– Vi trodde vi så toppen, men så var det antakeligvis toppen av isfjellet vi så. Det tar lengre tid å snu, enn det vi hadde håpet, innledet kommunalsjef Unni Storstad som møtte i fraværet av rådmann Ola Stene. Formannskapet i Levanger så nærmere på den økonomiske statusen, og har fått seg forelagt en kvartalsrapport som viser et merforbruk på nærmere 52 millioner kroner. Et tall som har økt med nesten tretti millioner på tre måneder, siden forrige kvartalsrapport.

–Vi jobber knallhardt for å snu skuta, poengterte hun, samtidig som hun erkjente at det bare er å legge seg flat for kritikken.

–Tallenes tale er sterk. Vi har ikke greid det vi trodde vi holdt på å greie. Det er klart vi ikke er der vi ønsker å være.

–Det som er litt spesielt er at dette ikke bare gjelder et felt, men at det er ganske bredt. Det virker på meg som det har vært for dårlig styring av ledelsen, kommenterte Robert Svarva (A).

–Rett vest

Partikollega Astrid Vordal beskrev situasjonen som veldig bekymringsfull.

–Vi fikk i slutten av mars en kvartalsrapport med underskudd på over 21 millioner. Man blir litt satt ut når vi nå får i fleisen nesten 52 millioner, og ser at det går rett vest. Vi får mange spørsmål om hva det er som skjer i Levanger. Det er vanskelig å svare på. Når underskuddet øker med cirka 30 millioner kroner på tre måneder, er det kjempealvorlig, uttrykte hun.

Nær halvparten av overforbruket er innen helse og velferd, og da spesielt på habilitering.

Karl Meinert Buchholdt (V) skulle gjerne sett en grundig gjennomgang av de omstillingene kommunen har vært gjennom, og syntes vel indirekte å gi uttrykk for at bortfallet av sykeheimsplasser kanskje ikke har vært så lurt.

Vil evaluere sykeheimsstruktur

– Det virker på meg som om styringen ikke har vært god, for å uttrykke det en smule grunt. Da vi vedtok kommuneplan for helse, la samtidig ned tradisjonelle sykeheimsplasser for å erstatte dem med nye omsorgsboliger, i veldig flotte og nye bygg med en annen type innhold som vi ser på Stokkbakken og Staup. Jeg tror det er her mange av problemene ligger. Det slår meg at vi for eksempel har betalt store beløp til helseforetaket både i fjor, og i år, fordi vi selv ikke har kapasitet til å ta imot pasientene. I dag bruker vi Staup som en tradisjonell sykeheim, hvor det ligger pasienter som trenger langtidsplasser for behandling. Det har aldri vært intensjonen. Dette er noe som er med og gjør at økonomistyringen i Levanger ikke er det man blir mest imponert over, kommenterte Karl Meinert Buchholdt som la fram forslag om en helhetlig evaluering av hvorvidt de strukturelle endringene har gitt ønsket resultat. Han fikk imidlertid bare sin ene stemme.

Alf Magnar Reberg (Sp) mener politikerne har vært tydelige i lang tid.

Røyner på

– Problemene begynte de to siste månedene i fjor. Jeg vil påstå vi både fra formannskap og tydelige vedtak i kommunestyret har vært tydelige på at vi ønsker kontroll over nivået på aktivitet og forbruk. Så kom det etter første kvartal en rapport med stygge tall, men hvor det ble sagt noe om at retningen av snudd for å komme i mål. Når vi nå får en ny rapport på knappe 52 millioner kroner i merforbruk, og det samtidig blir uttrykt at det kommer som en overraskelse fra rådmannen, da er det uunngåelig å stille spørsmål om den økonomiske styringen i kommunen, bemerket Reberg. Og føyde til:

–Det røyner på.

Reberg vil heller se tiltak enn forklaringer.

–Jeg synes rapporten bruker mye plass på å forklare hvordan ting har skjedd, og altfor lite hvordan vi skal komme inn på riktig kurs.

Varaordføreren avsluttet for øvrig med å minne om at tjenesteproduksjonen til innbyggerne er god.

–Det er også greit å nevne det, kommenterte han.

Har tillit

- Det er bare fire måneder igjen av året. Jeg har tillit til at det kan rettes opp noe, men det er en tussig jobb. Det er ingen tvil om at det er store forventninger til at vi klarer å gjøre noe med dette. Fokuset må flyttes over på det som skjer i dag og i morgen, slik at vi får en annen historie ved neste økonomirapportering. Jeg føler meg trygg på at administrasjonen har tatt budskapet ad notam, oppsummerte Robert Svarva.