Onsdag ettermiddag var det høytidelig åpning av studieåret ved Nord universitet i Levanger.

For første gang var åpningen lagt til Trønderhallen, hvor det var taler av prominente personer, og musikalsk innslag ved studentbandet Kravstor.

Omtrent 2.500 studenter har inntatt Campus Røstad, og mange av disse har tatt steget fra videregående skole til veien mot høyere utdanning.

To av disse er Nora Pettersen og Torunn Lersveen fra Verdal.

Nora kommer rett fra videregående skole, mens Torunn har brynt seg et år som soldat på Ørlandet, før hun nå har valgt å begynne på lærerutdanningen på Røstad.

Hvorfor Levanger og lærerutdanning?

Nora bestemte seg faktisk for flere år siden, mens Torunn har en søster som tidligere har begynt på lektorutdanning i Trondheim, så hun innrømmer at det har hatt sitt å si.

Torunn var også inne på tanken om å følge etter søsteren til Trondheim, men som hun sier:

–Det er jo så fint her, bare seg deg rundt. I tillegg tror jeg det er en fordel med et mindre miljø, slik at det blir lettere å bli kjent med andre studenter. Samtidig er det ikke så dumt å ha kort tur hjem heller. Det kan jo være praktisk å dra hjem med skittentøyposen en gang iblant også.

Hjemme og hybel

Nora nikker enig til venninnens argumenter:

–Mye av det samme. Det er jo litt tryggere at vi kan begynne så nærme. Når vi skal gå i fem år, så det er jo fullt mulig å flytte over til Bodø for ett år eller to hvis man ønsker det.

Nora skal fortsatt bo hjemme i Verdal, men hun kjenner Levanger godt etter å ha gått forskerlinja på videregående skole her.

–Foreldrene mine jobber i Levanger, så da har jeg mulighet til å haike med dem ganske ofte.

Torunn har derimot tatt steget og flyttet på hybel til Levanger, men så er hun da også ett år eldre.

De må bare erkjenne at de ikke kjenner så mange av førsteårsstudentene, men det ordner seg nok etter hvert.

I dag er første dag med forelesninger, men det som kanskje mange studenter er mest opptatt av den første uka er fadderuka. Nå er det en ganske lang uke, i og med at den skal holde på helt til neste søndag.

–Vi må vel prøve å få med oss en del, men vi kan vel ikke feste bort hele skolestarten heller. Samtidig er fadderuka en fin mulighet til å bli kjent med nye folk, sier Nora.

De forteller at Campus Røstad har et rykte som et godt universitet for lærerstudenter.

–Den har det. Ei som jeg kjenner var kjempefornøyd med både lærere og studiet generelt, så det var selvsagt med å påvirke valget mitt, sier Torunn.

Nå gleder de seg til å komme i gang med å bli skikkelige studenter på ordentlig.

–Her bør det være mulig å bli kjent med folk fra andre studier også. Så langt virker det meste positivt i hvert fall, sier de ferske studentene fra Verdal.

Samisk lærerutdanning

Asbjørn Kolberg er programansvarlig for sørsamisk og lulesamisk ved Nord universitet. Han imponerte ved å ønske forsamlingen velkommen på prikkfritt sørsamisk.

Han forteller at det er første gang at Nord universitet tilbyr masterutdanning for lærere hvor samisk kommer i tillegg til norsk som hovedspråk.

Kravene er de samme for de samiske studentene. Fem var kvalifisert for å begynne på Røstad, men slik det ser ut nå så er det kun en som velger å starte opp som student.

–Det kan være ulike årsaker. Det er flinke folk som har andre alternativer også. Nå har jeg blitt fortalt at to av dem som har takket nei, mest sannsynlig starter her neste høst.

Asbjørn Kolberg er programansvarlig for de samiske studiene. Foto: Erlend Aune

Tre ganger velkommen

Rektor Bjørn Olsen ønsket studentene velkommen. Han har hatt travle dager. Tirsdag var det åpning i Bodø, mens han startet onsdagen med velkomstseremoni for studentene i Steinkjer.

–Inkludering og deltakelse er et godt grunnlag for god læring, sa rektoren blant annet.

Fylkesvaraordfører Tomas I. Hallem var også til stede. Han håpet at mange av studentene ville bosette seg i Trøndelag etter studiene.

–Vi trenger dere for å utvikle landsdelen videre, sa Hallem.

Varaordførere Alf M. Reberg representerte vertskommunen.

Han oppfordret studentene til å komme seg ut å være i bevegelse for å samle ny energi.

–Selv jeg har kommet meg rundt et sykkelritt på nesten fem mil som går her hver sommer. Når jeg klarer det, kan alle klare det, sa varaordføreren og klappet seg på sin romslige mage.

Han avsluttet med å dele ut en gratis kinobillett og gratis inngang en dag i badeanlegget i Trønderhallen.

Det ble tatt godt imot av de nye studentene.