Tor Ove Nesset, leder i Verdal Høyre, går kraftig i rette med den politiske ledelse i Verdal kommune. I et Facebook-innlegg skriver Nesset at de fleste ikke tør reagere på adferden og maktmidlene som utøves i Verdals-politikken.

– De fleste i politikken tør ikke å ta dette opp konkret på grunn av konsekvensene det vil få for den enkelte i det lukkede rom.

Debatt-mobbing

– Frafallet i politikken er stort og lysten til å bruke fritiden på politikk blir ikke bedre når man behandles slik i det offentlige av politikerkollega. Dette er ikke greit og er på kanten til mobbing i det offentlige rom, skriver Nesset på Facebook.

–Dette er også sterke ord?

–Ja, og det tør jeg si for dette aksepterer vi ikke lenger.

Nesset går enda lenger i sine uttalelser på Facebook: «Gjennom de siste årene har mange sluttet i politikken, kviet seg for å ta frivillige verv og flere er blitt sykmeldt på grunn av mobbekulturen og maktutøvelsen innen politikken.»

Ufine måter og frykt

– Har du eksempler fra det lukkede rom?

–Ja, jeg har konkrete eksempler og har selv erfart det. Det er veldig mange som erfarer dette og hvordan debatten håndteres. Det blir brukt ufine måter og frykt. Resultatet blir at ingen som tør ta del i den offentlige debatten.

Nesset hevder videre at blir spredt halvsannheter og løgner i organisasjonen.

–Når ting blir sagt og gjentatt to–tre ganger blir det en sannhet. Dette er en form for maktutøvelse. Dette er ikke akseptabelt.

–Det har vært temamøter i kommunestyregruppa for å få til et bedre debattklima. Det har vært gjentatt leserinnlegg der vi har gått inn i dette og hvordan vi skal håndtere debatten og vise respekt for hverandre. For dette handler om respekt for politikerne.

Årsak til samarbeidssprekk

Verdal Høyre var fram til i fjor høst i posisjon sammen med Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti. Det ble da styrt ut fra en samarbeidsavtale som ble inngått etter siste lokalvalg.

– En del av årsaken til at det gikk som det gikk var at det var vanskelig å få til en felles politikk. Det var ikke aksept fra makteliten i Verdal kommune på et vi kunne ha egne meninger. Politikk handler også om å ha respekt for å la folk ha nye meninger og akseptere ulike meninger.

– Men en sånn skitten valgkamp er vi ikke interessert i å delta i. Vi må heller få fram samarbeidet i Verdal, få til samfunnsutvikling og ikke undergrave hverandre som driver med gratisarbeid på kveldstid.

Respekt i debatt

– Er det mulig å ha en tøff debatt-tone?

– Vi kan være tøff i debatt på sak og ha ulike meninger. Det er helt uproblematisk. Men en skal ha respekt for at det finnes andre som har andre løsninger. En respektere at det finnes andre meninger, selv og disse støttes. Og det skal ikke gå på person. Det er ofte det det dreier seg om, og fokuset blir da helt feil. Nå må de som står i sentrum for den type maktutøvelse høre at dette aksepterer vi ikke lenger.

Dårlig for omdømmet

Høyre-lederen peker også på omdømmet til Verdal.

– Det er overhodet ikke greit, fastslår Tor Ove Nesset.

Han registrerer at flere på grasrota begynner å si ifra på Facebook om debattklimaet og maktutøvelsen i lokalpolitikken.

– Da må vi i lokalpolitikken også kunne ta bladet fra munnen og si det som det er, og hvordan det oppleves. Dette handler om samfunnsutvikling og om hvordan vi skal kunne rekruttere folk til å drive med lokalpolitikk i framtida.

– Må gå i seg selv

Knut Johansson, leder i Verdal Arbeiderparti, kjenner seg ikke igjen i beskrivelser om lokalpolitikken. Han snur på saken i spørsmålet om hvem som viser respekt.

– Hvem er det som respekter hvem eller ikke her? Det etterspørres et svar fra posisjonspartiene på den situasjonen de selv har skapt. Men vi skal være obs på at vi mennesker er forskjellige. Vi skal ha respekt for hverandre, det er viktig det, sier Johansson.

Knut Johansson, leder i Verdal Arbeiderparti, kjenner seg ikke igjen i beskrivelser om lokalpolitikken. Foto: Tor Ole Ree

Tor Ove Nesset beskylder makteliten i Verdal Ap for uakseptabel maktutøvelse, også i lukkede rom?

Knut Johansson humrer litt over uttalelsen og mener Nesset må gå i seg selv.

– Jeg har ikke grunnlag for å si at det er sånn. Når det gjelder Verdal Arbeiderparti har vi åpne medlemsmøter, der vi gjennomdiskuterer sakene. I kommunestyresalene kan alle si sine meninger.

Nesset sier at det blir spredt halvsannheter og løgner i organisasjonen?

– De uttalelsene får han stå for selv. Jeg har ikke noe grunnlag for å kommentere det.

Hausset opp

– Hva sier du til uttalelsene om at debattform og maktutøvelse i Verdal fører til at folk kvier seg for å gå inn i politikken?

–Om dette er noe stort problem i Verdal har jeg ikke noe grunnlag for å si. Men hvis det sies at vi er ufin og sånn, da har vi kommet ut i ei hengemyr. Når det gjelder den konkrete saken om debattinnlegget er den hausset opp vel mye. Det er helt legitime spørsmål som stilles der. Jeg har så lagt ikke registrert at Pål Sverre Fiske har svart på de konkrete spørsmålene. Når en først sier noe, må en kunne stå for det. En kan ikke bare slynge ut gode ønsker og så bruke offerkortet og føle seg krenket når det stilles kritiske spørsmål.

Må kunne gi svar

Er debattklima en sak som diskuteres internt i Rostadgården?

– Det har vært tema og vi har reflektert over det, men vi har ikke hatt det som egen sak.

Vil du som leder ta initiativ til å få en bedre debattform?

– Nei, ikke på grunn av den ene enkelte saken. Hvis det er ufint å stile spørsmål om alternative løsninger, da kjenner jeg meg ikke igjen.

Knut Johansson forsvarer debattinnlegget til Arild Kvernmo Pedersen.

– I gode debatter må det også gis svar. Det har ennå ikke kommer fram ei krone fra posisjonen for budsjettet som ble lagt. Vi i Verdal Arbeiderparti la fram et forslag til inndekning som de sier nei til. Og så kommer de ikke med noen inndekningstiltak. De svarer ikke på spørsmålene.

Har du fått henvendelser om denne saken?

– Nei, Innherred er den første.