«Er dette privatpraktiserende utenrikspolitikk i regi av Per Sandberg?»

Ap-leder Jonas Gahr Støre stiller spørsmål om statsminister Erna Solberg (H) har kontroll på hva fiskeriminister Per Sandberg (Frp) foretar seg.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lurer på om statsminister Erna Solberg har kontroll på Per Sandberg.   Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nyheter

Spørsmålet kommer etter at Sandberg var til stede som statsråd ved den iranske ambassadens feiring av landets nasjonaldag i februar. skriver Dagbladet.


Var offisielt med og feiret den islamske revolusjonen

Regjeringen bekrefter at Per Sandberg fikk en invitasjon og takket ja til den som statsråd, ikke som privatperson.

– Spørsmålet er om utenriksministeren eller statsministeren var innforstått med fiskeriministerens deltakelse eller om dette er privatpraktiserende utenrikspolitikk i regi av Per Sandberg. I så fall er det nok et eksempel på at statsministeren ikke har styring på sin statsråd, sier Støre til avisen.

Sandberg får også kritikk fra hans egen partifelle, Christian Tybring-Gjedde, for å ha deltatt på nasjonaldagen som markerer at Iran ble en islamsk republikk.

– Deltakelse på en slik feiring er å gjøre narr av de frihetsverdiene vårt samfunn er tuftet på, sier Tybring-Gjedde, som mener Sandberg «peker nese» til norsk utenrikspolitikk.


Godt å våttå om Per Sandbergs Iran-reise
 • 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
 • Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen, og president Donald Trump har truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.
 • Senterpartiets Geir Pollestad ba i en artikkel i Fiskeribladet fra 11. juli statsminister Erna Solberg (H) avklare Sandbergs forhold til Iran etter at han flere ganger har deltatt på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Norge og en venneforening mellom Norge og Iran etter at han tiltrådte som fiskeriminister i 2016.
 • 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes. Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.
 • 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Han opplyste til NRK at feriemålet ble avgjort bare 14 dager på forhånd, etter at hans opprinnelige plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet varslet at de ønsker at Sandberg skal svare om reisen overfor Stortinget.
 • 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Sandberg bekrefter overfor TV 2 at han og Letnes er kjærester.
 • 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien. Det strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Telefonen er levert til PST og er nå inndratt. Også da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, hadde han med mobiltelefon.
 • Solberg sier at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil.
 • 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling i partiet, der han er første nestleder. Også stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, har etterlyst konsekvenser av Sandbergs spontantur til Iran.
 • 3. august avviste Letnes i Dagsnytt 18 på NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet. Paret avviste at de er samboere i dag, men opplyste at de planlegger å flytte sammen.
 • 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.
 • 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg har foreløpig svart at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil. Solberg skal førstkommende mandag komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.
Flere i opposisjonen på Stortinget har bedt statsministeren svare på spørsmål vedrørende Sandbergs forhold til hans nye kjæreste, norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes, og reisen deres til Iran. Blant annet har Dag Terje Andersen (Ap), som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, åpnet for at saken kan bli behandlet i komiteen.

(©NTB)


Tidligere e-sjef mener at Sandberg bør vurdere sin stilling

– I andre etater kunne dette ført til tap av jobben, sier Kjell Grandhagen