Ifølge Adresseavisen kritiserer iranske Beroz Omid i Iransk akademisk forening nå fiskeriminister Per Sandberg for hans uttalelser etter ferieturen til Iran. Kritikken kommer etter en stormfull uke, hvor det ble kjent at Sandberg reiste på ferietur til Iran uten å følge reglene for å varsle Statsministerens kontor i forkant. Han hadde også med seg jobbtelefonen til Iran, noe som regnes som et sikkerhetsbrudd. Med på reisen var hans kjæreste Bahareh Letnes fra Skogn. Forholdet ble bekreftet av paret etter hjemkomst til Norge.

- Akkurat nå er det tusener som demonstrerer mot regimet i ti byer i Iran. Det er med livet som innsats. Iran er ikke et hvilket som helst diktatur, det er et ekstremt, islamistisk og fascistisk regime. De driver krig mot sitt eget folk hver dag. Henrettelser og tortur brukes systematisk for å spre frykt. Per Sandberg kan ikke bare lukke øynene for situasjonen, og si at han reiser privat, sier Beroz Omid i Iransk akademisk forening til Adresseavisen søndag.

- Blir helt feil

Han har bodd i Trondheim i 18 år og har demonstrert i Frankrike mot Irans president. Omid reagerer kraftig på at Per Sandberg uttaler at han er positiv til økt handel med hjemlandet, og mener at statsminister Erna Solberg og Sandberg selv bør vurdere hans rolle som statsråd og politiker. Omid mener også at Sandberg må velge mellom det iranske folk eller regimet.

- Per Sandberg sa at det iranske regimet er et dårlig regime, som ikke forholder seg til menneskerettigheter. Likevel mener han at økt handel er løsningen. Følger vi et slikt tankesett må vi også øke handelen med land som Nord-Korea og Syria. Det blir helt feil, sier han til Adresseavisen og legger til at dersom norske myndigheter ikke respekterer det iranske regimet, må de ikke øke den internasjonale handelen heller.

Sjokkert av intervju

Adresseavisen har også intervjuet skribent og menneskerettighetsaktivist Asieh Amini fra trondheim, som sier at hun ble sjokkert av intervjuet med Letnes og Sandberg på Dagsnytt 18.

- Mange kvinner har deltatt i kampanjer mot obligatorisk hijab, og de tar den bort når de vet at de kan risikere straff. Letnes sier at hijab er obligatorisk, og at alle må respektere loven, hvis ikke vil de bli straffet. Da forsøker hun å rettferdiggjøre en lov som folk prøver å forandre. Hvis man tenkte slik i Europa, ville Norge fortsatt vært i middelalderen og kjempet for likestilling, sier hun til Adresseavisen.