Torsdag morgen ved femtiden ble det nok en gang oppdaget en vannlekkasje på vegen mot Vuku.

Dette har skjedd et tosifret antall ganger i 2017 og 2018.

– Ja, akkurat antallet vet jeg ikke, men åtte-ni, kanskje ti ganger ja, medgir leder for teknisk drift i Verdal kommune, Bård Kotheim.

Gamle vasslagsledninger

Han forteller at vannet går i en gammel eternittledning helt fra Efskin til Holmen. En ledning som entreprenørene Farbu og Gausen (på vestsiden av Vuku) og Vuku Naturstein (i sentrum) er i ferd med å skifte ut på oppdrag fra kommunen. Så er det Frosta Entreprenør som har lagt ledning opp til Ulvilla.

– Vi skjønte at vi måtte gjøre noe da ledningen smalt gang på gang. Så oppdraget ble sendt ut på anbud, og arbeidet skal være ferdigstilt i slutten av oktober, opplyser Kotheim.

Opprinnelig tilhørte ledningsnettet det gamle Vuku vasslag, som kommunen tok over i 1987. Hele ledningsnettet deres ble laget i eternitt i tiårene forut for overtakelsen.

– Vi har jo forsøkt å reparere, men eternitten er slik at det stadig går nye hull selv om man tetter etter hvert.

Tjue år til

En del av kommunens egne gamle ledninger er også laget i eternitt, blant annet var de i Volhaugvegen som nå er skiftet ut det. Ledningene fra Minsås til Fleskhus er det samme, og enda noen til rundt omkring. Før dette var det rundt 17 kilometer med eternittledning, et tall som nå er nede på rundt 10 kilometer.

– Det vil nok sikkert gå tjue år før alt av eternitt er skiftet ut, anslår Kotheim, som i hvert fall kan glede seg over bedring i kommunens andre sentrum allerede i høst.

Og i morgen tar han turen til Fætten, der den lokale velforeningen har stelt i stand en aldri så liten åpningsfest for ny veg og nytt vann- og avløpsnett, som de har kjempet for i tjue år og som endelig er realisert.

– Det var ikke eternitt der, men dårlige ledninger som vi endelig har fått skiftet ut. Det blir en hyggelig markering, tror Bård Kotheim.