Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen og truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.

Sandberg sier Iran-turen ble tatt på sparket etter at hans opprinnelige ferieplaner gikk i vasken.

– Det angrer jeg ikke på. Iran er et fantastisk ferieland som jeg absolutt anbefaler.

Opposisjonen vil ha svar

Opposisjonen på Stortinget sier de vil kreve skriftlige svar om reisen. Ifølge Aps næringspolitiske talsperson Terje Aasland reiser turen både nærings-, handels- og utenrikspolitiske spørsmål.

– De siste dagenes opptreden og forsøk på å bortforklare saken har vært svært lite tilfredsstillende, sier han. Det kan bli aktuelt å stille spørsmålene til statsministeren i stedet for Sandberg selv, ifølge Aasland.

Geir Pollestad (Sp), som også sitter i næringskomiteen, er kritisk til Sandbergs tilnærming til Iran og hvordan dette kan virke inn på Norges forhold til andre land og markeder.

Pollestad stiller også spørsmål ved Sandbergs rolleforståelse når statsråden sier at det ikke var fiskeriministeren som var i Iran.

– Hvem var fiskeriminister i Norge den tiden han ikke var det? spør han.

Spørsmål om rolleblanding

SVs Torgeir Knag Fylkesnes ber Sandberg forsikre om at det ikke har vært rolleblanding, sikkerhetsrisiko og inhabilitet knyttet til reisen.

Spørsmålene blir sendt onsdag, og Sandberg har seks virkedager på å svare.