Saken om Iran-ferien til Per Sandberg ruller videre med stadig nye opplysninger.

Filter Nyheter skriver onsdag kveld at det var statsråden Sandberg som var invitert av ambassaden – som han altså takket ja til – og at deltagelsen 8. februar var offisiell. Dette blir bekreftet av Nærings- og fiskeridepartementet.

Statsråden tok del i feiringen av den iranske nasjonaldagen som markerer seieren for revolusjonen som innførte et konservativt, islamsk regime i landet.

Også Aftenposten får bekreftet at Per Sandberg deltok som statsråd på feiringen av den iranske nasjonaldagen på Akershus festning 8. februar i år.

Per Sandbergs kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes, var også til stede, opplyser departementet til Filter Nyheter. Utenriksdepartementet var representert på embetsnivå.

Feirer Khomeinis tilbakekomst

Filter Nyheter skriver av feiringen av «de ti dager med soloppgang» markerer tiden fra Ayatollah Khomeinis tilbakekomst til den iranske hovedstaden Teheran 1. februar 1979 og de påfølgende dagene fram til den siste statsministeren under Shah-styret, Shapour Bakhtiar, gikk av og flyktet til Paris.

– Den markerer at Khomeini vendte triumferende tilbake til Iran etter nesten to tiår i eksil. Det er dette den islamske republikken og ambassaden i Oslo markerer, sier Selvik.

Ble ikke journalført

Per Sandberg takket ja til invitasjonen fra den iranske ambassade uten at det ble gjort noen vurdering i departementets embetsverk. Invitasjonen ble ikke journalført. Ifølge Kristine Foss i Presseforbundet kan dette være et brudd på journalføringsplikten i offentlighetsloven. Departementet ønsker ikke å kommentere dette, men sier følgende om hvorfor invitajsonen ikke er journalført.

– Om ikke statsråden har noen rolle utover det å dra dit, så har praksis vært at det ikke journalføres, sier departementets pressekontakt Halvard Wensel til Aftenposten.

Avisa skriver at da Kulturdepartementet mottok invitasjon til «årsmarkering av seieren for den islamske revolusjonen i Iran» i februar 2015 og 2016, ble invitasjonen journalført.

Departementet vil heller ikke på Aftenpostens oppfordring si noe om hvor vanlig det er at en statsråd takker ja til en invitasjon fra en ambassade uten at det blir vurdert av departementet.

Aftenposten skriver at de flere ganger siden tirsdag har forsøkt å få et intervju med Per Sandberg gjennom departementets kommunikasjonsavdeling. Foreløpig har de ikke fått noen svar på disse forespørslene.

Sandberg har etter Iran-ferien uttalt flere ganger at han tar avstand fra det autoritære regimet i Iran:

«Iran er et prestestyre som forfekter islamistisk styresett som jeg tar klart avstand fra. Forfølgelse, dødsstraff og mangel på likestilling mellom menn og kvinner er forkastelig», skrev Sandberg i en kronikk i forige uke.

Søkte visum 13 dager før Erna ble varslet

Filter Nyheter har også undersøkt omstendighetene rundt ferien til Iran, og har fått bekreftet at Per Sandberg søkte om turistvisum via den iranske ambassaden i Oslo den 11. juli. Billettene ble bestilt den 19. juli og Letnes og Sandberg dro til Iran den 22. juli. Først den 24. juli, 13 dager etter at han søkte om visum, ble Statsministerens kontor informert om at statsråden var i Iran.

Kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor har tidligere kommentert dette, da hun bekreftet at Sandberg brøt reglene ved at han ikke varslet om hvor han dro på ferie.

– Per Sandberg har gjort rede for at han endret ferieplaner på kort varsel i sommer etter at ferieplanene hans var meldt inn til Statsministerens kontor. Han sier også at ved feriereisen til Iran varslet han departementet og Statsministerens kontor i løpet av de første dagene og ikke i forkant slik rutinene tilsier, sa Måseide til NTB tirsdag for vel en uke siden.