I disse dager pågår det et stort arbeid med å fjerne fire store grantrær inne på kirkegården ved Stiklestad kirke. Arve Melby fra firmaet Brødrene Melby har allerede kommet godt i gang med den store jobben.

Må ha tunga rett i munnen

–Jeg har brukt de første dagene av uken på å fjerne alle greiner og kvister fra trærne, før den store jobben med å kappe og felle trærne kunne settes i gang. Dette er skikkelig høyrisikoarbeid som folk har drept seg på ved å være for uforsiktig, forteller Melby.

Dette er ikke en jobb for hvem som helst.

Det er ingen tvil om at risikoen er stor. Arve Melby må nemlig klatre til topps i de tredve meter høye trestammene med motorsaga hengende på slep for å kappe bit for bit.

Arve Melby er spesialist på å fjerne store trær.

–Siden vi er på en kirkegård er det mye i rundt som kan bli ødelagt. Derfor kunne jeg ikke felle trærne i sin helhet, sier Melby.

Noe av det største

Arve Melby har sammen med sin bror Knut spesialisert seg på å felle trær av dette kaliberet. Firmaet «Melby Brødrene» har levd siden 1987 og de har god erfaring med både skogsarbeid og klatring i trær og stolper. Arve kan fortelle at dette faktisk ikke er de største trærne han har sett.

–Nei, vi har nok fjernet større trær enn dette. Blant annet bak Bremsethgården og på Brusve. Treet på Brusve hadde vel en stamme som det var fem meter i rundt, forteller Melby.

Det kreves mye muskler og mot for å gjøre arbeid i slike høyder.

Årsaken til at oppdragsgiveren ville fjerne trærne var ifølge Melby flere grunner.

Arve Melby blir liten i forhold til trærne han jobber med på Stiklestad.

–De ønsket vel å ta ned trærne først og fremst fordi de mistenkte at de var råtne innvendig, noe som viser seg å stemme. Dette gjør at trærne er svært farlige å ha stående da de kan falle når som helst. Nå er vel planen å lage en ny port på hjørnet, med en forlengelse av grusstien, sier Melby.