Værdalsbruket går fortsatt godt, og leverte i 2017 et årsresultatet på solide 10 millioner kroner.

Driftsinntektene var på drøye 16.5 millioner. Sagbruksselskapet bidrar sterkt til det gode årsresultatet. Værdalsbruket tjener også penger på salg av kalkstein og produkter innen jakt og fiske.

Noe mindre kalk

Ifølge årsberetningen ble salget av kalkstein redusert sammenlignet med de to foregående år. Det ble tatt ut 1 090 000 tonn kalkstein i 2017. For Værdalsbruket har dette gitt en inntekt på 4.6 millioner kroner. Kalkvirksomheten reguleres av et avtaleverk mellom partene. De geografiske rammebetingelsene for driften i kommende 100-årsperiode er fastlagt gjennom vedtatt kommunedelplan.

Værdalsbrukets har etter fjor-året en fri egenkapital på over 20.250.000 kroner. Summen på selskapets egenkapital er over 120 millioner kroner. Det er ikke utbetalt utbytte for 2017. Selskapet har overført 11 064 331 kroner til fond for vurderingsforskjeller.

Ungskogpleie

Værdalsbruket tar grep for å sikre inntekter fra skogsdrift i framtida. Selskapet har økt nivået på investeringer i skogkultur betydelig og er i dag a jour med skogplantingen. Tiltaket har god lønnsomhet og beskrives som et godt klimatiltak ved at det bidrar til økt binding av CO2.

–Det forventes en periode med lavere avvirkning, men styret er opptatt av at investeringene i ungskogpleie opprett-holdes for å sikre tømmer av god kvalitet i fremtiden, melder selskapet.

Den hytta på nordsiden av Kråksjøen er populær å leie.

Trelastmarkedet

Værdalsbruket er tungt inn i trelastmarkedet, blant annet gjennom å være aksjeeier i sagbruksselskapet InnTreHolding AS. Selskapet innehar 100 prosent av aksjene i Kimtek AS, som igjen eier 100 prosent av aksjene i Kjelstad Holding As, Dette selskapet omfatter virksomheter innen trelast og elementproduksjon. Konserten foredler 370 000 kubikkmeter tømmer. Det forventes tilnærmet uendrede markedsforhold for trelast i 2018, men råstoffsituasjonen forventes fortsatt å bli krevende.

Utvikler jakt og fiske

Når det gjelder jakt og fiske skal det framover satses enda sterkere på tilrettelagte produkter som også inkluderer Holmen Gård.

Siden 2002 er det bygd opp sju hytter til erstatning for de gamle. Etterspørselen etter utleiehyttene øker, og Kråsksjøen er spesielt populær.

–Tilrettelegging for allmennhetens bruk av utmarka vil fortsatt være en prioritert aktivitet for Værdalsbruket i årene framover. I et samarbeid med Verdal kommune og Verdal idrettsråd planlegges et prosjekt med merking av stier og kloppelegging inn til utleiehyttene, heter det i årsmeldingen.

Rettssak

Rettssaken i Jordskifteretten satte preg på året. Værdalsbruket forkynte sak for cirka 150 bruksrettshavere i januar 2016. Formålet med saken har vært å klargjøre omfanget av bruksretter til seter og beite, både innholdsmessig geografisk. Eiendomsforvaltningen er viktig for selskapet, for å sike egen disposisjonsrett og videreutvikle økonomien.

To store eiere

Værdalsbruket eies av Storebrand ASA og Storebrand Livsforsikring, og det er 12 947 aksjer i selskapet. Styret i 2017 har bestått av styreleder Odd Arild Grefstad, Tone M. Reierselmoen, Hans Henrik Klouman, Jan Erik Blom, Hans Aasnæs, Eivind Reiten og daglig leder Anders Børstad.

Værdalsbruket en skog- og fjelleiendom som utgjør 58 prosent av Verdal kommunes areal. Grensene har vært tilnærmet uendret de siste 200 år. Selskapet eies siden 1935 av forsikringsselskapet Storebrand. Skogbruk med tilhørende sagbruksdrift er fortsatt hovedvirksomheten slik det har vært siden 1600-tallet. Av det produktive skogarealet er 11 prosent vernet. Blåfjella/Skjækerfjella nasjonalpark omfatter ca. 30 prosent av eiendommens totalareal.