Sanking og samling har vært et viktig påskudd både som hobby og overlevelse for arten homo sapiens siden det aller første mennesket tråkket sine første skritt på jordkloden. Likevel er det alltid noen som tar denne interessen og fenomenet til et helt nytt nivå.

Dette er Gøran Herstad et solid eksempel på. Du skal lete lenge for å finne noen som har en mer imponerende samling enn den kunnskapsrike verdalingen.

Gøran Herstad har gjennom flere års hardt arbeid forvandlet den gamle gården til det som kan omtales som en himmel for samlere og historisk interesserte uansett tema og interesser.

–Jeg tok over gården i -97 etter faren min. Gården hadde helt frem til da vært brukt til produksjon og husdyrhold med okser og griser som hovednæring, forteller Herstad.

Han begynte raskt å skjønne at det skulle ta lang tid å sette i stand både den gamle låven og uthuset, men Herstad var slettes ingen rådvill mann uten arbeidsmot.

–Uthuset var rett og slett falleferdig med en ubrukelig bordkledning. Gulvet var også i svært dårlig stand, i tillegg til at låven også var sliten. Jeg hadde ikke helt troen på det når jeg startet. Det tok meg vel omtrent fem års arbeid for å få i stand byggene som tidligere har vært vedlager og hus for dyr, forteller Herstad.

Western-rommet prydes med etterlystplakater og sheriffstjerner fra San Francisco.

Herstad leide slettes ikke inn noe stort tømrerfirma for å få hjelp til å sette byggene i stand. Dette skulle han gjøre selv.

–Alt arbeidet har jeg gjort selv. Dette måtte til for å holde kostnadene nede. Det kunne fort blitt veldig dyrt om noen andre skulle gjort denne jobben. Mye jobb var det jo, så man måtte være innstilt på at det ikke var noen enkel affære, forklarer Herstad.

Herstad legger til at han var så innstilt på å gjøre arbeidet selv at også stillaset ble snekret hjemme. Dette forklarer hvilken stå på-vilje som bor i den ivrige samleren.

–Takkonstruksjonen der hvor dyrene opprinnelig var plassert var det aller verste. Her måtte det først fjernes spiker fra alle stolpene før de måtte skrapes og legges på plass igjen. Det var et enormt tidkrevende prosjekt, sier Herstad.

Hele formålet med renoveringen og oppgraderingen av de tidligere driftsbygningene på gården var ene og alene for å få en større arena for å dyrke sin aller største hobby, nemlig samling.

Kvalitet og kvantitet

–Det hadde rett og slett vært «for gæli» å la tingene ligge i pappesker og støve ned. Jeg ville ha alt frem i lyset og opp på veggen, forklarer Herstad.

Gøran Herstad har vært interessert i samling hele livet, noe som har resultert i en enorm samling av ulike gjenstander.

–Jeg synes det er artig med ny-historie. Det er egentlig vanskelig å si at jeg interesserer meg for noe spesielt. Jeg er rett og slett interessert i alt, sier Herstad.

Samleren fra Verdal har gjort et enormt stort arbeid. Her viser han frem sin flotte garasjepynt.

I samlingen finner man mer enn man kan tenke seg. LP-plater, tegneserier, bøker og bilder er noe av det Herstad kan skilte med på sitt private museum på Vinne.

–Selv om jeg har mange objekt er det slettes ikke sånn at jeg henter hjem masse skrap og dritt. Jeg er opptatt av at gjenstandene mine skal være av god kvalitet. For det meste er det bare strøkne ting her, sier Herstad.

Skattekammer

Seks rom er blitt fylt til randen med svært verdifulle gjenstander. Hos Herstad er samlingen både av høy salgbar verdi og affeksjonsverdi. For å fylle opp de seks rommene har det blitt flere turer til bruktgjenstand-paradiset Sverige, samt åtte turer over til USA.

–Jeg bruker ofte å kjøre til Sverige. Da tar jeg meg veldig god tid og stopper mer enn gjerne på alle loppisene jeg ser langs vegen. Plutselig finner man nemlig en skatt eller to, sier Herstad.

Gjennom livet som samler har han bygd seg opp en gigantisk samling av tegneserier av høy kvalitet. Verdien på disse er så svimlende høy at Herstad har valgt å legge de fleste bladene i plast.

–Mange av bladene mine har for lengst gått ut av produksjon. De fleste bladene mine koster opp mot 300 kroner i innkjøp, men nå er nok verdien enda høyere. Det er ikke hvem som helst som får lese disse altså, sier Herstad.

Gøran Herstad har opparbeidet seg hylle på hylle med sjeldne tegneserieutgaver.

I tillegg til tegneserier er også bøkene Maxi Tex og Tex Willer godt representert i hyllene til Herstad, sammen med en solid samling av det gamle velkjente musikkmagasinet «Go». Musikk er en viktig drivkraft for Herstad.

–Musikkmagasinene mine er stort sett kjøpt på plate- og bruktbutikker i Stockholm. Dette er svært kostbare blader som det ikke finnes mange av i verden lenger, sier Herstad.

På de mange ferieturene til USA har Herstad besøkt både Miami, New York og California. Her var hovedfokuset å få en fin tur og å få oppleve den amerikanske kulturen og livet i byene. Det har likevel blitt med litt av hvert i bagasjen hjem til Verdal.

–Jeg har kjøpt mange bilder og skilt fra USA. De er i veldig god stand og dekorerer min amerikanske garasje godt. Det eneste som mangler nå er vel en gammel Volvo PV i garasjen, men det er vel mest en drøm, forteller Herstad.

Det å si at Herstad sin aller største interesse er «samling» blir egentlig feil. Han har i bunn og grunn interesse for alt han samler på, spesielt musikk.

Krav om anstendig musikk

Dette har ført til at han har opparbeidet seg en stor samling av LP-plater og kassetter. Stort sett er det 60- og 70-tallsrock som har fått lov til å prege hyllene i sin helt egen musikkavdeling som er døpt «July Morning».

Gøran Herstad eier en stor samling av viktig musikkhistorie.

–Det er umulig å spekulere i hvor mange plater og kassetter jeg har, men det som er sikkert er at alt er anstendig musikk. Jeg samler kun på gode plater med strøkne cover. Uriah Heep og The Who finnes blant annet her, sier Herstad.

Musikkfantasten Herstad har i løpet av årene vært på mange konserter, og overvært de aller største artister innen sjangeren rock.

–Jeg var fast publikummer på Roskilde i mange år, men nå har jeg sluttet å dra dit. Nå er det stort sett Sweden Rock Festival som gjelder. Da bruker jeg fire dager på kjøreturen, og rekker noen stopp underveis. I tillegg har jeg allerede ordnet meg med billetter til Uriah Heep-konsert både i Trondheim og Bergen nå til høsten, forteller Herstad.

Gøran Herstad er innehaver av et vakkert museum som mange kunne hatt stor glede av, men en ting er sikkert:

–Samlingen min blir nok ikke åpnet for besøkende uten invitasjon, fastslår Herstad.