Buchholdt vil at det settes ned et uavhengig utvalg som i sin helhet gjennomgår de store strukturelle endringene innen pleie og omsorg i Levanger. Venstre-representanten vil gjerne ha svar på om endringene har gitt ønsket resultat, både faglig og økonomisk.

Han ser helst at utvalget settes sammen av ekspertise utenfra. Altså utenfor de kommunale veggene.

–Er det en granskning du ønsker?

–Nei, nei, nei. Intensjonen fra min side er å få en evaluering som gir svar på om de strukturelle endringene vi har gjort faktisk fungerer. Faglig, og med tanke på økonomiske besparelser. Vi ble lovt bedre effektivitet i organisasjonen. Nå framstår det for meg som et kaos. Det er ingenting som tyder på at ting er på plass.

Karl Meinert Buchholdt sier dagens ostehøveltiltak ikke gir den langsiktige økonomiske effekten som Levanger trenger.

–Å få ned driftskostnadene gjennom ostehøvel fungerer i nuet. Den gir ikke nødvendig langsiktig effekt, og kan i stedet føre til at tjenester blir forringet, kommenterer han. Og mener grepene må gjøres gjennom strukturer.

For tidlig

Sannsynligvis kommer også ordføreren til å stemme ja neste gang. I dag synes han det er for tidlig.

–Jeg er enig i intensjonene. Men jeg synes timingen blir gal. Jeg synes ting skal være oppe og gå før vi evaluerer, kommenterer Robert Svarva (A). Han sikter den ventende åpningen av 22 nye institusjonsplasser på Breidablikktunet. Omsorgsboliger som i likhet med Stokkbakken i Åsen inkluderer tilbud om heldøgns tjenester. Breidablikktunet vil etter ombyggingen ha en kapasitet på 64 plasser. Med full kapasitet skal Levanger da ha totalt 181 institusjons- og heldøgnsplasser (sykeheim og omsorgsbolig).

–Det var Arbeiderpartiets store hjertesak, men spørsmålet er hvor lurt det faktisk var å erstatte tradisjonelle sykeheimsplasser med omsorgsboliger med heldøgnstjenester, kombinert med spissfaglige tjenester på Staup. Jeg føler at partiet ikke har villet legge bort det som for dem har blitt et prestisjeprosjekt. Jeg synes imidlertid man bør tørre ta en evaluering i tidlig fase. Før det blir helt umulig å gjøre eventuelle endringer. Det var jo noen av oss som også advarte om dette tidligere, kommenterer Buchholdt.

–Du fremmer kanskje evalueringsforslaget på nytt?

Kostet 5,2 millioner

I fjor brukte Levanger nesten 5,2 millioner kroner på det Buchholdt beskriver som «overliggere». Pasienter som er ferdigbehandlet ved sykehuset, og dermed utskrivingsklare, skal kommunene overta behandlingsansvaret for. Mange av dem er tiltenkt et korttidsopphold ved Staup helsehus. Problemet oppstår når kommunen ikke har kapasitet til å ta imot de utskrivingsklare pasientene. Da kommer også fakturaen fra Helse Nord-Trøndelag.

«Det å ferdigbehandle pasienter og sørge for at de kommer hjem og kan fungere hjemme er hovedoppgaven. (...) Utfordringene ligger i at pasienter ikke blir bedre i stand til å flytte hjem som følge av kommunale vedtak.» skriver Levanger kommune i sin egen kvartalsrapport.

I 2017 ble Levanger kommune fakturert for 1108 døgn for til sammen 5,2 millioner kroner. Døgnprisen i 2018 er 4747 kroner, og per andre kvartal har Levanger kommune betalt for 529 liggedøgn. Det gir en sum på 2,5 millioner kroner.

Det gjelder altså pasienter som på grunn av kommunens kapasitetsproblemer ble liggende noen døgn ekstra på sykehuset.

–Feil bruk

Ombyggingen ved Breidablikktunet – fra sykehjem til omsorgsboliger – har medført at pasienter som trenger langtidsplass og som ikke kan bo hjemme lenger, i lengre perioder har bodd på Staup. I sin tur har dette redusert evnen til å ta imot flere pasienter fra sykehuset.

Karl Meinert Buchholdt mener langtidsoppholdene på Staup har resultert i feil bruk av kompetanse.

–På Staup har vi en helt annen type faglige tjenester, og det er litt dette jeg etterlyser en gjennomgang på i ønsket mitt om en evaluering, sier Karl Meinert Buchholdt.

Venstrepolitikeren er skeptisk til at andelen av tradisjonelle institusjonsplasser (sykeheimsplasser) er bygd ned til fordel for omsorgsplasser med ulike grad av omsorgstilbud.

–En framskriving av antall demente i kommunen fra 2015 til 2040 viser en økning på ca. 150 prosent (135 til 333). I fylkesmannens tilsynsrapport blir det reist kritiske spørsmål til at demente skal bo i egne omsorgsboliger, bemerker han.

Trenger flere

–Bør Skogn helsetun reåpnes?

–Det er helt klart at vi trenger flere sykeheimsplasser. På Skogn eller annet sted på fastlandet. Det er ikke meningen at Staup helsehus skal brukes som tradisjonell avlastning.

Robert Svarva sier han er like overbevist om at det er behov for flere langtidsplasser som han var tidligere i år, og legger til at det jobbes for å se på mulighetene. I januar i år ga han uttrykk for at Skogn helsetun bør reåpnes. Det står han fortsatt for, men vil ikke ut med noen dato for når det kan være realistisk å gjennomføre. Han vil også gi den nye kommunalsjefen tid.

–Urettferdig system

Lars Kverkild tok nylig over som konstituert kommunalsjef helse i Jon Ketil Vongravens fravær.

Når det gjelder de utskrivingsklare pasientene som kommunen faktureres for, synes han systemet er noe urettferdig kommunene mellom.

–Både Steinkjer og Stjørdal har sine distriktsmedisinske senter. Her får pasientene flere liggedøgn før de er utskrivingsklare. Levanger kommune tar imot pasientene tidligere enn kommunene Stjørdal og Steinkjer, påpeker han. Og mener det er et behov for tilsvarende distriktsmedisinsk senter også i egen kommune.