Var offisielt med og feiret den islamske revolusjonen

Regjeringen bekrefter at Per Sandberg fikk en invitasjon og takket ja til den som statsråd, ikke som privatperson.

Fiskeriminister Per Sandberg og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes var til stede på den iranske ambassadens nasjonaldagsfeiring i februar. Her er de to fotografert under et intervju på Dagsnytt 18 fredag.  Foto: NRK, NRK / NTB scanpix

Nyheter

Saken om Iran-ferien til Per Sandberg ruller videre med stadig nye opplysninger.

Filter Nyheter skriver onsdag kveld at det var statsråden Sandberg som var invitert av ambassaden – som han altså takket ja til – og at deltagelsen 8. februar var offisiell. Dette blir bekreftet av Nærings- og fiskeridepartementet.

Statsråden tok del i feiringen av den iranske nasjonaldagen som markerer seieren for revolusjonen som innførte et konservativt, islamsk regime i landet.

Også Aftenposten får bekreftet at Per Sandberg deltok som statsråd på feiringen av den iranske nasjonaldagen på Akershus festning 8. februar i år.

Per Sandbergs kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes, var også til stede, opplyser departementet til Filter Nyheter. Utenriksdepartementet var representert på embetsnivå.


Godt å våttå om Per Sandbergs Iran-reise
 • 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
 • Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen, og president Donald Trump har truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.
 • Senterpartiets Geir Pollestad ba i en artikkel i Fiskeribladet fra 11. juli statsminister Erna Solberg (H) avklare Sandbergs forhold til Iran etter at han flere ganger har deltatt på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Norge og en venneforening mellom Norge og Iran etter at han tiltrådte som fiskeriminister i 2016.
 • 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes. Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.
 • 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Han opplyste til NRK at feriemålet ble avgjort bare 14 dager på forhånd, etter at hans opprinnelige plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet varslet at de ønsker at Sandberg skal svare om reisen overfor Stortinget.
 • 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Sandberg bekrefter overfor TV 2 at han og Letnes er kjærester.
 • 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien. Det strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Telefonen er levert til PST og er nå inndratt. Også da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, hadde han med mobiltelefon.
 • Solberg sier at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil.
 • 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling i partiet, der han er første nestleder. Også stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, har etterlyst konsekvenser av Sandbergs spontantur til Iran.
 • 3. august avviste Letnes i Dagsnytt 18 på NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet. Paret avviste at de er samboere i dag, men opplyste at de planlegger å flytte sammen.
 • 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.
 • 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg har foreløpig svart at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil. Solberg skal førstkommende mandag komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.

Feirer Khomeinis tilbakekomst

Filter Nyheter skriver av feiringen av «de ti dager med soloppgang» markerer tiden fra Ayatollah Khomeinis tilbakekomst til den iranske hovedstaden Teheran 1. februar 1979 og de påfølgende dagene fram til den siste statsministeren under Shah-styret, Shapour Bakhtiar, gikk av og flyktet til Paris.


Tidligere e-sjef mener at Sandberg bør vurdere sin stilling

– I andre etater kunne dette ført til tap av jobben, sier Kjell Grandhagen

Markeringen i februar er symbolsk veldig viktig for det iranske regimet, forteller NUPI-forsker Kjetil Selvik til Filter Nyheter.

– Den markerer at Khomeini vendte triumferende tilbake til Iran etter nesten to tiår i eksil. Det er dette den islamske republikken og ambassaden i Oslo markerer, sier Selvik.

Ble ikke journalført

Per Sandberg takket ja til invitasjonen fra den iranske ambassade uten at det ble gjort noen vurdering i departementets embetsverk. Invitasjonen ble ikke journalført. Ifølge Kristine Foss i Presseforbundet kan dette være et brudd på journalføringsplikten i offentlighetsloven. Departementet ønsker ikke å kommentere dette, men sier følgende om hvorfor invitajsonen ikke er journalført.

– Om ikke statsråden har noen rolle utover det å dra dit, så har praksis vært at det ikke journalføres, sier departementets pressekontakt Halvard Wensel til Aftenposten.

Avisa skriver at da Kulturdepartementet mottok invitasjon til «årsmarkering av seieren for den islamske revolusjonen i Iran» i februar 2015 og 2016, ble invitasjonen journalført.

Departementet vil heller ikke på Aftenpostens oppfordring si noe om hvor vanlig det er at en statsråd takker ja til en invitasjon fra en ambassade uten at det blir vurdert av departementet.

Aftenposten skriver at de flere ganger siden tirsdag har forsøkt å få et intervju med Per Sandberg gjennom departementets kommunikasjonsavdeling. Foreløpig har de ikke fått noen svar på disse forespørslene.

Sandberg har etter Iran-ferien uttalt flere ganger at han tar avstand fra det autoritære regimet i Iran:

«Iran er et prestestyre som forfekter islamistisk styresett som jeg tar klart avstand fra. Forfølgelse, dødsstraff og mangel på likestilling mellom menn og kvinner er forkastelig», skrev Sandberg i en kronikk i forige uke.


Søkte visum 13 dager før Erna ble varslet

Filter Nyheter har også undersøkt omstendighetene rundt ferien til Iran, og har fått bekreftet at Per Sandberg søkte om turistvisum via den iranske ambassaden i Oslo den 11. juli. Billettene ble bestilt den 19. juli og Letnes og Sandberg dro til Iran den 22. juli. Først den 24. juli, 13 dager etter at han søkte om visum, ble Statsministerens kontor informert om at statsråden var i Iran.

Kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor har tidligere kommentert dette, da hun bekreftet at Sandberg brøt reglene ved at han ikke varslet om hvor han dro på ferie.

– Per Sandberg har gjort rede for at han endret ferieplaner på kort varsel i sommer etter at ferieplanene hans var meldt inn til Statsministerens kontor. Han sier også at ved feriereisen til Iran varslet han departementet og Statsministerens kontor i løpet av de første dagene og ikke i forkant slik rutinene tilsier, sa Måseide til NTB tirsdag for vel en uke siden.