Spørsmålene hoper seg opp rundt Per Sandberg

Både fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) må svare på en lang rekke spørsmål omkring statsrådens omstridte tur til Iran.

Stadig flere spørsmål hoper seg opp rundt Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes' ferietur til Iran.  Foto: Espen Sand / NTB scanpix

Nyheter

Solberg ville søndag ikke kommentere medieoppslagene om at hun ble varslet om Per Sandbergs forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes allerede i mai.

– Jeg kommer ikke til å kommentere enkeltdeler av det som er spekulasjoner og saker i mediene, sier Solberg, som heller ikke vil si om hun informerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om forholdet.


Dagens leder

Her er det ikke nok å være etterpåklok

Det holder ikke som unnskyldning for Per Sandberg.


I hardt vær

Sandberg er i hardt vær etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten besøkte Iran i juli. Verken hans eget departement eller Statsministerens kontor ble varslet om turen på forhånd, og Sandberg tok også med tjenestemobilen, som skal ha inneholdt sensitiv informasjon, med til Iran, stikk i strid med rådene fra PST.

Fiskeriministeren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

Per Sandbergs datter, Charlotte Sandberg, sier til TV 2 at årsaken til at faren ikke informerte Statsministerens kontor, er at han ville unngå at hans fraseparerte kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparerte kone Line Miriam Sandberg er i dag statssekretær i Helsedepartementet.

På NTBs spørsmål om hva hun tenker om at et medlem av hennes regjering setter private hensyn framfor sikkerheten og regjeringens rutiner, svarer Solberg:

– Jeg har hele tiden vært tydelig og klar på at de bruddene som har vært på det regelverket vi har, ikke er akseptable. Det har også Per Sandberg vært klar på.

Mange spørsmål

De neste dagene skal Solberg og Sandberg komme med svarene på i alt sju skriftlige spørsmål om saken fra opposisjonen.

TV 2: Sandberg takket nei til PST. Sandberg: Reinspikka løgn!

Per Sandberg (Frp) beskylder TV 2 for å fare med løgn etter oppslaget om at han takket nei til sikkerhetssamtaler med PST før flere reiser til Kina og Russland.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, har stilt statsminister Erna Solberg en rekke spørsmål om Sandbergs Iran-tur.

Blant spørsmålene er:

 •  Hva kan potensielt ha blitt lekket fra Sandbergs telefon?
 •  Hvilke konsekvenser får dette for Sandberg? Har Solberg fremdeles tillit til ham?
 •  Har det skjedd tilsvarende brudd på rutinene i andre departementer?

I tillegg har SVs Torgeir Knag Fylkesnes og Aps Terje Aasland mandag og tirsdag i forrige uke sendt Solberg flere skriftlige spørsmål om saken, mens Sps Geir Pollestad har sendt Sandberg to spørsmål.


Får pes fra innvandringskritiske nettsteder

Hege Storhaug kaller Sandbergs feiring av Iran for en skandale.

Det er foreløpig et åpent spørsmål om Stortinget vil slå seg til ro med svarene de får fra Solberg og Sandberg, eller om saken vil gå videre til kontrollkomiteen.

- Ekskona sendte bekymringsmelding


Godt å våttå om Per Sandbergs Iran-reise
 • 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
 • Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen, og president Donald Trump har truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.
 • Senterpartiets Geir Pollestad ba i en artikkel i Fiskeribladet fra 11. juli statsminister Erna Solberg (H) avklare Sandbergs forhold til Iran etter at han flere ganger har deltatt på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Norge og en venneforening mellom Norge og Iran etter at han tiltrådte som fiskeriminister i 2016.
 • 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes. Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.
 • 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Han opplyste til NRK at feriemålet ble avgjort bare 14 dager på forhånd, etter at hans opprinnelige plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet varslet at de ønsker at Sandberg skal svare om reisen overfor Stortinget.
 • 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Sandberg bekrefter overfor TV 2 at han og Letnes er kjærester.
 • 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien. Det strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Telefonen er levert til PST og er nå inndratt. Også da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, hadde han med mobiltelefon.
 • Solberg sier at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil.
 • 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling i partiet, der han er første nestleder. Også stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, har etterlyst konsekvenser av Sandbergs spontantur til Iran.
 • 3. august avviste Letnes i Dagsnytt 18 på NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet. Paret avviste at de er samboere i dag, men opplyste at de planlegger å flytte sammen.
 • 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.
 • 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina.
 • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg har foreløpig svart at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil. Solberg skal førstkommende mandag komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.
Kilder sier til Adresseavisen at Sandberg ble tema ved SMK da Per Sandbergs fraseparerte kone, statssekretær Line Miriam Sandberg i helsedepartementet, leverte en såkalt bekymringsmelding om at «fremmede makter» hadde flyttet inn hos statsråd Per Sandberg - etter at han innledet et forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes.

Etter dette skal Sandberg også ha sendt bekymringsmelding til SMK med påstand om at hans ekskone lekket informasjon fra hans interne kalender.


TV 2: Sandberg takket nei til PST. Sandberg: Reinspikka løgn!

Per Sandberg (Frp) beskylder TV 2 for å fare med løgn etter oppslaget om at han takket nei til sikkerhetssamtaler med PST før flere reiser til Kina og Russland.

Sandberg har forklart at han tok med jobbtelefonen til Iran på grunn av en «vanskelig privat situasjon», slik at han måtte være tilgjengelig. Adresseavisen har fått bekreftet at dette var knyttet til konflikten mellom ham og hans tidligere kone.

Avisa skriver at det fraseparerte paret er i en opprivende konflikt etter at de tok ut separasjon i april i år.

Hverken Per Sandberg eller hans fraseparerte kone ønsker å kommentere saken overfor Adresseavisen.

– Reinspikka løgn

Fredag meldte TV 2 også at Sandberg har takket nei til flere tilbud fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om sikkerhetssamtaler i forkant av reiser til høyrisikoland som Russland og Kina.

Overfor NTB benekter Sandberg at han har takket nei til slike samtaler.

– Reinspikka løgn, sa han lørdag.

TV 2 hevder på sin side å ha sikre kilder for opplysningene.

NTB har bedt Fiskeridepartementet om å klargjøre hvilke samtaler Sandberg har hatt med PST i forkant av sine reiser, men har foreløpig ikke fått svar.

Går av?

Iran-turen har fått MDGs Une Bastholm til å kreve Sandbergs avgang som fiskeriminister. Selv sa Sandberg torsdag at det er opp til statsministeren å vurdere hvem som skal være statsråd.

Datteren Charlotte tror imidlertid det er mulig at Sandberg kan kommet til å trekke seg.

– Det er en stor sjanse for at han velger å gå av selv på grunn av familiesituasjonen, sier hun til TV 2.

Sikkerhetsklarering

For noen uker siden sto diplomater fram i Aftenposten og fortalte at de brått hadde mistet sikkerhetsklareringen – og dermed jobben – blant annet fordi de har utenlandsk ektefelle.

– Hva tenker du om Sandberg-saken i lys av dette?

– Sikkerhetsklareringer gjøres av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Det har ikke vært noen endringer her, men en tydeliggjøring av prinsippene. Det er ikke slik at det er en enkeltepisode eller én enkelt sak som avgjør disse spørsmålene, men en helhetsvurdering, svarer Solberg.