At statsministeren «freder» statsråd Per Sandberg er et dårlig signal, mener det tidligere sjefen for etterretningstjensten. Han peker på de sikkerhetsbrudd som Sandberg har innrømmet etter sin mye omtalte Iran-ferie tidligere i sommer.

Kjell Grandhagen sier til Aftenposten at for personer i enkelte etater ville det ført til tap av sikkerhetsklareringen, i det minste en omplassering til annet type arbeid, eventuelt tap av jobben.

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen mener statsministeren tar for lett på forholdene rundt Per Sandbergs Iran-reise. Foto: NTB / scanpixz

– Det er her politikk møter lederskap. Valget har stått mellom å støtte Sandberg, eller å følge den linjen man har valgt å ta mot resten av forvaltningen. Jeg mener at å ta så lett på dette, samtidig som regimet er så strengt overfor ansatte, sender Regjeringen et veldig dårlig signal, sier Grandhagen til Aftenposten.

– I dette tilfellet dreier det seg ikke bare om tap av mobilen, men man har ikke informert om reisen, det ble ikke informert tidlig nok om inngåelse av et kjærlighetsforhold til en person med dobbelt statsborgerskap.

– Hvilke konsekvenser bør dette få for Sandberg?

– Jeg syns han bør vurdere sin egen stilling, det er en mulighet han har. Tilliten utad er utvilsomt svekket, noe den også synes å være i eget parti, svarer Grandhagen på Aftenspostens spørsmål.

KrF vil vite mer om PSTs Sandberg-vurdering

Hans Fredrik Grøvan (KrF) vurderer om han skal be om et ekstraordinært møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å drøfte Sandberg-saken, skriver VG. Grøvan mener Stortinget må vite mer om alvorligheten i sikkerhetsbruddene Sandberg har begått ved å ikke varsle statsminister Erna Solberg om at han hadde tenkt seg til Iran på ferie og å ta med sin egen mobiltelefon dit.

– Dersom Sandbergs opptreden utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko for landet, så er det svært alvorlig. Men det er vanskelig for meg å vurdere uten å kjenne PSTs vurderinger, sier Grøvan.

Har Solbergs tillit

Solberg opplyste onsdag at hun har hatt en lang og god samtale med Sandberg om saken.

– Han er innforstått med at han har brutt regelverket. Han er opptatt av å rydde opp og lei seg for situasjonen som har oppstått, sier statsministeren.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i studio under intervju på Dagsnytt 18 i NRK fredag. Foto: NRK / NTB scanpix

– Jeg har hele tiden sagt at det er menneskelig å gjøre feil. Han tar det på det dypeste alvor at han har brutt regelverket. Jeg har fortsatt tillit til Per Sandberg.

På spørsmål om det vil få konkrete konsekvenser for Sandberg, svarer Solberg at de for øyeblikket jobber med å gi svar på de spørsmålene Stortinget har stilt for å gi klarhet i saken.

Mange spørsmål

Spørsmålene kommer etter at Sandberg gjennomførte en privat reise til Iran sammen med sin norsk-iranske kjæreste.