Tidligere e-sjef mener at Sandberg bør vurdere sin stilling

– I andre etater kunne dette ført til tap av jobben, sier Kjell Grandhagen

Det er alvorlig sikkerhetsbrudd som fiskeriministeren har gjort seg skyld i, mener Kjell Grandhagen.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

At statsministeren «freder» statsråd Per Sandberg er et dårlig signal, mener det tidligere sjefen for etterretningstjensten. Han peker på de sikkerhetsbrudd som Sandberg har innrømmet etter sin mye omtalte Iran-ferie tidligere i sommer.

Kjell Grandhagen sier til Aftenposten at for personer i enkelte etater ville det ført til tap av sikkerhetsklareringen, i det minste en omplassering til annet type arbeid, eventuelt tap av jobben.

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen mener statsministeren tar for lett på forholdene rundt Per Sandbergs Iran-reise.  Foto: NTB / scanpixz

– Det er her politikk møter lederskap. Valget har stått mellom å støtte Sandberg, eller å følge den linjen man har valgt å ta mot resten av forvaltningen. Jeg mener at å ta så lett på dette, samtidig som regimet er så strengt overfor ansatte, sender Regjeringen et veldig dårlig signal, sier Grandhagen til Aftenposten.


Godt å våttå om Per Sandbergs Iran-reise
 • 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
 • Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen, og president Donald Trump har truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.
 • Senterpartiets Geir Pollestad ba i en artikkel i Fiskeribladet fra 11. juli statsminister Erna Solberg (H) avklare Sandbergs forhold til Iran etter at han flere ganger har deltatt på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Norge og en venneforening mellom Norge og Iran etter at han tiltrådte som fiskeriminister i 2016.
 • 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes. Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.
 • 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Han opplyste til NRK at feriemålet ble avgjort bare 14 dager på forhånd, etter at hans opprinnelige plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet varslet at de ønsker at Sandberg skal svare om reisen overfor Stortinget.
 • 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Sandberg bekrefter overfor TV 2 at han og Letnes er kjærester.
 • 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien. Det strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Telefonen er levert til PST og er nå inndratt. Også da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, hadde han med mobiltelefon.
 • Solberg sier at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil.
 • 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling i partiet, der han er første nestleder. Også stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, har etterlyst konsekvenser av Sandbergs spontantur til Iran.
 • 3. august avviste Letnes i Dagsnytt 18 på NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet. Paret avviste at de er samboere i dag, men opplyste at de planlegger å flytte sammen.
 • 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.
 • 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg har foreløpig svart at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil. Solberg skal førstkommende mandag komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.
Det er alvorlig sikkerhetsbrudd som fiskeriministeren har gjort seg skyld i, mener Grandhagen.

– I dette tilfellet dreier det seg ikke bare om tap av mobilen, men man har ikke informert om reisen, det ble ikke informert tidlig nok om inngåelse av et kjærlighetsforhold til en person med dobbelt statsborgerskap.

– Hvilke konsekvenser bør dette få for Sandberg?

– Jeg syns han bør vurdere sin egen stilling, det er en mulighet han har. Tilliten utad er utvilsomt svekket, noe den også synes å være i eget parti, svarer Grandhagen på Aftenspostens spørsmål.

KrF vil vite mer om PSTs Sandberg-vurdering

Hans Fredrik Grøvan (KrF) vurderer om han skal be om et ekstraordinært møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å drøfte Sandberg-saken, skriver VG. Grøvan mener Stortinget må vite mer om alvorligheten i sikkerhetsbruddene Sandberg har begått ved å ikke varsle statsminister Erna Solberg om at han hadde tenkt seg til Iran på ferie og å ta med sin egen mobiltelefon dit.


Solberg må orientere Stortinget om hvilke tilbakemeldinger hun har fått fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om saken, ifølge Grøvan, som selv sitter i kontrollkomiteen.

– Dersom Sandbergs opptreden utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko for landet, så er det svært alvorlig. Men det er vanskelig for meg å vurdere uten å kjenne PSTs vurderinger, sier Grøvan.

Har Solbergs tillit

Solberg opplyste onsdag at hun har hatt en lang og god samtale med Sandberg om saken.

– Han er innforstått med at han har brutt regelverket. Han er opptatt av å rydde opp og lei seg for situasjonen som har oppstått, sier statsministeren.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i studio under intervju på Dagsnytt 18 i NRK fredag.  Foto: Foto: NRK / NTB scanpix

– Jeg har hele tiden sagt at det er menneskelig å gjøre feil. Han tar det på det dypeste alvor at han har brutt regelverket. Jeg har fortsatt tillit til Per Sandberg.

På spørsmål om det vil få konkrete konsekvenser for Sandberg, svarer Solberg at de for øyeblikket jobber med å gi svar på de spørsmålene Stortinget har stilt for å gi klarhet i saken.

Mange spørsmål


Ap: Solberg må vurdere tilliten til Per Sandberg

Per Sandberg (Frp) har utvist så grov uforstand at han hadde blitt fratatt sikkerhetsklareringen om han hadde hatt noen, hevder Aps Anniken Huitfeldt.

Flere i opposisjonen på Stortinget har bedt statsministeren svare på spørsmål vedrørende Sandbergs reise til Iran. Blant annet har Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann, Terje Lien Aasland, bedt Solberg svare på følgende: «Kan statsministeren forsikre om at sensitive opplysninger knyttet til Per Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran eller andre reiser/arrangementer også i den tid da han fungerte som justisminister?»

Spørsmålene kommer etter at Sandberg gjennomførte en privat reise til Iran sammen med sin norsk-iranske kjæreste.