Nei, PST har ikke oppfordret redaktøren til å anmelde Per Sandberg

Her er siste nytt om Iran-ferien.

Per Sandberg sier via departementets kommunikasjonssjef at meldingen han sendte ikke var ment som en trussel.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

Fiskeribladets redaktør hevder PST oppfordret ham til å anmelde fiskeriminister Per Sandberg (Frp) etter en nattlig SMS. Det avviser PST på Twitter.

«Karma vil bite dere bak, vær trygg», sto det i en tekstmelding fra Sandberg til Fiskeribladets redaktør Øystein Hage natt til lørdag.


Godt å våttå om Per Sandbergs Iran-reise
 • 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
 • Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen, og president Donald Trump har truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.
 • Senterpartiets Geir Pollestad ba i en artikkel i Fiskeribladet fra 11. juli statsminister Erna Solberg (H) avklare Sandbergs forhold til Iran etter at han flere ganger har deltatt på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Norge og en venneforening mellom Norge og Iran etter at han tiltrådte som fiskeriminister i 2016.
 • 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes. Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.
 • 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Han opplyste til NRK at feriemålet ble avgjort bare 14 dager på forhånd, etter at hans opprinnelige plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet varslet at de ønsker at Sandberg skal svare om reisen overfor Stortinget.
 • 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Sandberg bekrefter overfor TV 2 at han og Letnes er kjærester.
 • 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien. Det strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Telefonen er levert til PST og er nå inndratt. Også da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, hadde han med mobiltelefon.
 • Solberg sier at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil.
 • 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling i partiet, der han er første nestleder. Også stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, har etterlyst konsekvenser av Sandbergs spontantur til Iran.
 • 3. august avviste Letnes i Dagsnytt 18 på NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet. Paret avviste at de er samboere i dag, men opplyste at de planlegger å flytte sammen.
 • 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.
 • 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg har foreløpig svart at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil. Solberg skal førstkommende mandag komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet om saken, og Fiskeribladet skriver at saken er oversendt til politiet for videre oppfølging.

– Jeg ble oppfordret av PST til å anmelde Sandberg til politiet, men jeg har ikke tatt stilling til om saken vil bli anmeldt, sier Hage til egen avis.

På Twitter avkrefter PST at de oppfordret til anmeldelse.

– PST har ikke anbefalt redaktøren av Fiskeribladet å politianmelde Sandberg. Vi har henvist redaktøren til lokalt politi, som er rette instans hvis han selv skulle velge å anmelde, skriver de.

Frustrasjon

Sandberg har henvist Fiskeribladets spørsmål i saken til Nærings- og fiskeridepartementet, hvor kommunikasjonssjef Martine Røiseland svarte følgende på vegne av Sandberg:

– Dette var aldri ment som en trussel, men uttrykk for min frustrasjon.

Reagerer


Leder for næringskomiteen Geir Pollestad (Sp) mener Sandbergs svar til Fiskeribladet er flåsete og useriøst.

– Dette svaret understreker at det er en statsråd som ikke har full kontroll. Dette forsterker vårt spørsmål om Sandberg er egnet til å være statsråd, sier han til Fiskeribladet.

Også første nestleder i næringskomiteen Torgeir Knag-Fylkesnes (SV) mener det er useriøst.

– Hva det betyr at karma vil bite en bak, kan en spekulere vilt i. Sandberg har tidligere kommet med harde utfall mot meg som jeg bare flirer av. Det er useriøst, sier Fylkesnes.

(©NTB)