–Det er leit å høre. Jeg har hørt det selv, og også fra andre. Det å bli fortalt at man ikke liker kultur hvis man er skeptisk til en nytt bibliotek- og kinobygg synes jeg er en avsporing av debatten. Personlig setter jeg stor pris på kultur i ulike varianter, men samtidig må vi stikke fingeren i jorda og se på realitetene i kommuneøkonomien.

Kari Kjerkol er leder av Levanger Arbeiderparti. Med sine 300 medlemmer er de det største politiske lokallaget i Levanger.

Medlemsmøte behandler saken

Nå har lederen bestemt seg for å innkalle til medlemsmøte i slutten av august.

Temaet er ikke vanskelig å tippe – nemlig hva medlemmene mener om forslaget til nytt kulturbygg i sentrum – kostnadsberegnet til rundt 130 millioner kroner.

For hun legger ikke skjul på at det er ulike syn innad i partiet. Derfor mener hun det kan være nyttig med i møte i forkant av kommunestyret.

Lederen er usikker

Selv er lederen også usikker på hva hun skal mene.

–På mange måter er jeg både for og imot. Jeg ser mange fordeler med et nytt kulturbygg. Det vil helt sikkert skape mer liv i sentrum, og vil bli et utmerket tilbud for barn og unge, men – og det er et stort men.

Det Kjerkol tenker på er den anstrengte kommuneøkonomien. Kommunen har allerede en stor gjeldsbyrde gjennom store investeringer, som er gjort de seneste år.

Kari Kjerkol(t.v.) er usikker på om hun er enig med kultursjef Guri Sivertsen om det er riktig tidspunkt å bygge nytt kulturhus. Foto: Marte Skjesol.

Før sommeren ble det iverksatt betydelige innsparinger innen blant annet skole, helse og administrasjon, og det stopper kanskje ikke der heller.

–Det er lett og ønske seg alt mulig, men politikernes oppgave er å vise ansvarlighet og prioritere. Vi vet heller ikke hvordan rentenivået vil utvikle seg fremover. Økt rente kan forverre kommuneøkonomien ytterligere.

Derfor har ikke lederen for Levanger Arbeiderparti noe problem med å innrømme at dette er en vanskelig sak.

Vil ikke binde gruppen

Det virker som det spriker mye innad i partiet?

–Ja, det er naturlig at det ulike syn på en slik sak innad i partiet, men igjen – jeg tror heller ikke Robert (Svarva) er imot kultur. Han som ordfører har selvsagt et ansvar for å se en slik investering mot det som er gjort tidligere, og kommunens økonomiske situasjon generelt. Dette er en vanskelig øvelse.

Hun forteller at medlemsmøtet vil stemme over forslaget, som er kommet fra formannskapet, slik at Levanger Arbeiderparti sitt syn kommer fram.

Vil dette være styrende for hva kommunestyrerepresentantene til partiet skal stemme i saken?

–Et medlemsmøte er en del av beslutningslinja i partiet. Jeg tror imidlertid ikke at den enkelte representant blir pålagt å følge medlemsmøtet sin beslutning. Det får være opp til den enkelte hvordan de ønsker å forholde seg til partiet sitt vedtak, sier Kari Kjerkol.