Per Sandberg (Frp) åpnet seansen under Arendalsuka med å slå fast at ingen, selv ikke statsminister Erna Solberg (H) kunne hindret ham i å dra til Iran.

Om reaksjonene etter turen sier Sandberg at det er dratt ut over alle dimensjoner.

– Jeg vet ikke om det går an å beskrive hvordan disse ukene har vært. Vi skal prøve etter hvert å summere opp. Men vi får jo hundrevis av tilbakemeldinger på sosiale medier. Og vi ser at dette er dratt langt ut over alle dimensjoner, innledet den avgåtte fiskeriministeren tirsdag kveld under et arrangement i forbindelse med Arendalsuka.

Tryggeste å reise til Iran

– Jeg vet ikke om det går an å beskrive hvordan disse ukene har vært, sa Per Sandberg. Foto: NTB/scanpix

Per Sandberg sier det var meldinger som tydet på at det ikke var «særlig fordelaktig» for ham å reise til Tyrkia. Han sier også tryggeste å reise til Iran.

– Det lå i kortene at for meg å reise til Tyrkia, var ikke noe særlig fordelaktig på det tidspunktet. Vi fikk noen meldinger om det, sa han.

– Faktisk var det tryggeste jeg kunne gjøre, var å reise til Iran. sa Sandberg, som nok en gang beklaget at han tok med seg jobbtelefonen til Iran.

«Nærmest henrettet denne kvinnen»

Per Sandberg (Frp) rettet svært kraftig skyts mot omtalen i flere medier av kjæresten Bahareh Letnes.

– Dere har nærmest henrettet denne kvinnen, sa Sandberg, som sier at kjærestens eneste ambisjon er å drive butikk og kulturutveksling mellom Norge og Iran.

– Dere har drevet på i ukesvis med å finne en tråd som knytter Bahareh til det iranske regimet, sa Sandberg, som særlig kritiserer NRK og TV 2.

Per Sandberg (Frp) rettet svært kraftig skyts mot omtalen i flere medier av kjæresten Bahareh Letnes. Foto: NTB/scanpix

– Den fordømmelsen som har skjedd overfor Bahareh, er tøys, slo han fast.

– De som sier sånne ting, og som har skapt en farlig situasjon for meg, må komme med bevis. Da skal jeg legge meg helt flat, sier Letnes selv.

Svært mange journalister var møtt fram på utestedet Madam Reiersen i Arendal for å på den nylig avgåtte fiskeriministeren. Tidligere tirsdag hersket det full forvirring omkring Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes' varslede pressekonferanse, som ble utsatt en rekke ganger.

– Mediene trenger et kompetanseløft, sier Per Sandberg.

– Når du snakker pent om et land og et folk, blir det fremstilt som at du er tilhenger av regimet. Det er totalt utrolig. Spesielt av NRK, som er helt fritt for kompetanse, refset Sandberg under en seanse i Arendal tirsdag kveld.

Han la til at det er «helt greit» at folk i Frp har reagert på at han har snakket pent om Iran.

Svært mange journalister var møtt fram da Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møtte pressen tirsdag kveld. Foto: NTB/scanpix

– De har avslørt seg selv, og det skal jeg ta et oppgjør med senere. Men NRK, TV 2 og alle andre trenger et kompetanseløft, sa Sandberg og la ut om feiringen av Irans nyttårsfeiring.

At Frp har gått tilbake på målingene de siste ukene, mener han skyldes flere ting.

– Når debatten blir på dette nivået, er det klart at det går ut over noe. Men det er sammensatt. Jeg skal bidra til å snu den trenden, enten jeg er ledelsen i Frp eller ikke.

– Alt var kjent i forrige uke

Statsminister Erna Solberg (H) var allerede i forrige uke kjent med alle sikkerhetsbruddene til Per Sandberg (Frp), hevder den avgåtte fiskeriministeren.

– Det var kjent at jeg ikke hadde varslet, kjent at jeg hadde med jobbtelefonen til både Iran og Kina. Men fortsatt hadde jeg full tillit, sa Sandberg da han stilte til intervju i Arendal tirsdag kveld.

– Alt var kjent i forrige uke, sier Sandberg.

– Da jeg ba om å gå av i forrige uke, skjønte jeg at dette kunne jeg ikke stå i, sier Sandberg, som gir presset fra mediene mye av skylden for at han valgte å trekke seg som både statsråd og Frp-nestleder.

Hadde ikke annet valg enn å gå av

Per Sandberg mener han ikke hadde noe valg og måtte gå av da kjæresten Bahareh Letnes ifølge ham ble bygget opp av pressen til å være en sikkerhetsrisiko.

Under pressekonferansen tirsdag fikk den avgåtte statsråden og Frp-nestlederen spørsmål om han hadde noe valg annet enn å gå av.

– Til sjuende og sist hadde jeg ikke noe valg. Men jeg registrerer at jeg hadde tillit både hos statsministeren og partilederen onsdag i forrige uke, sa han.

– De som står her, bygde opp denne kvinnen til å være en sikkerhetsrisiko for Norge, sa Sandberg mens han pekte mot journalistene i rommet.

– Og derfor ble jeg automatisk sårbar som statsråd. Når hun bygges opp og «henrettes» på den måten vi har sett, så skjønner til og med jeg at når det blir etablert som en sannhet, så er det en problemstilling. Så summa summarum, så hadde jeg ikke noen mulighet, konkluderte han.

- Vi er i kontakt med ikke-ubetydelige advokater

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg langer ut mot mediedekningen av kjæresten Bahareh Letnes, og varsler en rekke rettssaker - også mot privatpersoner.

– Jeg skal komme med en nyhet. Jeg gjort tre feil. Jeg har glemt å varsle, jeg hadde med mobiltelefonen, og så har jeg også gått i fella, påstår norsk presse og media, og blitt forelsket i en kvinne med en annen etnisk opprinnelse. Særlig i mitt parti så er det vanskelig å svelge, sa Sandberg da han møtte pressen i Arendal tirsdag kveld.

Men jeg skal komme med en nyhet til, fortsatte han.

– Jeg har ikke bare funnet jente med annen etnisk opprinnelse. Hun har også tilhørlighet i AUF. Hvorfor kontrollerte ikke Hamas-Støre eller Arbeiderpartiet denne kvinnen da hun var i AUF hvis hun var en så stor sikkerhetsrisiko? spurte han retorisk.

Det var kaotiske tilstander da Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte pressen i Arendal tirsdag kveld. Foto: Skjermdump fra VG-TV

Videre langet han ut mot mediedekningen av Letnes og hennes bakgrunn.

– Dere har brukt hemmelige kilder, anonyme toppdiplomater, avhoppere, folk som aldri har vært i Iran. De har dere brukt som beviser mot Bahareh, men det finnes ikke fnugg av bevis. Påstander og spekulasjoner er det, og det skal vi komme tilbake til, fortsatte han.

Dette kommer blant annet i form av en bok, og i form av en serie rettssaker, sa Sandberg.

– Som jeg sa tidligere i dag, vi er i kontakt med ikke-ubetydelige advokater. Vi går gjennom all presse og media nå, og det handler ikke bare om journalister, men det handler om privatpersoner som har vært ute med utsagn som er altså så helt utrolige at det hører ikke hjemme i Norge i det hele tatt, den tidligere Frp-nestlederen.

– Føler lettelse over alle dørene som åpner seg nå

Per Sandberg sier han ikke vil få tid til å drive med politikk fremover, men skal bruke all energi på sønnen og på å frikjenne Bahareh Letnes fra alle anklager.

På spørsmål om hvorvidt Sandberg vil klare å holde seg unna den politiske debatten fremover, svarte Sandberg at nå er det slutt.

– Og slik vi har opplevd de siste dagene, vil vi få mer enn nok å gjøre. Hvis vi skal takke ja til en del av tilbudene vi har fått, blir det ikke tid til politikk, sier han og legger til at han ikke forsvinner ut av politikken for godt. Han vil være til stede på en eller annen måte, sier han.

– Men nå føler vi mer og mer lettelse over alle dørene som åpner seg. Det viktigste for meg nå er at jeg ikke har sett min sønn på to og en halv måned, det andre er å frikjenne Bahareh. Det skal jeg bruke all min energi på.

Journalistene sto i kø. Hver av dem fikk anledning til å stille to - tre spørsmål, før ordet gikk videre til nestemann. Foto: Skjermdump VG TV

Sandberg: – Jeg har tatt min kritikk

Alle løgnene og spekulasjonene som har kommet de siste ukene, er imot Bahareh Letnes, sier Per Sandberg om kjæresten etter turen til Iran.

Overfor NTB avviser Sandberg at han selv hevder å være utsatt for systematisk løgn.

– Jeg er bare knyttet til regimet i Iran fordi jeg har snakket opp folket, landet og så videre. Det skjønner jeg da at er feil i det norske demokratiet, sier den nylig avgåtte Frp-nestlederen.

– Alle løgnene og spekulasjonene som har kommet de siste ukene, er imot Bahareh, som alle journalistene i Norge kjemper en kamp om for å finne den lille tråden eller beviset for at hun har hatt tilknytning til myndighetene og etterretningen i Iran eller regimet. Noe som er fullstendig sprøyt. Det er bare tull, sier han videre.

– Jeg har tatt min kritikk. Jeg har gått av som statsråd. Jeg har gått av som nestleder, men det er jo fordi jeg har gjort mine feil. Det kritiserer jeg ikke. Det tar jeg ansvar for, sier Sandberg.