Erna Solberg tilgir Per Sandberg, men gir ham en offentlig korreks.

Statsminister Erna Solberg (H) ga mandag fiskeriminister Per Sandberg (Frp) offentlig korreks for å ikke ha varslet henne om hans spontanferie til Iran i sommer. Samtidig verner hun om sin statsråd og peker på at han har tatt lærdom av sine feil.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Nyheter

I et brev til Stortinget gir statsminister Erna Solberg (H) fiskeriminister Per Sandberg (Frp) offentlig korreks, men gir samtidig tilgivelse til sin statsråd.

Opposisjonen på Stortinget har brukt de siste feriedagene til å kvesse knivene. Både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet krever å få vite mer om hvilke vurderinger som ble gjort i forbindelse med Frp-statsrådens private ferietur til Iran.

Terje Aasland, som er Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann, sendte 1. august flere skriftlige spørsmål til statsministeren på bakgrunn av at Sandberg forrige måned dro på spontanferie til Iran uten å orientere Statsministerens kontor tilstrekkelig i forveien.

– Per Sandberg har ikke fulgt sikkerhetsråd og rutiner for bruk av mobiltelefon og varsling av reise, skriver Solberg mandag ettermiddag som svar til Aasland.

– Iran-politikken står fast

Aasland spurte blant annet om Sandbergs uttalelser i etterkant av reisen vil få noen innvirkning på norsk iran-politikk.


Godt å våttå om Per Sandbergs Iran-reise
 • 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
 • Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen, og president Donald Trump har truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.
 • Senterpartiets Geir Pollestad ba i en artikkel i Fiskeribladet fra 11. juli statsminister Erna Solberg (H) avklare Sandbergs forhold til Iran etter at han flere ganger har deltatt på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Norge og en venneforening mellom Norge og Iran etter at han tiltrådte som fiskeriminister i 2016.
 • 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes. Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.
 • 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Han opplyste til NRK at feriemålet ble avgjort bare 14 dager på forhånd, etter at hans opprinnelige plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet varslet at de ønsker at Sandberg skal svare om reisen overfor Stortinget.
 • 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Sandberg bekrefter overfor TV 2 at han og Letnes er kjærester.
 • 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien. Det strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Telefonen er levert til PST og er nå inndratt. Også da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, hadde han med mobiltelefon.
 • Solberg sier at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil.
 • 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling i partiet, der han er første nestleder. Også stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, har etterlyst konsekvenser av Sandbergs spontantur til Iran.
 • 3. august avviste Letnes i Dagsnytt 18 på NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet. Paret avviste at de er samboere i dag, men opplyste at de planlegger å flytte sammen.
 • 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.
 • 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg har foreløpig svart at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil. Solberg skal førstkommende mandag komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.
– Norges politikk overfor Iran er godt kjent. Norge er kritisk til menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt den omfattende bruken av dødsstraff. Vi er også kritisk til Irans rolle i flere av konfliktene i regionen. Dette er iranske myndigheter fullt klar over. Per Sandbergs feriereise vil ikke ha innvirkning på norsk Iran-politikk eller påvirke Norges forhold til Iran eller andre land. Norsk Iran-politikk ligger fast, svarer Solberg.

– Per Sandbergs feriereise vil ikke ha innvirkning på norsk Iran-politikk eller påvirke Norges forhold til Iran eller andre land, sier Erna Solberg. Her er Sandberg og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i studio under intervju på Dagsnytt 18 i NRK fredag.  Foto: NRK / NTB scanpix

 

– Forundret over tillit

Aasland stilte også spørsmål om statsministeren mente et regjeringsmedlem kan reise som privatperson til et land som Iran uten å forholde seg til de retningslinjer, regler og politiske føringer som gjelder for medlemmer av regjeringen.

– En statsråd er alltid statsråd, og jeg forventer at sikkerhetsråd og gjeldende rutiner følges uansett. Fiskeriministeren er klar over at han har gjort feil og sier at han har tatt lærdom av dette og vil følge sikkerhetsråd og rutiner heretter, skriver Solberg i sitt svar, og viser dermed tillit til statsråden.


Per Sandbergs kjæreste avviser kontakt med regimet i Iran

Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes avviser tilknytning til det iranske regimet og forteller at hun har fått drapstrusler.

Aasland sier han er overrasket over tilliten og mener det ikke gjenspeiles i innholdet i statsministerens svar.

– Når jeg leser helheten i brevet i den tonen som ligger der, da er jeg forundret om Erna Solberg fortsatt har tillit til Per Sandberg, sier han til VG.

Vil ha svar på flere spørsmål

Tirsdag skriver NTB at opposisjonen er ikke fornøyd med svarene fra fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) om Sandbergs reise til Iran.

– Vi vil ha svar på flere spørsmål, sier Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland, som tirsdag jobbet med nye spørsmål i saken.

Hans undres over at Solberg i sitt brev til Stortinget mandag erkjenner at Sandberg med viten og vilje har brutt sikkerhetsmyndighetenes råd, men samtidig sier at sikkerhet er det regjeringen setter aller øverst.

– Hun tar ikke tak i den reelle, alvorlige problemstillingen, mener Aasland, som blant annet vil vite mer om hvilke følger Sandbergs opptreden kan ha fått.

– Vi må få klarhet i om det er sensitiv informasjon som nå kan være på avveie, sier Ap-representanten til NTB.

Solberg slo mandag fast at Sandberg ikke har fulgt sikkerhetsråd og rutiner for bruk av mobiltelefon og varsling av reise i forbindelse med sitt besøk til Iran i sommer. Sandbergs telefon er nå hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Kritikk fra eget parti

Fiskeriminister Sandberg har også høstet kritikk fra sitt eget parti. Leder i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv har iransk bakgrunn, mener Sandberg driver med «hvitvasking av regimet i Iran» og ba forrige uke Sandberg om å vurdere sin fremtid i partiet.


Ap: Solberg må vurdere tilliten til Per Sandberg

Per Sandberg (Frp) har utvist så grov uforstand at han hadde blitt fratatt sikkerhetsklareringen om han hadde hatt noen, hevder Aps Anniken Huitfeldt.

– Å snakke om Iran som et ferieparadis, finner jeg svært sårende. For meg personlig, men også på vegne av partiet, sa han til NRK.

Stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, har etterlyst konsekvenser av Sandbergs spontantur til Iran.

– Jeg er overrasket over at statsministeren så raskt konkluderte med at det er lov til å gjøre feil. Det må jo være en eller annen grense for hvor stor feil man kan gjøre, sa Tybring-Gjedde til NTB forrige uke.

Siv Jensen ble overrasket


Mener Sandberg og Solberg må vurdere hans rolle

Iranere i Trondheim mener Per Sandberg må velge mellom det iranske regimet og folket.

Frp-leder Siv Jensen forsvarer nestleder og fiskeriminister Per Sandberg etter turen til Iran, men vedgår at hun ble overrasket. – Nå må vi gå videre, sier hun.

I et intervju med TV 2 sier Jensen at Sandberg burde ha varslet om turen og ikke tatt med seg telefonen.

– Gradert informasjon behandles og sjekkes trygt. Det skal man ikke være bekymret over. Per Sandberg er et veldig engasjert samfunnsmenneske, som har gjort en god jobb som fiskeriminister. Han er opptatt av å gjøre en god jobb, og nå har han innrømmet å ha gjort en feil, sier finansministeren.


Tybring-Gjedde ut mot Sandberg etter Iran-turen

Ber statsministeren vurdere om han kan fortsette som fiskeriminister.

– Det var et brudd på rutiner og reglement. Vi har strenge regler, og det er viktig å ta vare på sikkerheten. Det er bra at han har erkjent feilen, og nå må vi gå videre, sier Jensen.