–Årsaken er veldig enkel. Det går ikke på at jeg er utslitt. Jeg kjenner fremdeles igjen folk på gata når jeg treffer dem, så jeg er verken presenil eller senil. Når denne valgperioden er ferdig, mangler jeg bare få måneder på å være 67 år. Det er pensjonsalder. Ikke på noe tidspunkt i inneværende fireårsperiode har jeg innstilt meg på å gå på en ny fireårsperiode, forklarte Bjørn Iversen da han tirsdag ettermiddag inviterte til pressekonferanse for å gjøre beslutningen kjent for offentligheten.

Bjørn Iversen ga beskjed til valgkomiteleder Astrid Tromsdal for to måneder siden, og i tillegg til henne har bare hans nærmeste krets visst om beslutningen.

Til riktig tid

Iversen synes det er riktig å gå av ved pensjonsalder.

–Ikke fordi jeg ikke tror jeg skulle klart det arbeidsmessig, men av andre årsaker, sa han, men presiserte samtidig at samfunnsengasjementet på ingen måte er borte. Iversen trekker seg med andre ord ikke helt tilbake, og vil sannsynligvis komme til å spille en rolle i fylkespolitikken i tiden framover.

Han har takket ja til å være med i fylkesstyret i Trøndelag Ap, og har også sagt ja til å bli nominert på fylkestinget, uten at han tar sikte på noen fremtredende plass.

Slutt på 24/7-livsstilen

– Hvis du er ordfører i en av Midtnorges største kommune, da er du på 24/7. Det er ikke noen sånn rolle jeg får eller vil ha i fylkespolitikken. Det er heller ikke ambisjonen min. Men samfunnsinteressen, den er alltid til stede. Jeg kommer til å være opptatt av politisk ideologi og håndverk så lenge jeg lever, forklarer han.

Å være ordfører i en kommune som Verdal, blir ifølge Bjørn Iversen en livsstil. Han sier han er velsignet med en veldig forståelsesfull familie.

–Det er veldig mange helger og kvelder jeg har vært opptatt, forteller han, og poengterer at beslutningen handler om hjemmesituasjonen. Han føler behov for å ta mer hensyn til familien rundt seg.

–Vi venter vårt første barnebarn denne uka. Det er også en del av det.

Politisk dyr

– Så er jeg jo et politisk dyr. Det er livsinteressen min dette. Så hvis det blåser opp, da har jeg kjent litt på følelsen av at «farsken, jeg skulle vært med litt lenger …».

Iversen sier han skal stå på for fullt de gjenværende månedene, og vil nok bidra i partiet også i fortsettelsen. Men i kommunestyret om vel et års tid, der vil vi ikke finne ham.

–Det blir helt feil at gammelkatta henger i gården.

Sunt å skifte beite

Bjørn Iversen vil verken trampe i noens bed eller holde tømmer, og mener det kan være sunt at han nå skifter beite. Både for ham selv, og for dem rundt ham.

–Nå er det mange flinke folk i partiet. Mange av dem yngre enn meg.

–Hvem ser du på som den naturlige ordførerkandidaten fra Arbeiderpartiet?

–Det spørsmålet hadde jeg overhodet ikke forventet å få selvfølgelig. Nei, jeg har ikke behov for å meddele noe av det. Jeg konstaterer at det er flere aktuelle kandidater, og jeg vil støtte den kandidaten valgkomiteen og partiet bestemmer seg for. Jeg føler meg sikker, uansett kandidat, at han eller hun blir en god arvtaker.

–Du har ikke gitt noen råd til valgkomiteen heller?

–Nei, det mener jeg vil være feil.

Mer fritid

Ordføreren ser fram til mer fritid, og trekker fram flere interesseområder som vil få større oppmerksomhet i åra framover. I tillegg til familiesituasjonen, nevner han hobbyer som lokalhistorie, friluftsliv, reising, hytte, båt og fritidsbolig.

–Jeg er glad i folk, og har lyst til å holde på med noe hvor jeg treffer folk. Det er samme drivkraft også i politikken – at du er glad i mennesket, meddeler han.

Bjørn Iversen og valgkomiteleder Astrid Tromsdal mener det finnes mange gode kandidater til å ta opp arven. Foto: Roger M. Svendsen

En artig utvikling

– På de 14 åra, hva er du mest stolt over?

–Mange skal ha æren, og da skal vi minne hverandre om en del ting som har gått bra. Samfunnet framstår på en mye mer mangesidig måte. Vi har den siste tiårsperioden hatt en sterk vekst i folketall, vi har en formidabel utvikling i næringslivet, blant annet med 100 flere bedrifter i Verdal industripark og 1500–1700 flere ansatte enn ved årtusenskiftet. Vi står på mange flere bein som kommune, vi har gjort store fornyelsesprosjekt i sentrum, det er bygd langt over tusen boenheter i sentrum og det er bygd 1400–1500 boenheter i kommunen siden årtusenskiftet. Vi renoverer Vuku sentrum på en måte som jeg er stolt over. Jeg mener vi har mye å slå i bordet med på samfunnsutviklingssiden.

–Så var vi en kommune som slet på 90-tallet, med stoffmisbruk, ungdomskriminalitet, arbeidsledighet. Nå er det nesten omvendt. Jeg prøver ikke å si at det er min fortjeneste, men det har vært en artig utvikling å være med på. Vi har fortsatt våre utfordringer, men jeg mener samfunnet, på godt og vondt, står vesentlig sterkere enn før.

Den største seieren

– Er du fortsatt glad for at Verdal er egen kommune?

–Å ja. Det er en av de viktigste og største seirene. Og det skyldes ikke motstand mot naboen, men i et moderne samfunn er lokal identitetsfølelse, tilhørighet, følelsen av selvråderett og at noen snakker vår sak en overbevisning jeg deler med 72 prosent av Verdals befolkning som stemte mot kommunesammenslåing.

–Er det skummelt å bli ordfører?

–Nei. Jeg har ikke gruet meg en eneste dag til å gå på arbeid, understreker Bjørn Iversen som selv har levd med tillitsverv i det offentlige store deler av livet.

Ingen spåmann

– Hvilket råd gir du din etterfølger?

–Du må evne å fokusere, og du må evne å fokusere også når arbeidet ikke krever det. Tommelfingerregelen er: Når du setter deg i et fly, skal du sovne. Da har du ei fristund.

–Så er det heller ikke slik at du blir jaget fra skanse til skanse hele tiden. Det er kjempeinteressante arbeidsoppgaver, med stor variasjon. Skulle jeg gi et råd, må det være å unngå å telle timer i denne rollen.

–Hvordan tror du Arbeiderpartiet i Verdal vil gjøre det til neste valg?

–Jeg har hatt noen regler i mitt politiske liv. Jeg spår aldri.

Bjørn Iversen er i dag 65 år gammel. Han har i sin yrkeskarriere aldri vært sykmeldt. Totalt har han to og en halv dags fravær fra arbeid da han i 1987 fikk vannkopper. Når det kommer til fravær grunnet tillitsverv, frikjøp og møter, er fraværshistorien riktignok en annen.

Røper ingen kandidater

Valgkomiteen i Arbeiderpartiet har foreløpig ingen nye navn å meddele.

–Vi skal ha et nytt møte like etter sommerferien, så skal vi se og vurdere litt mer, sier Astrid Tromsdal, og mener det finnes gode kandidater både blant dagens aktive, men også blant de ikke-aktive medlemmene.